Health & Fitness

Ozempic: Το φάρμακο - μάγος της απώλειας βάρους ή ένα σκληρό ναρκωτικό;

Τι είναι αυτό το Ozempic που χρησιμοποιεί όλο το Hollywood;

Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλο και περισσότεροι πείθονται ότι το Ozempic είναι ο μοναδικός τους σύμμαχος στη μάχη τους με τα κιλά. Είναι όμως έτσι; 

Oprah Winfrey, Keke Palmer, Amy Schumer, Scott Disick. Όλοι αυτοί απέκτησαν το Ozempic face, όπως το ονομάζουν στην Αμερική. Χλωμή όψη, βαθουλωμένα μάγουλα, μαύροι κύκλοι γύρω απ’ τα μάτια, φανερή απώλεια βάρους. Τι είναι όμως αυτό που έχει τρελάνει τους διάσημους του Hollywood και το χρησιμοποιούν για να χάσουν βάρος ενώ είναι ολοφάνερο ότι τους κάνει κακό;

Τι είναι το Ozempic;

Το Ozempic είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που σχεδιάστηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Το Ozempic είναι το εμπορικό όνομα για το πεπτίδιο-1 (GLP-1) που μοιάζει με γλυκογόνο. Το GLP-1 είναι μια φυσική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το Ozempic δρα μιμούμενο το GLP-1, διεγείροντας την απελευθέρωση ινσουλίνης μετά τα γεύματα και καταστέλλοντας τη γλυκαγόνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ως παρενέργεια, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστολή της όρεξης και απώλεια βάρους.

Το πώς όμως αυτό το φάρμακο που σχεδιάστηκε για κάτι εντελώς διαφορετικό, κατέληξε να γίνει το νέο ναρκωτικό στο κόκκινο χαλί, είναι μια άλλη ιστορία. Θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Ozempic είχε θεαματικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν το έχει εγκρίνει γι’ αυτόν τον σκοπό. Όταν όμως ένας ηθοποιός ή κάποια διασημότητα πρέπει να χάσει κιλά για έναν ρόλο ή για ένα red carpet, βρε παιδί μου, η πρόταση του Ozempic για γρήγορη απώλεια βάρους είναι πολύ δελεαστική.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν χρειάστηκαν πολύ για να βοηθήσουν αυτήν τη νέα μόδα να εξαπλωθεί, ανεξάρτητα από το κόστος που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο χάπι στην υγεία του ατόμου που το καταναλώνει.

Οι πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη Ozempic

Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα προειδοποιούν όσους χρησιμοποιούν το φάρμακο για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη ρύθμιση του διαβήτη τους. Το Ozempic είναι ένα ισχυρό φάρμακο με πιθανές παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και προβλήματα χοληδόχου κύστης. Προορίζεται για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις υγείας και πρέπει να λαμβάνεται υπό την επίβλεψη γιατρού. Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για το ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις του φάρμακου για ασθενείς που βασίζονται στο Ozempic για τη διαχείριση του διαβήτη τους.

Οι διάσημοι που μίλησαν ανοιχτά για το Ozempic

Η Oprah Winfrey υπερασπίστηκε σθεναρά το Ozempic το 2023 σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό People αλλά και το 2024 σε εκπομπή του ABC. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής της όπου είχε κάνει εγχείριση στο πόδι της και περπατούσε καθημερινά, έπινε πολύ νερό και σταματούσε να τρώει το οτιδήποτε μετά τις 4. «Ήξερα για τα σκευάσματα αδυνατίσματος αλλά ένιωθα ότι έπρεπε να μου αποδείξω ότι είχα τη δύναμη και τη θέληση να το καταφέρω μόνη μου. Τώρα πια δε νιώθω έτσι. Τώρα χρησιμοποιώ ένα φάρμακο το οποίο αισθάνομαι ότι χρειάζομαι σαν εργαλείο. Το γεγονός ότι υπάρχει μια εγκεκριμένη συνταγή απώλειας βάρους και διατήρησης της υγείας του ατόμου, μου δίνει ανακούφιση, είναι λύτρωση, δώρο και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να κρυφτώ».

