Health & Fitness

Σκεύασματα όπως το Ozempic μπορεί να συνδέονται με τύφλωση

Αναμένονται έρευνες σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ozempic: Μπορεί να συνδέεται με απώλεια της όρασης και προοδευτική τύφλωση

Οι άνθρωποι στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί μια ένεση Ozempic μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας οφθαλμικής πάθησης που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη στα οποία είχε συνταγογραφηθεί η σεμαγλουτίδη, πιο γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy και Ozempic, είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μια πάθηση των ματιών γνωστή ως μη αρτηριτική πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (naion).

Το naion είναι μια διαταραχή κατά την οποία οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το οπτικό νεύρο στο μάτι αποφράσσονται. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης λόγω της στέρησης οξυγόνου από το οπτικό νεύρο και της επακόλουθης βλάβης του. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την πάθηση, η οποία προσβάλλει 10 στα 100.000 άτομα του γενικού πληθυσμού.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology και διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξέτασε στοιχεία από 16.827 ασθενείς του εκπαιδευτικού νοσοκομείου Mass Eye and Ear του Χάρβαρντ, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία σε διάστημα έξι ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που ήταν υπέρβαρα ή ζούσαν με παχυσαρκία και στα οποία είχε συνταγογραφηθεί σεμαγλουτίδη είχαν περισσότερες από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από ό,τι εκείνοι που έπαιρναν άλλα είδη φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Ο καθηγητής Joseph Rizzo, καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντικά αλλά προσωρινά, καθώς απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να εξεταστούν σε πολύ μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό».  Ο Graham McGeown, επίτιμος καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας με σεμαγλουτίδη και μιας μορφής απειλητικής για την όραση οπτικής νευροπάθειας, αλλά αυτό θα ήταν ιδανικό να ελεγχθεί σε μεγαλύτερες μελέτες».

Η σεμαγλουτίδη με την εμπορική ονομασία Wegovy συνταγογραφείται για την απώλεια βάρους στο NHS από το 2023. Εκπρόσωπος της Novo Nordisk, του κατασκευαστή των Ozempic και Wegovy, δήλωσε: «Η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Novo Nordisk και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις αναφορές σχετικά με ανεπιθύμητα συμβάντα από τη χρήση των φαρμάκων μας».