Health & Fitness

Έρχεται διπλό εμβόλιο για γρίπη και covid από τη Moderna

Τα οφέλη για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολύ σύντομα τα αντισώματα κατά της γρίπης και του κορονοϊού θα τα λαμβάνει όποιος επιθυμεί από ένα μόνο συνδυασμένο εμβόλιο

Μπορεί ο κορονοϊός να μην αποτελεί πια τη νόσο που μας τρομοκρατούσε και μόνο στο άκουσμα της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να απασχολεί τους επιστήμονες και τις φαρμακοβιομηχανίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες την παραγωγή εμβολίων για την πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου.

Το νέο εμβόλιο της Moderna θα καταπολεμάει covid και γρίπη μαζί

Ο λόγος για τη φαρμακοβιομηχανία Moderna, που ανακοίνωσε πως το νέο της συνδυασμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και της γρίπης, το οποίο στοχεύει κατά των δύο ασθενειών με μία μόνο δόση, πέρασε το κομβικό τελικό στάδιο των επιστημονικών ελεγχών.

Η τρίτη αυτή φάση δοκιμών έδειξε ότι το εν λόγω εμβόλιο θωρακίζει τον οργανισμό με προστατευτικά αντισώματα και το κάνει εξίσου αποτελεσματικά με τα μεμονωμένα εμβόλια για γρίπη και Covid.

Moderna: Λιγότερες ενέσεις είναι πιο βολικές και απλούστερες

Το εμβόλιο ονομάζεται mRNA-1083 και χρησιμοποιεί τον αγγελιοφόρο ARN. Ο Stephane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, είπε στο BBC News ότι ελπίζει πως θα μπορούσε να γίνει ευρέως διαθέσιμο το 2026 ή ίσως το 2025.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που μια εταιρεία μπορεί να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα τρίτης φάσης συνδυασμένα σε μία δόση εμβολίου γρίπης και Covid», σχολίασε. «Παίρνεις μία δόση, με μία βελόνα», που σημαίνει «ευκολία και ηρεμία για τον καταναλωτή».

Την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν ένα παρόμοιο εμβόλιο mRNA 2-σε-1.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα εμβόλια mRNA θα κατασκευάζονται και θα ενημερώνονται ταχύτερα από τα τρέχοντα που χρησιμοποιούνται κατά της γρίπης, και ότι θα είναι καλύτερα για τα συνεχώς μεταβαλλόμενα στελέχη.

Το mRNA-1083 φάνηκε καλύτερο από το υπάρχον ενισχυτικό της Moderna κατά του κορονοϊού, το Spikevax, πιθανώς επειδή έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τις πιο πρόσφατες παραλλαγές που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Τα οφέλη για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους

Τα αποτελέσματα του νέου αυτού εμβολίου προέρχονται από 8.000 εθελοντές - όλοι ηλικίας άνω των 50 ετών και οι μισοί εξ αυτών άνω των 64 ετών.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι έχει επικεντρωθεί στους ηλικιωμένους, επειδή ήταν πιο πιθανό να συνεχίσουν να εμβολιάζονται κατά του Covid. Σχεδιάζει βέβαια να το προσφέρει και σε νεότερους.

Οι τυχόν παρενέργειές του ήταν γενικά ήπιες (λίγος πόνος κατά την είσοδο της βελόνας και κάποια κούραση), όπως με τα περισσότερα εμβόλια.

Η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει σύντομα τα ευρήματα σε ιατρικό συνέδριο, καθώς και να τα υποβάλει για δημοσίευση.