- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Παιδική παχυσαρκία: Η πηγή της ζάχαρης πιο σημαντική από την ποσότητα, σύμφωνα με μελέτη
Προτιμότερη η ζάχαρη που προέρχεται από τα φρούτα
Η πηγή της ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα για την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη
Η πηγή της ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη ζάχαρη με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως τερηδόνα, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο, οι ερευνητές της νέας μελέτης ανακάλυψαν ότι η πηγή της ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα όταν πρόκειται για την παιδική παχυσαρκία.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η συνολική ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία δεν συσχετίζεται με την αύξηση βάρους στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Διαπιστώθηκε ωστόσο πως τα παιδιά που κατανάλωναν κυρίως γλυκά σνακ, όπως κέικ, καραμέλες, ζαχαρούχο ή σοκολατούχο γάλα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Αντίθετα, η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους. Επιπλέον, όσα παιδιά λάμβαναν ζάχαρη κυρίως από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως το γάλα και το βουτυρόγαλα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
«Τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη θεωρούνται υγιεινά καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες εγγενών σακχάρων – ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο φαγητό, αντί να προστίθεται. Θέλαμε να μάθουμε εάν η πηγή της ζάχαρης που προστίθεται σε σχέση με την εγγενή, καθώς και η ποσότητα, επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας», εξήγησε ο Junyang Zou, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία σε δελτίο Τύπου.
«Ενώ αυτό έχει μελετηθεί στο παρελθόν, τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή και υπάρχει έλλειψη έρευνας υψηλής ποιότητας για το θέμα» πρόσθεσε.
Η μελέτη
Η ομάδα συνέλεξε δεδομένα υγείας από τη διαχρονική μελέτη GEKCO Drenthe, στο πλαίσιο της οποίας, παρακολουθείται η υγεία και η πρόσληψη ζάχαρης σε παιδιά που γεννήθηκαν στη Βόρεια Ολλανδία μεταξύ Απριλίου 2006 και Απριλίου 2007.
Οι απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο πρόσληψης τροφής που συμπλήρωσαν οι γονείς 891 παιδιών όταν τα παιδιά ήταν 3 ετών χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης ζάχαρης από 13 ομάδες τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, κρέας, αυγά, βούτυρο, γάλα, καφές, τσάι, ζαχαρούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και ζαχαρούχα σνακ.
Νοσηλευτές μέτρησαν το ύψος και το βάρος των παιδιών 3 έως 11 ετών, προκειμένου να υπολογίσουν τις βαθμολογίες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Κατά μέσο όρο, τα παιδιά κατανάλωναν 112 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως– το 32% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των 1.388 θερμίδων.
Οι κύριες πηγές ζάχαρης ήταν τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα γλυκά σνακ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 102 παιδιά ηλικίας 10-11 ετών τα οποία είχαν φυσιολογικό βάρος όταν ήταν τριών ετών, ήταν πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ωστόσο, η συνολική ποσότητα ζάχαρης που κατανάλωναν σε ηλικία τριών ετών δεν σχετιζόταν με την αύξηση βάρους αργότερα κατά την εφηβεία.
Το αντίθετο ίσχυε για τα φρούτα. Τα παιδιά που λάμβαναν τη ζάχαρης κυρίως από φρούτα είχαν χαμηλότερο δείκτη ΔΜΣ. Τα παιδιά που λάμβαναν τη ζάχαρη από γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, όπως το γάλα και το βουτυρόγαλα, είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία στην ηλικία των 10 ή 11 ετών.
Οι συγγραφείς της μελέτης παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στη Βενετία της Ιταλίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς άγχος, βήμα-βήμα
Έλαβε τη διεθνή διαπίστευση ποιότητας & ασφάλειας Joint Commission International
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τι να κάνετε αν μπει glitter ή κόλλα στο μάτι σας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Αναδείχθηκε «True Leader» από την ICAPCRIF
Δεν είναι όλα τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα το ίδιο – κάποια από αυτά απλώς δεν πρέπει ούτε να τα ακουμπήσετε
Πώς τα… μελομακάρονα επηρεάζουν τις ορμόνες!
Έρευνα εξηγεί τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων και της οστικής πυκνότητας
Προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ραγδαία διασπορά λόγω των εορταστικών συναθροίσεων - Τα μέτρα προστασίας
Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πιθανότητα επανεμφάνισης
Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε
Η αλλαγή που δεν ξεκινά την 1η Ιανουαρίου
Μια απλή υπενθύμιση και μερικές πρακτικές συμβουλές γιατί η ισορροπία αρκεί
Επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, γίνεται παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που επηρεάζουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.