Health & Fitness

Sanofi: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο προς όφελος των ασθενών

Αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης, για να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Sanofi φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη βιοφαρμακευτική εταιρεία που αξιοποιεί το ΑΙ σε μεγάλη κλίμακα

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στο επίκεντρο των δράσεών της, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi έδωσε δυναμικό παρών στο Athens Science Festival 2024, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η συμμετοχή της εταιρείας στο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσής της στην επιστήμη – όπως υποδηλώνει και ο εταιρικός της σκοπός «αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης, για να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων» - και της εστίασής της στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την επιτάχυνση της ανακάλυψης νέων καινοτόμων θεραπειών, την ενίσχυση των κλινικών μελετών και τη βελτίωση της παραγωγής και προμήθειας των φαρμάκων, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος των ασθενών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, η Sanofi υποστήριξε τη διεξαγωγή workshop στο φεστιβάλ με τίτλο «AI and Coding», στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου από περιοχές της Αττικής με χαμηλό μέσο εισόδημα. Κατά τη διάρκεια του workshop και με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις έννοιες και τις βασικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή. Παράλληλα, με την απαραίτητη καθοδήγηση, δημιούργησαν μία δική τους εφαρμογή στην οποία αρχικά εισήγαγαν δεδομένα, και έπειτα κλήθηκαν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά, καθώς και να αξιολογήσουν την ακρίβεια του αποτελέσματος.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival 2024, η Υβόνη Παπαστελάτου, Country Lead Sanofi Greece & Cyprus and General Manager Specialty Care Greece & Cyprus, έλαβε μέρος σε panel με θέμα συζήτησης «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στην κοινωνία». Στη συζήτηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η κα Παπαστελάτου αναφέρθηκε στην αλματώδη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια και τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών, στην παραγωγή και προμήθεια φαρμάκων, καθώς και στον διαγνωστικό  τομέα. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε πως τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των καινοτόμων θεραπειών, καθώς με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάλυση δεδομένων και επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εξειδίκευση των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται, έχοντας ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκων, η κα Παπαστελάτου τόνισε πως με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτυγχάνεται βέλτιστη διαχείριση πρώτων υλών και επομένως δημιουργία ενός θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αντίστοιχα, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ελλείψεων λόγω έγκαιρης πρόβλεψής τους. Σε ό,τι αφορά στις κλινικές μελέτες, επεσήμανε επίσης ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί σπουδαίο εργαλείο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια των αποτελεσμάτων και δυνατότητα μεγαλύτερης συμπερίληψης και αντιπροσώπευσης ασθενών με διαφορετικά υπόβαθρα.

Το Athens Science Festival 2024, με κεντρικό μήνυμα «Tales of Change» – «Ιστορίες Αλλαγής», διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς από όλη τη χώρα.

Η Sanofi φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη βιοφαρμακευτική εταιρεία που αξιοποιεί το ΑΙ σε μεγάλη κλίμακα και επενδύει στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά προς όφελος των ασθενών, των εργαζομένων και των συνεργατών της. Μέσα από τη συμμετοχή της στο Athens Science Festival, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, συμμετέχοντας ενεργά στο δημόσιο διάλογο για το επίκαιρο ζήτημα της ταχείας ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ ανέδειξε και το κοινωνικό της πρόσωπο, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των νέων στις σύγχρονες τεχνολογίες.

MAT-GR-2400400-V2.0-05.2024