Health & Fitness

Ερευνητές εντόπισαν αρσενικό και μόλυβδο σε ταμπόν που πωλούνται και στην Ελλάδα

Βρέθηκαν περισσότερα από 12 μέταλλα στα προϊόντα περιόδου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταμπόν
Αρσενικό και μόλυβδος σε ταμπόν που πωλούνται και στην Ελλάδα © Unsplash +

Αρσενικό και μόλυβδος σε ταμπόν που πωλούνται και στην Ελλάδα - Τα ευρήματα μελέτης στα προϊόντα περιόδου 

Μόλυβδος και αρσενικό εντοπίστηκε σε ταμπόν που πωλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη συγκέντρωση μετάλλων στα συγκεκριμένα προϊόντα περιόδου. Συνολικά οι ερευνητές βρήκαν και κατέγραψαν περισσότερα από δώδεκα μέταλλα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental International, ο μόλυβδος βρέθηκε και στα 30 ταμπόν που δοκιμάστηκαν από 14 διαφορετικές μάρκες.  Η παρουσία μετάλλων στα ταμπόν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι το δέρμα του κόλπου είναι πιο διαπερατό από άλλες περιοχές του σώματος και ο,τιδήποτε απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος από εκεί δεν περνά πρώτα από το γαστρεντερικό σωλήνα, ούτε φιλτράρεται από το ήπαρ. Όπως διευκρινίζεται στην έρευνα, τα προϊόντα αγοράστηκαν από μεγάλους διαδικτυακούς λιανοπωλητές και καταστήματα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. 

Πώς βρέθηκαν μόλυβδος και αρσενικό στα ταμπόν 

Τα ταμπόν γίνονται με βαμβάκι, ρεγιόν ή συνδυασμό των δύο. Οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανό τα μέταλλα να απορροφήθηκαν από το έδαφος από τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων περιόδου. Η έκθεση αναφέρει ότι θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακά ή για τον έλεγχο οσμών. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα οργανικά ταμπόν περιείχαν λιγότερο μόλυβδο και περισσότερο αρσενικό από τα μη βιολογικά και τα ταμπόν που αγοράζονται στις ΗΠΑ είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου από αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης κάδμιο, χαλκό, υδράργυρο και νικέλιο, μεταξύ άλλων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη για κανονισμούς που απαιτούν τη δοκιμή για την ύπαρξη μετάλλων στα ταμπόν από τους κατασκευαστές», σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί από τους κατασκευαστές ταμπόν να δείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ίδια με άλλα στην αγορά, μια διαδικασία που περιλαμβάνει δοκιμές ασφαλείας, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό περιλαμβάνει μέτρηση για μέταλλα. 

Με πληροφορίες από Fortune.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.