Health & Fitness

Κακοσμία ποδιών: 9 tips για να απαλλαγείτε άμεσα

Δεν φταίει πάντα η ελλιπής υγιεινή και καθαριότητα για την κακοσμία των ποδιών

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοσμία ποδιών
© Unsplash

Τώρα το καλοκαίρι, η ζέστη και ο ιδρώτας κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, οπότε ας δούμε πώς γλυτώνουμε μια και καλή από την κακοσμία των ποδιών

Το ξέρουμε όλοι, συμβαίνει σε πολλούς, το ομολογούμε μόνο στον εαυτό μας: η κακοσμία των ποδιών είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που δεν έχει πάντα να κάνει με τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

Ειδικά το καλοκαίρι, η κατάσταση μπορεί να γίνει απείρως πιο άβολη, ειδικά για όσους αναγκαστικά φορούν κλειστό παπούτσι με κάλτσα, με τα πόδια τους να βασανίζονται και να ιδρώνουν σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, γιατί πολύ συχνά μυρίζουν τα πόδια; Μήπως η κακοσμία των ποδιών προειδοποιεί για κάποιο πρόβλημα υγείας ειδικά αν είμαστε συνεπείς με τους περί καθαριότητας κανόνες;

Τι προκαλεί την κακοσμία ποδιών;

Η απάντηση με μία λέξη είναι ο ιδρώτας. Αλλά υπάρχουν και άλλα επίπεδα του προβλήματος. Γιατί όπως εξηγεί η Jodi LoGerfo, διδάκτωρ νοσηλευτικής πρακτικής με πιστοποίηση στη δερματολογία και την οικογενειακή ιατρική, «ο ιδρώτας συνήθως είναι άοσμος». Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι οι υπερδραστήριοι ιδρωτοποιοί αδένες και οι εκκρίσεις τους που αναμειγνύονται με βακτήρια στο δέρμα.

Σύμφωνα με τον Nicholas R. Butler, επίκουρο καθηγητή στο Κολέγιο Ποδιατρικής Ιατρικής του Kent State University, η εντοπισμένη κακοσμία ποδιών «έχει αρνητική επίδραση στη ζωή του ατόμου, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την ποιότητα ζωής κάποιου».

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την οσμή των ποδιών είναι μυκητιασικές λοιμώξεις όπως το πόδι του αθλητή, υγρά ή κακής εφαρμογής υποδήματα και κάλτσες που εμποδίζουν τον σωστό αερισμό, αλλά και κακές συνήθειες υγιεινής. Επιπλέον, η LoGerfo λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερους ή μεγαλύτερους ιδρωτοποιούς αδένες, αυξημένο όγκο ιδρώτα (φαινόμενο γνωστό και ως υπεριδρωσία), ενώ υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που ενδεχομένως να επιδεινώσουν την κατάσταση.  

Πώς να απαλλαγείτε από την κακοσμία των ποδιών

  • Το θέμα είναι να διατηρείτε την περιοχή όσο το δυνατόν πιο στεγνή και καθαρή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τους Dr. Butler και LoGerfo για να κάνετε ακριβώς αυτό:
  • Αλλάζετε καθημερινά κάλτσες ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα
  • Φορέστε παπούτσια που επιτρέπουν στα πόδια να «αναπνέουν» και είναι φτιαγμένα από υλικό που απορροφά την υγρασία
  • Κάντε μπάνιο καθημερινά και πλύνετε τα πόδια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
  • Αποφύγετε να φοράτε παπούτσια με γυμνό πόδι, χωρίς καθόλου κάλτσες
  • Μην αφήνετε ιδρωμένες κάλτσες να στεγνώσουν μέσα στο παπούτσι – επιτείνουν το πρόβλημα
  • Απολεπίζετε τακτικά τα πόδια σας χρησιμοποιώντας ελαφρόπετρα ή άλλα απολεπιστικά προϊόντα
  • Χρησιμοποιήστε ένα τοπικό αντιιδρωτικό που περιέχει άλατα αλουμινίου, τα οποία βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH του δέρματος.
  • Αναζητήστε έναν δερματολόγο για ενέσεις Botox, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της δραστηριότητας των ιδρωτοποιών αδένων.
  • Κόψτε τακτικά τα νύχια των ποδιών για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μπορεί η κακοσμία των ποδιών να προειδοποιεί για σοβαρό πρόβλημα υγείας;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παρουσιάζουν τα δύσοσμα πόδια είναι αυτός της μόλυνσης, η οποία μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα σωρό άλλα προβλήματα υγείας, ανάλογα με το πόσο καιρό θα παραμείνουν χωρίς θεραπεία. Η LoGerfo τονίζει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος σε όσους έχουν διαβήτη, δερματικές παθήσεις ή όσους είναι παχύσαρκοι. Αν παρατηρήσετε ερεθισμό, πρήξιμο ή άλλα σημάδια μόλυνσης στα πόδια σας ή γύρω από αυτά ή επίμονη οσμή ποδιών μετά την τήρηση των παραπάνω συμβουλών, ο Δρ Μπάτλερ λέει ότι αξίζει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Με στοιχεία από Prevention

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.