Health & Fitness

Πετιούνται από ιδιώτες πάνω από 40.000.000 κουτιά ληγμένων φαρμάκων ετησίως

Έρευνα για τα εμπόδια της ισότιμης πρόσβασης στο φάρμακο, τη δωρεά και τη διαχείριση των φαρμάκων στην Ελλάδα

Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο

Νέα έρευνα του GIVMED, που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της διαΝΕΟσις και του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας και με την υποστήριξη της Thenamaris, αποτυπώνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός και πιο ειδικά, οι ευπαθείς ομάδες, στη χρήση τόσο των υπηρεσιών υγείας, όσο και στην πρόσβαση στο φάρμακο. Παράλληλα, διερευνά τις συνήθειες του κοινού σχετικά με τη διαχείριση, τη δωρεά και την απόρριψη φαρμάκων. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων», από την κ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας (HPI). Ακολούθησαν δύοσυζητήσεις:

  • Δωρεά Φαρμάκων, με συνομιλητές τις/ τους Κυριάκος Σουλιώτης, Έλενα Μαντζαβίνου, Σπύρος Σαπουνάς και Μάρκος Ολλανδέζος και συντονίστρια την Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου.
  • Διαχείριση Ληγμένων Φαρμάκων, με συνομιλητές τις/ τους Φίλιππος Κυρκίτσος, Ηλίας Κατσόγιαννης, Χαρίκλεια Τζιουβάρα και Ιωάννα Δημητρακοπούλου Κουταβά και συντονίστρια την Σοφία Νέτα. 

Η έρευνα απαντά στα παρακάτω ερωτήματα, με σκοπό την ενημέρωση και τον σχεδιασμό δράσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα για να επιφέρουν θετικές και αποτελεσματικές αλλαγές: 

  1. Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με την πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο;
  2. Ποιες είναι οι συνήθειες και οι συμπεριφορές των ατόμων στην Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση και τη δωρεά των μη ληγμένων φαρμάκων;
  3. Πώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι τα ληγμένα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους και πώς αυτό επηρεάζει το περιβάλλον; 

Πάνω από 40.000.000 κουτιά φαρμάκων λήγουν αχρησιμοποίητα και πετιούνται, ετησίως, από ιδιώτες, ενώ το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπισαν εμπόδια πρόσβασης στο φάρμακο. Παράλληλα, το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που, λόγω του κόστους, δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν. 

Οι γυναίκες είχαν κατά 43% μεγαλύτερη πιθανότητα να μην μπορούν να κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους, σε σύγκριση με τους άντρες, καταδεικνύοντας την ανισότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βάσει φύλου. 

Το 46% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τους περίσσεψαν φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά σχεδόν το σχεδόν 50% των συμμετεχόντων δεν γνώριζε την παρούσα, σωστή διαδικασία δωρεάς φαρμάκων. 

Κατά μέσο όρο οι ιδιώτες βρήκαν 2,9 ληγμένα κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας κοιτάζοντας το οικιακό τους φαρμακείο και το 55% δήλωσε πως πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια, πρακτική η οποία είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

Η έρευνα αποτελεί την συνέχεια αντίστοιχης έρευνας που είχε λάβει χώρα το 2017, και προσφέρει μία απτή σύγκριση του πώς εξελίσσεται το κρίσιμο ζήτημα της πρόσβασης στην υγεία, το φάρμακο και τα προϊόντα υγείας, αλλά και το κατά πόσο ο πληθυσμός ενημερώνεται επαρκώς σε θέματα διαχείρισης, δωρεάς και σωστής απόρριψης των φαρμάκων.