Health & Fitness

AIDS: Επιστήμονες «αφαίρεσαν» τον ιό HIV από μολυσμένα κύτταρα

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
AIDS: Επιστήμονες «αφαίρεσαν» τον ιό HIV από μολυσμένα κύτταρα
Οι επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ βρίσκονται πιο κοντά στη θεραπεία του AIDS © Unsplash / National Institute of Allergy and Infectious Diseases

HIV/AIDS: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία – Επιστήμονες «έκοψαν» τον ιό από μολυσμένα κύτταρα

Ερευνητές εξάλειψαν τον ιό HIV από κύτταρα σε εργαστήριο, αυξάνοντας τις ελπίδες για θεραπεία.

"CRISPR/Cas9" A New Hope in HIV Treatment

Πως λειτουργεί η θεραπέια για το AIDS

Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας γνωστό ως Crispr-Cas, το οποίο κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2020, οι επιστήμονες κατάφεραν να στοχεύσουν το DNA του HIV, αφαιρώντας όλα τα ίχνη του ιού από τα μολυσμένα κύτταρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.

Λειτουργώντας ουσιαστικά ως ψαλίδι, η τεχνολογία μπορεί να κόψει το DNA σε συγκεκριμένα σημεία, επιτρέποντας τη διαγραφή ανεπιθύμητων γονιδίων ή την εισαγωγή νέου γενετικού υλικού στα κύτταρα.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα ισχυρό και ασφαλές πρόγραμμα Crispr-Cas, «επιδιώκοντας μια συμπεριληπτική θεραπεία του HIV για όλους, που θα μπορεί να αδρανοποιεί διαφορετικά στελέχη του HIV σε διαφορετικά κυτταρικά πλαίσια».

Αποτελεσματική επίθεση κατά του ιού

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Elena Herrera-Carrillo και μέλη της ομάδας της (Yuanling Bao, Zhenghao Yu και Pascal Kroon) στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, δήλωσαν ότι ανέπτυξαν μια αποτελεσματική επίθεση κατά του ιού σε διαφορετικά κύτταρα και εκεί όπου μπορεί να κρύβεται.

«Τα ευρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο προς τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής θεραπείας», πρόσθεσαν.

Ο HIV μπορεί να μολύνει διαφορετικούς τύπους κυττάρων και ιστών στο σώμα και έτσι οι ερευνητές αναζητούν έναν τρόπο να στοχεύσουν τον ιό όπου κι αν αυτός εμφανίζεται.

Ο δρόμος μέχρι τη θεραπεία

Στη νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τμήματα του ιού που παραμένουν ίδια σε όλα τα γνωστά στελέχη του HIV.

Λένε ότι η προσέγγιση αποσκοπεί στην παροχή μιας θεραπείας ευρέος φάσματος ικανής να καταπολεμήσει αποτελεσματικά πολλαπλές παραλλαγές του HIV. Λένε ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της οδού χορήγησης ώστε να στοχεύει την πλειονότητα των κυττάρων της δεξαμενής του HIV.

Η ελπίδα είναι να επινοηθεί μια στρατηγική για να καταστεί αυτό το σύστημα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για μελλοντικές κλινικές εφαρμογές και να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

«Μόνο τότε μπορούμε να εξετάσουμε κλινικές δοκιμές θεραπείας σε ανθρώπους. Ενώ αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, είναι πρόωρο να δηλώσουμε ότι υπάρχει στον ορίζοντα μια λειτουργική θεραπεία του HIV», λένε οι ερευνητές.

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.