Health & Fitness

Τσίμπλες: Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στα μάτια μας, όταν κοιμόμαστε

Νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει τι πραγματικά είναι οι τσίμπλες και η αλήθεια είναι κάπως ενοχλητική

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσίμπλες: Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στα μάτια μας, όταν κοιμόμαστε
© Unsplash

Κάθε βράδυ τα μάτια μας δίνουν μία μάχη και αυτό το ξέρουμε από τις τσίμπλες

Κάθε πρωί που ξυπνάμε, τα μάτια των περισσότερων από εμάς είναι γεμάτα από ένα ξεραμένο βλενοειδές έκκριμα, το οποίο ο λαός αποκαλεί...τσίμπλες. Πρέπει να πλύνουμε καλά το πρόσωπο και ειδικότερα τα μάτια και τις βλεφαρίδες για να απαλλαγούμε από την αντιαισθητική παρουσία αυτών των εκκριμάτων που, όμως, μαρτυρούν ότι απολαύσαμε έναν βαθύ, χαλαρωτικό ύπνο.

Ναι, αλλά γιατί δημιουργούνται αυτοί οι βλεννώδεις σχηματισμοί από τη στιγμή που δεν είμαστε άρρωστοι ή δεν υποφέρουμε από κάποια μόλυνση στα βλέφαρά μας; Και τι πραγματικά σημαίνει το να ξυπνάμε με τσίμπλες στα μάτια;

Την απάντηση και στις δύο αυτές ερωτήσεις έδωσε μέσα από ένα βίντεό του στο Tik Tok ο νευροεπιστήμονας Andrew Huberman, ο οποίος εξήγησε διεξοδικά γιατί συμβαίνει όλο αυτό στα μάτια μας, όταν κοιμόμαστε και η αλήθεια είναι κάπως ενοχλητική, αλλά αφορά μία απολύτως φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Why You Get Morning Eye Crust | Neuroscientist Andrew Huberman #neuroscience #shorts #hubermanlab

«Ξέρω ότι αυτό το κίτρινο πράγμα στα μάτια σας –συνήθως είναι κίτρινο- είναι κάπως αηδιαστικό», λέει ο Huberman και συνεχίζει: «Όμως, στην πραγματικότητα αυτά είναι νεκρά βακτήρια που τα μάτια σας έχουν νικήσει επιτυχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας και του ξεκούραστου ύπνου σας. Έτσι, όταν σκουπίζετε και καθαρίζετε το πρωί τα μάτια σας, στην πραγματικότητα σκουπίζετε τα θύματα ενός πολέμου που έδωσαν τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας».

Η επιστημονική εξήγηση για τις τσίμπλες είναι κάπως ενοχλητική, αλλά απολύτως φυσιολογική για το ανθρώπινο σώμα 

Ακόμα πιο επεξηγηματικά, το Medical News Today και η Cleveland Clinic, τονίζουν ότι αυτό το έκκριμα στα μάτια μας είναι πρακτικά ένας συνδυασμός νεκρών κυττάρων, βρωμιάς, σκόνης και βλέννας. Κάπως αηδιαστικό όλο αυτό, αλλά είναι η αλήθεια του ανθρώπινου σώματος που τακτοποιεί υποχρεώσεις και εκκρεμότητες ακόμα κι όταν εμείς χαλαρώνουμε ή δεν έχουμε καμία επαφή με τον έξω κόσμο.  

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση, «όταν είμαστε ξύπνιοι, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας για να απομακρύνουμε όλες αυτές τις βρωμιές. Όταν τα μάτια μας είναι κλειστά, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλα αυτά συσσωρεύονται, πήζουν και τελικά στεγνώνουν – περιμένοντάς μας να τα καθαρίσουμε κάθε πρωί».

To βίντεο με την εξήγηση του νευροεπιστήμονα τόσο στο Tik Tok όσο και στο YouTube συγκέντρωσε εκατοντάδες σχόλια –κάπως αηδιασμένων- χρηστών που, ωστόσο, δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την αποκάλυψη για τον τρόπο που τα μάτια μας πολεμούν βακτήρια και μολύνσεις, κυριολεκτικά ενώ εμείς κοιμόμαστε.

ΠΗΓΗ: Ladbible.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.