Health & Fitness

Morning Star Pilates: Ευεξία για σώμα και ψυχή στο Περιστέρι

O Μάρκος Βανταράκης, μιλά στην Athens Voice για το πώς μπορείς να αναβαθμίσεις την εμπειρία του Pilates σε κάτι περισσότερο από απλή γυμναστική

A.V. Team
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Morning Star Pilates: Ένας σύγχρονος χώρος άσκησης Pilates στη Δυτική Αττική, όπου κυριαρχούν η γαλήνη και η δημιουργικότητα

  • ADVERTORIAL

Ο ιδρυτής του Morning Star Pilates, Μάρκος Βανταράκης, μιλά για το πώς μπορείς να αναβαθμίσεις την εμπειρία του Pilates σε κάτι περισσότερο από απλή γυμναστική. Με τη βοήθεια του The People’s Trust , δημιούργησε έναν χώρο άσκησης της μεθόδου Pilates στη Δυτική Αττική, όπου κυριαρχούν η γαλήνη και η δημιουργικότητα.

— Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την επιχείρησή σου και ποια ήταν η αφορμή για να την ξεκινήσεις;

Η αγάπη μας για τη μέθοδο Pilates και η επιθυμία μας για απαλλαγή από όσα δεν προσθέτουν αξία στη ζωή μας, μας οδήγησαν στο να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα στεγάσει όσα τη νοηματοδοτούν. Ένας χώρος που προάγει την ευημερία, τη δημιουργικότητα, την αγάπη και τη γαλήνη, χωρίς περισπασμούς. Στο Morning Star Pilates έχουμε απλώσει την ψυχή μας στον χώρο. Είναι ένας τόπος έκφρασης της δημιουργικότητας, ευθυγραμμισμένος με τη φιλοσοφία του Wabi Sabi, με το σύνολο των αντικειμένων να είναι φτιαγμένα από εμάς στο χέρι.

Η σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε πολυτέλεια με απλά και φθηνά υλικά, δίνοντάς τους μια ‘δεύτερη’ ευκαιρία, αλλάζοντας τους μορφή και χρήση. Ακατέργαστο ξύλο, πέτρα, φυσικά υλικά. Βιβλιοθήκη με σημαντικά μυθιστορήματα, κουνιστή καρέκλα διαβάσματος σε ένα open space area, όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα αντιοξειδωτικό τσάι ή μια κούπα καφέ γύρω από το τζάκι, με θέα τα μαθήματα Pilates. Μια πολιτισμική παρέμβαση και μια απόλυτα εμπνευσμένη κοινότητα, όπου θα διεξάγονται συζητήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου και ομαδικά μαθήματα στοχασμού.

Μάρκος Βανταράκης

Γιατί ονόμασες το στούντιό σου «The Morning Star»; Γιατί επέλεξες να το ανοίξεις στο Περιστέρι;

Ο ήλιος κατακόκκινος οδεύει προς τη δύση του, χρωματίζοντας τον ουρανό πορτοκαλί. Ο νοσταλγικός παρατηρητής του ουρανού αναμένει την ομορφιά. Το αστέρι της αυγής, λόγω της λαμπρότητάς του, είναι το πρώτο που εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό. Το τελευταίο άστρο που αντικρίζει ο γεωργός ξυπνώντας το χάραμα και το πρώτο όταν έρχεται η νύχτα, όπου προμηνύει το τέλος της ημερήσιας εργασίας και την αρχή της νυχτερινής ανάπαυσης. Το πιο λαμπρό ουράνιο σώμα μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Το Morning Star Pilates γεννήθηκε από αυτή την εικόνα σε ένα κυκλαδίτικο νησί. Βρήκε τη θέση του στο Περιστέρι, έξω από τον σταθμό μετρό. Μια μεγάλη εξελισσόμενη πόλη με νέους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και την άσκηση. Στο Περιστέρι γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη και τη διάδοση των δημιουργικών δυνατοτήτων στο χορό, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες.

