Health & Fitness

Πρωτοποριακό χάπι σταματά εντελώς την επιδείνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Sarah Cannon Research Institute και μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), δήλωσε ότι «δεν είχε δει κάτι παρόμοιο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωτοποριακό χάπι σταματά εντελώς την επιδείνωση του καρκίνου του πνεύμονα
© kalhh / pixabay.com

Kαρκίνος πνεύμονα: Φάρμακο σταματά πλήρως την εξέλιξη του 

Οι ασθενείς με μια ανίατη μορφή καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή λαμβάνοντας καθημερινά ένα χάπι που τον «σταματά», όπως αποκάλυψε μια πρωτοποριακή μελέτη.

Οι επιστήμονες χαιρέτισαν το φάρμακο, που ονομάζεται lorlatinib, για τα αποτελέσματα που «ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο», αφού μια δοκιμή διαπίστωσε ότι βελτίωσε τα ποσοστά επιβίωσης κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στη δοκιμή, η λορλατινίμπη σταμάτησε την εξάπλωση του καρκίνου για τουλάχιστον πέντε χρόνια στο 60% των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων λίγο περισσότερων από τους μισούς συμμετέχοντες των οποίων είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο πριν από την έναρξη της δοκιμής.

Ήταν τόσο αποτελεσματική που κατά τη στιγμή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να δώσουν έναν μέσο αριθμό μηνών που οι ασθενείς μπόρεσαν να ζήσουν χωρίς επιδείνωση του καρκίνου τους, επειδή η πλειονότητα εξακολουθεί να ζει χωρίς εξέλιξη της νόσου. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς εξέλιξη που έχει αναφερθεί ποτέ» για θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Το φάρμακο ξεπέρασε σημαντικά το οκτώ τοις εκατό που ήταν χωρίς εξέλιξη στα πέντε χρόνια σε μια ομάδα ελέγχου που λάμβανε μια εναλλακτική θεραπεία που ονομάζεται crizotinib, με τον καρκίνο να εξαπλώνεται μετά από 9,1 μήνες κατά μέσο όρο.

Ο Δρ David Spigel, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Sarah Cannon Research Institute και μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), δήλωσε ότι ο κλάδος «δεν είχε δει κάτι παρόμοιο».

«Τα αποτελέσματα με το lorlatinib είναι τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ», πρόσθεσε. «Απλώς δεν έχουμε δει τέτοια αποτελέσματα στην ογκολογία τόσο συχνά, πολύ περισσότερο στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Αυτά είναι από τα καλύτερα αποτελέσματα που έχουμε δει σε προχωρημένη νόσο σε οποιαδήποτε ρύθμιση... ένα πραγματικά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα», τόνισε. 

Πηγή: Telegraph

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.