Health & Fitness

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μειώνουν πίεση και χοληστερίνη, σύμφωνα με μελέτη

Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο ότι μια υγιεινή διατροφή είναι προτιμητέα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
μπαρα σοκολατας
Η κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σύμφωνα με μελέτη © Unsplash/Tamas Pap

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη, διαπιστώνει νέα μελέτη

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση 31 μελετών. Η μετα-ανάλυση εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης κακάο στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

κομματια σοκολατας
© Unsplash/Amirali Mirhashemian

Κακάο και μαύρη σοκολάτα κατά της χοληστερόλης

Η κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας συσχετίστηκε με διάφορους βαθμούς βελτίωσης της ολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής») χοληστερόλης, της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης αίματος νηστείας.

Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση κακάο δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περίμετρο της μέσης, τα τριγλυκερίδια, την «καλή» HDL χοληστερόλη και την HbA1c, έναν σημαντικό βιοδείκτη του διαβήτη.

Η μετα-μελέτη ανέλυσε 31 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που παρακολούθησαν τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου. Οι δοκιμές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ανάλυση αφορούσαν συνολικά 1.986 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Οι 1.110 από αυτούς κατανάλωναν είτε κακάο είτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70% για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Στην ομάδα ελέγχου συμμετείχαν 876 συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος που περιείχε λιγότερο από 70% κακάο.

Η πλειονότητα των μελετών αφορούσε συμμετέχοντες με ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας. Οι υπόλοιπες 13 μελέτες περιλάμβαναν μόνο υγιείς συμμετέχοντες χωρίς γνωστούς συγχυτικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή εκχυλίσματος κακάο σχετίστηκε κατά μέσον όρο με μείωση κατά:

  • 8,35 mg/dL (ολική χοληστερόλη)
  • 9,47 mg/dL (LDL χοληστερόλη)
  • 4,91 mg/dL γλυκόζη αίματος νηστείας
  • 2,52 mmHg (συστολική αρτηριακή πίεση)
  • 1,58 mmHg (διαστολική αρτηριακή πίεση)

Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή

«Το κακάο είναι μια καλή πηγή κατεχινών και άλλων πολυφαινολικών ενώσεων όπως οι φλαβανόλες γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε η Μισέλ Ρούθενσταϊν, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στον ιστότοπο EntirelyNourished.com, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή», εξήγησε η επιστήμονας, «συμπεριλαμβανομένης της επικατεχίνης, μιας ένωσης που βοηθά στην υποστήριξη των δεξαμενών πλούσιων σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα που βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων» πρόσθεσε.

Εξίσου σημαντική μια ισορροπημένη διατροφή

«Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως, παρέχει ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών και προστατευτικών ενώσεων κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων» τόνισε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης, «μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, επομένως η ποσότητα έχει σημασία».

Η επιστήμονας σημείωσε ότι η επικατεχίνη που περιέχεται στα προϊόντα κακάο μπορεί να επηρεαστεί από τις συνθήκες επεξεργασίας και αποθήκευσης, καθώς είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και μπορεί να αποικοδομηθεί κατά την παραγωγή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.