— Έχοντας πλέον μεγάλη εμπειρία, ισχύει για εσένα το «νους υγιής εν σώματι υγιεί»; Πώς βοηθάει η γυμναστική στο να ισορροπήσει κάποια ή κάποιος στους σημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς ζωής;

Όταν το σώμα είναι δραστήριο, το μυαλό αναπαύεται. Κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά και μετά από αυτήν, απελευθερώνουμε περισσότερες από 50 ορμόνες που μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά από ό,τι συνήθως, καθώς πολλές από αυτές τις ουσίες διατρέχουν το σώμα μας και στέλνουν διαφορετικά μηνύματα στον εγκέφαλο, ώστε να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την απόδοσή μας. Οι σκέψεις μας επηρεάζονται άμεσα από τη χημεία του εγκεφάλου.

Η ίδια η σκέψη, ενώ είναι παράγωγο του νου, βγαίνει έξω από αυτόν, αυτονομείται και επηρεάζει τη διάθεσή μας. Το παράγωγο δηλαδή ελέγχει τελικά τον δημιουργό. Αυτό που σκεφτόμαστε, μας σκέφτεται και μας διαμορφώνει. Στην Κρήτη έλεγαν «του τεμπέλη το μυαλό, του διαβόλου τ' αργαλειό». Όμως, ένα καλλιεργημένο πνεύμα και μία όμορφη ψυχή θα ζήσουν τελικά μέσα σε ένα σώμα. Ας φροντίσουμε το όχημα αυτό να είναι υγιές και όσο το δυνατόν χωρίς περιορισμούς.

Morning Star Pilates: Ευεξία για σώμα και ψυχή στο Περιστέρι

— Τι ακριβώς εκφράζει η φιλοσοφία του Wabi Sabi και για ποιο λόγο επέλεξες να την ακολουθήσεις στο στούντιό σου;

Η φιλοσοφία του Wabi Sabi πρεσβεύει το να αποδεχόμαστε την ομορφιά με κάθε της ατέλεια. Την υποδειγματική εναρμόνιση με τη φύση και την αποδοχή της αλλαγής με την πάροδο του χρόνου. Την ικανότητα δηλαδή αποδοχής της ομορφιάς που έρχεται με την ηλικία, αγκαλιάζοντας τα ελαττώματά της. Αισθητικά μεταφράζεται σε αντικείμενα που είναι τέλεια όντας ατελή, φθαρμένα από τον χρόνο και αυτό είναι μια αλληγορία για τη ζωή. Όλα τα αντικείμενα και τα έπιπλα στο Morning Star Pilates είναι φτιαγμένα από εμάς στο χέρι και ανανεώνονται με μορφή μικρής έκθεσης. Αντικείμενα που τους δόθηκε μια ‘δεύτερη ευκαιρία’, αλλάζοντας τους χρήση και τοποθετώντας τα στο καθιστικό μας.

— Υπάρχει κάποια ιστορία από τους ανθρώπους που έρχονται στο στούντιό σας που έχεις ξεχωρίσει;

Μας δίνει χαρά που βλέπουμε ότι οι ασκούμενοί μας ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις ποιότητες του στούντιο. Όταν διαπιστώνουμε πως θέλουν να παραμένουν στο studio, ακόμα και όταν έχει τελειώσει η πρακτική του Pilates, μα και νωρίτερα για να ηρεμήσουν όπως μας λένε, με αρώματα από οργανικές καλλιέργειες φασκόμηλου και λεβάντας με προσεκτικά διαλεγμένη μουσική. Κάποιοι προτιμούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με αυτή την εμπειρία και μας λένε ότι παίρνουν αυτή την ενέργεια στη δουλειά τους. Κάποιοι άλλοι, μετά από τη συσσωρευμένη ένταση της γρήγορης πόλης, έρχονται για να ηρεμήσουν, να γειωθούν με τον εαυτό τους κάνοντας έναν εσωτερικό διάλογο. Μας άρεσε πολύ όταν ένα ζευγάρι μπήκε μέσα και μας είπε: «Δεν ξέρουμε τι κάνετε εδώ, μα μας έχει συνεπάρει ο χώρος».

— Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρετε στο Morning Star Pilates;

Εδώ ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ολιστικά, με σεβασμό στην ατομικότητα. Εκτελούνται μαθήματα Pilates Reformer και Cadillac από δασκάλους με εμπειρία που αγαπούν τη μέθοδο και έχουν ωφεληθεί από αυτήν. Το πάθος και η αγάπη για τη μέθοδο Pilates είναι βασικό συστατικό όλων μας. Από τον Σεπτέμβρη, σχεδιάζουμε ομιλίες αξιόλογων εισηγητών, όπως του φιλόσοφου και συγγραφέα Αλέξανδρου Καρπούζου, με συζητήσεις φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχομένου. Επίσης, θα γίνουν πρακτικές στην εισαγωγή του διαλογισμού με ηχοθεραπεία και κάποια τμήματα Yoga.

Morning Star Pilates: Ευεξία για σώμα και ψυχή στο Περιστέρι

— Πώς επηρεάζουν οι πελάτες και η προσωπικότητά τους ή ενέργειά τους τη δουλειά σου; Αποτελεί το Pilates μια αλληλεπίδραση μεταξύ δασκάλου και μαθητή;

Το Pilates απαιτεί συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ δασκάλου και μαθητή. Σε κάθε κίνηση υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία ξεκινούν οι μύες-η μυϊκή επιστράτευση. Όταν η επιστράτευση είναι συντονισμένη, τότε αυτή δίνει ροή στην κίνηση. Η πηγή της δύναμης, η ενέργεια για τις ασκήσεις Pilates πηγάζει από το κέντρο και μεταφέρεται προς τα άκρα και συντονίζει όλες τις υπόλοιπες ενέργειες. Η ανάπτυξη ενός σταθερού δυνατού και ευλύγιστου κέντρου είναι το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό της μεθόδου Pilates.

Είναι πλέον γνωστό, πώς μια ισορροπημένη ανατομική στάση, προσφέρει μία πιο ιδανική λειτουργία όλου του οργανισμού. Καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού, καλύτερη οξυγόνωση μέσω της αναπνοής και καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσα από την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, καθώς ανοίγουν τα διαστήματα ανάμεσα στους σπονδύλους από όπου ξεκινούν τα νεύρα ελεύθερα. Μέσο της αλληλεπίδρασης μεταξύ δασκάλου και μαθητή, ο ασκούμενος πλησιάζει μέρα με τη μέρα το νευρομυϊκό συντονισμό, την ικανότητα δηλαδή που έχουν οι μυϊκές ομάδες να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους και να εκτελούν μηχανικά και με ακρίβεια διάφορες κινήσεις εξοικονομώντας ενέργεια.

— Πώς πιστεύεις ότι η ατμόσφαιρα και ο σχεδιασμός του χώρου συμβάλλουν στη συνολική εμπειρία των πελατών σας;

Η δημιουργία του χώρου δεν ήταν προϊόν σχεδιασμού. Οραματιστήκαμε το Morning Star Pilates και το ανασύραμε στο παρόν. Η σκέψη μας ήταν μια κοινότητα, ένας τόπος έκφρασης της δημιουργικότητας, με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες που δεν περιορίζονται μόνο στην άσκηση. Φυσικά υλικά αφήνουν ακόμα και τη μυρωδιά τους στον χώρο. Αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη, σαν μπαλόνι που ξέφυγε. Η ενέργεια του χώρου λειτουργεί ως διαβιβαστής, σαν ταχυδρόμος πληροφοριών σε χρόνο ανάσας. Ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να διαχειριστεί αντικρουόμενες συναισθηματικές καταστάσεις ταυτόχρονα. Έτσι, ενώ το Morning Star Pilates μοσχοβολάει γαλήνη και ηρεμία, η ενέργεια αυτή συμπαρασύρει μαζί της κάθε δημιουργική ψυχή.

— Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά την έναρξη και λειτουργία του Morning Star Pilates;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να πάρουν μορφή οι ιδέες και όσα είχαμε οραματιστεί. Να τα ανασύρουμε δηλαδή εδώ, στο παρόν. Η εξασφάλιση πόρων ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε στους ασκούμενούς μας ποιοτικές υπηρεσίες και αξιόπιστο και άρτιο τεχνικά εξοπλισμό, ώστε να εκτελούνται σωστά οι ασκήσεις και με ασφάλεια.

Morning Star Pilates: Ευεξία για σώμα και ψυχή στο Περιστέρι

— Πώς εξασφαλίσατε τη χρηματοδότησή σας για να ξεκινήσετε την επιχείρηση;

Είμαι αθλητής kitesurfing, και το πρόβλημα που είχα στη μέση περιόριζε την απόλαυση αυτού του υπέροχου σπορ. Είχα δοκιμάσει τα πάντα και πριν 12 χρόνια είπα να δοκιμάσω και αυτό το Pilates. Ήταν τέτοια η έκπληξη όταν μετά από δύο μήνες διαπίστωσα πως δεν είχα πια συμπτώματα και πως το Pilates δουλεύει είτε το πιστέψεις είτε όχι, που η ιδέα είχε ήδη γεννηθεί. Σε μια συζήτηση με τον φίλο μου, τον Δημήτρη, που άνοιξε το καφέ-ζαχαροπλαστείο Shake nBake στο Παγκράτι με τη βοήθεια του The Peoples Trust, έμαθα για τη δράση τους και ενθουσιάστηκα.

— Μόνο χρηματοδοτικά βοήθησε το The People’s Trust την επιχείρησή σας ή και με άλλους τρόπους; Πώς μάθατε για τον οργανισμό;

Ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και αρχίσαμε να ξεδιπλώνουμε τις σκέψεις μας. Διαπιστώσαμε πως οι άνθρωποι απέναντί μας ήταν άνθρωποι της προσφοράς! Άκουγαν με ενθουσιασμό τις ιδέες μας. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Morning Star Pilates, ήταν δίπλα μας διακριτικά μα ουσιαστικά, παρέχοντας μας πολύτιμες συμβουλές. Ανάμεσα στο «θέλω» και στο «κάνω» υπάρχει συνήθως θάλασσα. Οι άνθρωποι του The People’s Trust ήταν εκεί σαν ένας μικρός φάρος που μας έδειχνε τον δρόμο! Ακόμη και σήμερα, οι συναντήσεις μας με άλλους ωφελημένους του ιδρύματος είναι συχνές και μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας σε εμπνευσμένους χώρους μαζί με ένα ποτήρι κρασί.

— Ποια συμβουλή θα δίνατε σε άλλους νέους επιχειρηματίες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Θέλω να πω σε όσους νέους έχουν μια ρηξικέλευθη ιδέα, κάποιο ταλέντο, να μην το αφήνουν αναξιοποίητο και να το εξελίσσουν καθημερινά. Περιμένοντας να κουμπώσουν όλες οι προϋποθέσεις μιας αλλαγής ή μιας δυνατότητας, να μην αφήνουμε το τρένο να περάσει χωρίς εμάς μέσα. Με το να μένουμε για πολύ καιρό σε ένα σταυροδρόμι, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αδυνατίζουμε τη θέληση, να εμποδίζουμε την εξέλιξη, να βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην εξελιχθούμε. Άλλωστε, όταν έχουμε ένα ταλέντο ή μια δεξιότητα, δε σημαίνει πως η ζωή μας χρωστάει. Αντιθέτως, εμείς πρέπει να αφήσουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα είναι ύβρις.

Morning Star Pilates 
Φραγκλίνου Ρούσβελτ 8, Περιστέρι, 6949060530 
Instagram: morning_star pilates

Το Morning Star Pilates έχει υποστηριχθεί από το The People’s Trust του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, έναν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Παρέχει μικροχρηματοδοτήσεις έως €15.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους ωφελούμενούς του. Ο οργανισμός έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω άμεσα βιώσιμων επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.