Health & Fitness

Τι είναι η βορρελίωση που κόλλησε ο σύζυγος της Σερένα Γουίλιαμς;

Η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νόσος Lyme εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης
© EPA/NINA PROMMER

Βορρελίωση: Τι είναι η ασθένεια που κόλλησε ο σύζυγος της Σερένα Γουίλιαμς;

Ο συνιδρυτής του Reddit Αλέξις Οχανιάν και σύζυγος της Σερένα Γουίλιαμς, εξήγησε ότι διαγνώστηκε με τη νόσο βορρελίωση (Lyme) σε μια σειρά posts στο Χ, αφού υποβλήθηκε σε πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις.

«Κάνοντας μια πλήρη σειρά αξονικών, εξετάσεις κ.λπ. ανακάλυψα ότι έχω νόσο βορρελίωση», είπε ο επιχειρηματίας, σύζυγος της τενίστριας Σερένα Γουίλιαμς, πατέρας δύο παιδιών.  Ο Οχανιάν ανάφερε ότι, ενώ έχει οικογενειακό ιστορικό που συνδέεται με την πάθηση, ήταν απροετοίμαστος με τη διάγνωση.

Πολλοί άλλοι διάσημοι έχουν επίσης μοιραστεί τη μάχη τους με τη νόσο του Lyme τα τελευταία χρόνια. Η Γιολάντα Χαντίντ δήλωσε ότι υπέφερε από βαθιά κατάθλιψη εν μέσω μιας συσσώρευσης συμπτωμάτων για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, την οποία απέδωσε στην ασθένεια. Η κόρη της Μπέλα, περιέγραψε επίσης πέρυσι πώς είχε υποβληθεί σε θεραπεία 100 ημερών εν μέσω μιας μάχης με την πάθηση που διήρκεσε σχεδόν 15 χρόνια. Ο μουσικός καλλιτέχνης Τζάστιν Μπίμπερ δήλωσε, τον Ιανουάριο του 2020, ότι οι γιατροί διέγνωσαν τη νόσο του Lyme μετά από δυσάρεστα σχόλια για την εμφάνισή του.

Τι είναι η νόσος Lyme;

Η νόσος Lyme, ή αλλιώς βορρελίωση, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο τσιμπούρι, συνήθως του είδους Ixodes ricinus.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Lyme;

Η νόσος Lyme εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης. Στην πορεία, επηρεάζει συνολικά τον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα στο μυοσκελετικό, τις αρθρώσεις, νευρολογικά ή και καρδιολογικά. Χαρακτηριστικό σημάδι είναι η ένα κόκκινο ερεθισμένο σημείο, με πιο ανοιχτόχρωμο κέντρο. Το σημάδι αυτό ονομάζεται μεταναστευτικό ερύθημα και μπορεί να μεγαλώνει. 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η νόσος Lyme συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Καθυστερημένη θεραπεία συχνά οδηγεί σε «προχωρημένη» βορρελίωση η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.