Μπορεί η Oprah να υπερασπίζεται το φάρμακο, όμως η εικόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν αυτή του Scott Disick ο οποίος στις τελευταίες του εμφανίσεις μοιάζει με ζωντανό νεκρό. Βέβαια, οι γιατροί είπαν ότι είναι ασυνήθιστο για τα φάρμακα απώλειας βάρους να προκαλούν τόσο δραματική αλλαγή στην εμφάνιση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες - συμπεριλαμβανομένου του ότι πιθανόν να έκανε υπερβολική και ανεξέλεγκτη χρήση του φαρμάκου.

Η Sharon Osborne ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό «πρόσωπο» του Ozempic. Η ίδια αποκάλυψε ότι έχασε 20 κιλά από τη χρήση του Ozempic και ότι στη συνέχεια «δεν μπορούσε να σταματήσει να χάνει βάρος».

«Τα μάτια της φαίνονται πιο βυθισμένα, τα μάγουλά της έχουν περισσότερη κοιλότητα. Υπάρχει, επίσης, σημαντική απώλεια όγκου στο πρόσωπο και περισσότερες ρυτίδες που σχετίζονται με αυτό», δήλωσε η Dr. Smita Ramanadham, πλαστικός χειρουργός στο Νιου Τζέρσεϊ, σε συνέντευξή της στην Daily Mail και συμπλήρωσε «Το "πρόσωπο του Ozempic" είναι, ουσιαστικά, τα ίδια χαρακτηριστικά που βλέπουμε όταν οι ασθενείς έχουν ταχεία απώλεια βάρους. Παρατηρούμε απώλεια όγκου στο πρόσωπο, και όταν χάνουμε λίπος από το πρόσωπο, βλέπουμε σημάδια όπως τα πιο βαθουλωμένα μάτια, πιο κρεμασμένο δέρμα και ένα γενικότερο κοίλωμα των χαρακτηριστικών. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να δείχνει μεγαλύτερο σε ηλικία - επειδή το λίπος στα μάγουλά μας είναι αυτό που μας δίνει μια πιο νεανική εμφάνιση».

Πώς όμως χρησιμοποιείς ένα φάρμακο σαν το Ozempic που ξέρεις ότι σου κάνει κακό;

Με τον ίδιο τρόπο που μολύνουμε καθημερινά και αδιάφορα το περιβάλλον. Δεν μας ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις ακόμα κι αν είναι ολέθριες αλλά μας ενδιαφέρει η ευκολία μας. Και δεν υπάρχει τίποτα που να μας ευχαριστεί περισσότερο από την ευκολία μας και την εικόνα μας. Η σημερινή εποχή, όσο κι αν προσπαθεί το woke κίνημα να μας πείσει για το αντίθετο, βασίζεται κατά βάση στην εικόνα όχι στην ουσία. Μια εικόνα πρέπει να είναι ανεπιτήδευτα τέλεια – οτιδήποτε κι αν αντιπροσωπεύει. Γι’ αυτό και οι διάσημοι επιλέγουν να αδυνατίσουν γρήγορα, να φτιάξουν την εικόνα τους γρήγορα γιατί εκείνοι είναι τα πρότυπα που έχει διαλέξει και αναδείξει η ίδια η κοινωνία να την κατευθύνουν– κανένας δεν επιβλήθηκε με το ζόρι – καταδικασμένοι να διατηρούν τα στάνταρτς υψηλά, σχεδόν απρόσιτα για τους κοινούς θνητούς. 

Πλέον δεν είναι τόσο cool ο υγιεινός τρόπος ζωής όπου οι άνθρωποι ακολουθούν διατροφή, γυμνάζονται και προσέχουν. Πλέον η «φάση» είναι ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τρώμε ανεξέλεγκτα, να μην γυμνάζουμε το σώμα μας, να πίνουμε και να καταφεύγουμε στην εύκολη φαρμακευτική λύση. «Αφού μπορώ να τα έχω και τα δύο γιατί πρέπει να διαλέξω;» Σωστά;