Health & Fitness

Το Ζεν και η δύναμη της αναβλητικότητας

Συμβουλές και κόλπα για να μην τα καταφέρετε

Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ευγενής τέχνη τού να μη δίνεις σημασία σε τίποτε, σαν συνταγή για ανακούφιση από το στρες

Τα Σαββατοκύριακα δεν φτάνουν. Δεν λέμε κάτι καινούργιο, όλοι το ξέρουν αυτό. Τα Σαββατοκύριακα δεν φτάνουν. Όπως δεν φτάνουν και οι διακοπές του καλοκαιριού, και των γιορτών, και οι επέτειοι. Όπως δεν φτάνουν και οι αργίες και οι σχόλες. Δεν φτάνει τίποτε, ποτέ. Και ξέρουμε και κάτι επιπλέον: δεν πρόκειται να προστεθούν κι άλλες τέτοιες μέρες μέσα στον χρόνο. Δεν θα ζήσουμε να προλάβουμε το τετραήμερο, δεν θα περάσει από πάνω μας κι άλλος πόλεμος για να προσθέσουμε ακόμη μία εθνική γιορτή στις υπάρχουσες μόλις με το καλό τελειώσει και απελευθερωθούμε ή ανακτήσουμε τα χαμένα εδάφη, δεν θα γίνει καμιά Αποκάλυψη ή κάτι παρόμοιο για να μπει ακόμη μία αργία στο θρησκευτικό μας εορτολόγιο. Ό,τι πήραμε, πήραμε.

Γι’ αυτό προτείνουμε μία σειρά από ενέργειες που όλοι μπορούμε να εντάξουμε εύκολα στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα για να ενισχύσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Όσον έχουμε, τέλος πάντων. Προσοχή, οι ημέρες είναι ενδεικτικές. Εφαρμόστε τις συμβουλές μας όποτε εσείς κρίνετε πιο ωφέλιμο και λιγότερο παραγωγικό.

Μερικές συμβουλές για να καταπολεμήσετε το άγχος

Η γνώση είναι υπερεκτιμημένη, η άγνοια είναι ευλογία.

  1. ΔΕΥΤΕΡΑ. Γίνετε μετρ της αναβλητικότητας: Γιατί να κάνετε σήμερα αυτό που μπορείτε να αναβάλετε μέχρι τουλάχιστον αύριο; Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος; Μάλλον όχι, ε;
  2. ΤΡΙΤΗ. Προτιμήστε τον ύπνο από οτιδήποτε άλλο: Γιατί η φιλοδοξία είναι μια υπερεκτιμημένη αρετή και η απογευματινή σιέστα υποτιμάται εντελώς άδικα από το κατεστημένο.
  3. ΤΕΤΑΡΤΗ. Αγνοήστε τη γυμναστική σαν πρωταθλητής: Πείτε πως «πονάει το πόδι σας» ή ότι «αισθάνεστε μια περίεργη κόπωση» και μην πάτε στο γυμναστήριο ή στη γιόγκα.
  4. ΠΕΜΠΤΗ. Θεσπίστε Ημέρα Τηλεόρασης: Μην κάνετε απολύτως τίποτε άλλο εκείνο το απόγευμα. Μόνο σειρές, ακατάπαυστα, μέχρις εξαντλήσεως όλων των σεζόν.
  5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Μακριά από την κουζίνα για μια μέρα: Μαγειρεύετε τακτικά; Μπράβο. Αλλά όχι σήμερα. Πάρτε να φάτε κάτι ανθυγιεινό απέξω, όπως γύρο, πίτσα ή κινέζικο.

Η γνώση είναι υπερεκτιμημένη, η άγνοια είναι ευλογία.

Περαιτέρω συμβουλές για κάθε ημέρα της εβδομάδος:

  • Η τέχνη της αρνητικής σκέψης: Να περιμένετε πάντα το χειρότερο. Οι ποσότητες απογοήτευσης που θα σας κατακλύσουν στο τέλος θα είναι πολύ μικρότερες από όσο προβλεπόταν αρχικά.
  • Το μονοπάτι της εσωτερικής γαλήνης: Θυμηθείτε πως όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα, και ότι ο τόπος που πιάνουμε στο σύμπαν είναι ασήμαντος. Θα αποφύγετε έτσι κάθε ευθύνη. Είστε ένα μικρό παιδί κατά βάθος, και το ξέρετε.
  • Το μανιφέστο της εκλογίκευσης: Στ’ αλήθεια, δεν μπορείτε να κουβαλάτε άλλο αυτό τον σταυρό των υποχρεώσεων. Ας τον σηκώσει και κανείς άλλος. Μην το κάνετε πια. Φτάνει.
  • Οι λίστες για το τέλος του κόσμου: Κάντε λίστες με δουλειές που κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει να κάνει ή δεν είναι δυνατόν να φέρει εις πέρας. Διαβάστε την ξανά και ξανά. «Μα, τι λέει εκεί; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Και όντως, δεν γίνονται.
  • Η πρόκληση των 30 ημερών: Βάλτε δύσκολα στον εαυτό σας. Προσπαθήστε να μην κάνετε τίποτε για έναν ολόκληρο μήνα. Πείτε πως, με έναν μαγικό τρόπο, επιστρέψατε στην παιδική σας ηλικία και είστε σε διακοπές. Νά κάτι πρωτότυπο, λοιπόν.
  • Η σοφία της Ανατολής: Ασκηθείτε στον διαλογισμό, κάνοντας μία απλή άσκηση. Πάρτε ένα μπλοκ και ένα στιλό, και γράψτε στην πρώτη σελίδα, «Η γνώση είναι υπερεκτιμημένη, η άγνοια είναι ευλογία». Κοιτάξτε το για πέντε λεπτά, και μετά κοιμηθείτε.
  • Η μέθοδος του Νασρεντίν Χότζα: Πάρτε ένα πακέτο φασόλια (με ρεβίθια είναι πολύ πιο δύσκολο) και αφήστε τα να κυλήσουν στο πάτωμα. Κοιτάξτε με δέος την καταστροφή, και αποφασίστε πως δεν σας αξίζει κάτι τέτοιο. Θα τα μαζέψετε αύριο, τώρα θα πάτε μια βόλτα.
  • Το κάψιμο της γέφυρας: Ξέρετε καλά πως δεν χρειάζεστε όλους αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή σας. Ένα πρωί, μπλοκάρετε άξαφνα έναν ή δύο αριθμούς τηλεφώνου στο κινητό σας. Κάντε το ίδιο και στα αντίστοιχα σόσιαλ μίντια. Διαλέξτε ονόματα στην τύχη.
  • Το παράδειγμα της Φύσης: Παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ με τη ζωή του βραδύποδα και του πάντα. Και μετά κοιτάξτε τον εαυτό σας. Εκείνα είναι όπως είναι και συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται αλλά νά που κατάφεραν να επιβιώσουν. Εσείς;
  • Το σαμποτάζ του θετικού παραδείγματος: Πείτε ναι στα πάντα. Δεχθείτε κάθε πρόκληση. Δεσμευθείτε με ένα σωρό υποχρεώσεις. Φυσικά, έτσι δεν θα καταφέρετε τίποτε στο τέλος. Αλλά σαν ο επαγγελματίας που είστε. Like a fucking pro.

Παρακαλώ.

H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Copilot.