Health & Fitness

Ποια προειδοποιητικά σημάδια στα νύχια δεν πρέπει να αγνοήσετε

Οι συμβουλές της δερματολόγου Lindsey Zubritsky

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
δαχτυλα, χερια, μπλε νυχια
Ελέγξτε τα νύχια σας και μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια © Unsplash / Mikhail Tyrsyna

Έκκληση κάνει η δερματολόγος Lindsey Zubritsky ώστε να ελέγξουμε τα νύχια μας μήπως παρατηρήσουν μία κάθετη γραμμή η οποία είναι εξόχως επικίνδυνη

Η Dr. Lindsey Zubritsky, πιστοποιημένη δερματολόγος με έδρα το Μισισιπή, «παρακαλεί» τους 1,4 εκατομμύρια ακολούθους της στο TikTok να ελέγξουν τα νύχια τους για μια κάθετη γραμμή, η οποία θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα υποβλεννογόνιο μελάνωμα, έναν σπάνιο, αλλά σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος.

@dermguru Friendly reminder to LOOK at your nails! #dermguru #melanoma #skincancer #nailtok #nailsigns #skincsncerawarenessmonth #nailproblems ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Lindsey Zubritsky: Ελέγξετε τα νύχια σας

«Αν έχετε μια σκουρόχρωμη κάθετη γραμμή που κατεβαίνει στο νύχι σας, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί», δήλωσε η Zubritsky σε ένα κλιπ 48 δευτερολέπτων που έχει προσελκύσει 35.300 προβολές στο TikTok από την Τρίτη που αναρτήθηκε.

«Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται υποβλεννογόνιο μελάνωμα», πρόσθεσε. «Αν και δεν είναι συχνό, μπορεί εύκολα να διαφύγει αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε».

Τα υποβλεννογόνια μελανώματα αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,7% έως 3,5% όλων των κακοήθων μελανωμάτων παγκοσμίως. Οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου κατά τη διάγνωση και από το πόσο έχει εξαπλωθεί.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ακριβής αιτία των υποβλεννογόνιων μελανωμάτων δεν είναι γνωστή, αλλά δεν φαίνεται να συνδέεται με την έκθεση στον ήλιο. Η ύπαρξη ορισμένων χαρακτηριστικών, όπως η ηλικία μεταξύ 50 και 70 ετών, το σκουρόχρωμο δέρμα και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα υποβλεννογόνια μελανώματα τείνουν να προσβάλλουν περισσότερο το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και τον αντίχειρα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού.

Το μελάνωμα εμφανίζεται ως ένας καφέ-μαύρος αποχρωματισμός της βάσης του νυχιού, με το Verywell Health να αναφέρει ότι συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως μυκητιασική λοίμωξη.

Ο Zubritsky επεσήμανε ότι δεν είναι όλες οι σκούρες ραβδώσεις στα νύχια υποβλεννογόνια μελανώματα  ή επικίνδυνα. Μια επιμήκης μελανοχονδρία, για παράδειγμα, είναι μια καφέ ή μαύρη κάθετη ραβδώσεις των νυχιών που είναι συνήθως καλοήθης.

«Είναι πιο πιθανό να έχετε την καλοήθη ράβδωση. Πρόκειται για μια πιο ανοιχτόχρωμη ραβδώσεις. Δεν αλλάζει. Βρίσκεται σε πολλά νύχια», εξήγησε ο Zubritsky.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε το σημάδι του Hutchinson

Ο Zubritsky έκανε επίσης τη διάκριση μεταξύ ενός υποβλεννογόνιου μελανώματος και ενός υποβλεννογόνιου αιματώματος, το οποίο είναι όταν το αίμα συσσωρεύεται κάτω από το νύχι μετά από ένα τραύμα, όπως το να πιαστεί το δάχτυλο σε μια πόρτα ή να το χτυπήσει κατά λάθος με ένα σφυρί. Τα αιματώματα συνήθως μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, ο Zubritsky συμβουλεύει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε το σημάδι του Hutchinson, το οποίο είναι «αποχρωματισμός ή μια χρωστική ουσία που αρχίζει να σέρνεται [από το νύχι] στο δέρμα». Θα μπορούσε να είναι ένδειξη υποβλεννογόνιου μελανώματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.