Ούτε ο καφές ούτε το τσιγάρο: τα δύο λάθη που κιτρινίζουν τα δόντια σας
Τα κίτρινα δόντια πολύ συχνά τα οφείλουμε σε δύο λάθη που μόνο ο οδοντίατρος ξέρει ότι τα κάνουμε
Τα κίτρινα δόντια πολύ συχνά οφείλονται σε αυτούς τους δύο λόγους
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με το τροπάρι «πλύνε τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό», όμως απ’ ό,τι φαίνεται, ειδικοί της στοματικής υγιεινής απ’ όλον τον κόσμο έχουν πλέον σοβαρές αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της συμβουλής.
Για την ακρίβεια, οδοντίατροι όπως ο Dr. Ferakh Hamid, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής του Aesthetique Dental Care στο Leeds, επιμένουν ότι κάνουμε δύο σοβαρά λάθη με το βούρτσισμα των δοντιών μας και μάλιστα πριν καν ακουμπήσουμε την οδοντόβουρτσα στα δόντια μας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το κιτρίνισμα του χαμόγελου μας και πολύ συχνά χωρίς καν να καπνίζουμε ή να είμαστε λάτρεις του καφέ.
«Το βούρτσισμα των δοντιών σας με ορισμένους τρόπους, όπως χωρίς νερό ή αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, μπορεί στην πραγματικότητα να τα κάνει να φαίνονται λιγότερο λευκά με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Hamid, καταρρίπτονας έναν παλιό μύθο που λέει ότι δεν πρέπει να βρέχουμε την οδοντόκρεμα με νερό.
«Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να φαίνεται καλό για την απαλλαγή από τους επιφανειακούς λεκέδες στην αρχή. Αλλά χωρίς νερό, η οδοντόκρεμα δεν απλώνεται σωστά στη στοματική κοιλότητα και επίσης το νερό μαλακώνει τις τρίχες της βούρτσας ώστε να μην τραυματίζετε ούτε το σμάλτο των δοντιών σας ούτε τα ούλα σας», εξηγεί.
Κι ας υποθέσουμε ότι αυτό το ξέραμε. Εκείνο που δεν ξέραμε –και στο οποίο «χρωστάμε» το κιτρινισμένο χαμόγελό μας- είναι μετά από την κατανάλωση ποιων τροφών δεν πρέπει να πλύνουμε αμέσως τα δόντια μας.
Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, δεν πρέπει να τρέχουμε στον νιπτήρα άμεσα, αν έχουμε μόλις καταναλώσει όξινες τροφές ή υγρά. Ανθρακούχα ποτά, φρούτα, καραμέλες και γλυκά με ξινή γεύση.
«Συνιστούμε να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση οτιδήποτε όξινου γεύματος, είτε πρόκειται για φρούτα, αναψυκτικά, χυμούς ή γλυκά με όξινα συστατικά. Ο λόγος είναι ότι όταν τα οξέα βρίσκονται στο στόμα, αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών που πρακτικά είναι το εξωτερικό στρώμα τους».
Και τότε τι κάνουμε, αν το βούρτσισμα δεν ενδείκνυται; Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, βοηθάτε τα δόντια, όταν μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών ξεπλένεται απλώς με νερό ή το πίνετε, καθώς το νερό σηματοδοτεί «τη διαδικασία επαναμεταλλοποίησης του σμάλτου».
ΠΗΓΗ: Ladbible.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.