Health & Fitness

Άσθμα: Γυναίκες, μη καπνίστριες η πλειονότητα των ασθενών - Τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης

Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άσθμα: Γυναίκες, μη καπνίστριες η πλειονότητα των ασθενών - Τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης
Από αριστερά: Πέτρος Μπακάκος, Εύα Φούκα,Μαρία Καλλιέρη Κωνσταντίνος Σάμιτας

Τι συστήνει η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Εκστρατεία και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους επαγγελματίες Υγείας και το ευρύ κοινό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (7 Μαΐου 2024), διοργανώνει η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). 

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη νόσο διεθνώς, καθιερώθηκε το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA). Έτσι, κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, πραγματοποιούνται εκατοντάδες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Άσθμα σε όλο τον κόσμο.

«Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει», υπογραμμίζοντας τη σημασία της παροχής της απαραίτητης εκπαίδευσης στα άτομα με Άσθμα, με στόχο την αποτελεσματική αυτο-διαχείριση της νόσου, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση της ανάγκης για αναζήτηση επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

«Το Βρογχικό Άσθμα είναι παγκοσμίως το πλέον συχνό νόσημα του αναπνευστικού, με περισσότερα από 260 εκατομμύρια πάσχοντες. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες και τα δυο φύλα και εμφανίζει νοσηρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και η ενημέρωση για το Άσθμα είναι κομβικά στοιχεία για την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας. Το μήνυμα “Η εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει” αναδεικνύει την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης του κοινού», επισήμανε ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Πέτρος Μπακάκος,MD, PD Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες Υγείας να αυξήσουν την κατανόησή τους για την επιτυχή διαχείριση του Άσθματος, ώστε να μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τους αξιόπιστες πληροφορίες και τη βέλτιστη θεραπεία. Ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που χρειάζονται ειδική αξιολόγηση και πρόσθετη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα που σχετίζεται με τη νόσο.

Το Άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες μη-μεταδιδόμενες νόσους, η οποία επηρεάζει περισσότερους από 260 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με περίπου 3-5% των ασθενών αυτών να έχουν σοβαρό άσθμα που είναι μη ελεγχόμενο πάρα τη λήψη της βέλτιστης αγωγής και έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας. «Πάνω από 450.000 θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στο άσθμα παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να προληφθούν. Στην Ελλάδα, περίπου το 9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα», ανέφερε η Μαρία Καλλιέρη Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Early Career Member της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα.

«Οι βασικές πτυχές της εκπαίδευσης για το Άσθμα περιλαμβάνουν την κατανόηση των συμπτωμάτων, τη συμμόρφωση στη λήψη ρυθμιστικής θεραπείας για το Άσθμα με βάση το σχέδιο θεραπείας που έχει καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό και τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική εξάρτηση ή κατάχρηση εισπνεόμενων β2-αγωνιστών βραχείας διάρκειας δράσης (SABA)» τόνισε ο Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματoς της ΕΠΕ,Κωνσταντίνος Σάμιτας, Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελητής Β’, 7η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».  

Ελληνικό Μητρώο Σοβαρού Άσθματος

Η έλλειψη σύγχρονων δεδομένων για τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα αποτέλεσε το ερέθισμα προκειμένου η Ομάδα Εργασίας για το Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να πραγματοποιήσει σχετική έρευνα. Για τη μελέτη αυτή –τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο στη Βιέννη– αναλύθηκαν τα δεδομένα 619 ατόμων καταγεγραμμένων στο Ελληνικό Μητρώο Ασθενών με Σοβαρό Άσθμα, στο οποίο συμμετέχουν 13 εξωτερικά ιατρεία σοβαρού Άσθματοςαπό μεγάλα νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα.

Όπως τόνισε σχετικά η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Εύα Φούκα Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ: «Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν τη σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, μη καπνίστριες, με ιστορικό Άσθματος όψιμης έναρξης. Επιπλέον, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του Άσθματος. Σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στη χρήση των φαρμάκων για το Άσθμα, με ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.