Health & Fitness

Δημιουργείται η πρώτη τράπεζα γονιμότητας για αγόρια στην προεφηβεία

Τι πρέπει να ξέρουμε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημιουργείται η πρώτη τράπεζα γονιμότητας για αγόρια στην προεφηβεία
© Unsplash / Xavier Mouton Photographie

Τα προεφηβικά αγόρια που νοσούν από κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες ή άλλες αιτίες κινδυνεύουν να χάσουν τη γονιμότητά τους

Η λειτουργία της πρώτης τράπεζας για τη διατήρηση γονιμότητας προεφηβικών αγοριών στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός και ανακοινώθηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής που διεξήχθη 8- 10 Μαρτίου 2024, στην Αθήνα.

Αντιμετωπίζοντας την υπογονιμότητα με βλαστοκύτταρα

Τα προεφηβικά αγόρια που νοσούν από κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες ή άλλες αιτίες κινδυνεύουν να χάσουν τη γονιμότητά τους, είτε από την ίδια τη νόσο είτε κατά τη διαδικασία της θεραπείας. Η μόνη πιθανότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους είναι μέσω πειραματικών πρωτοκόλλων που βασίζονται στη χρήση των βλαστοκυττάρων του όρχι.

Αυτή η δυνατότητα δίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις επιστημονικές μεθόδους παρόμοιων κέντρων που λειτουργούν ήδη σε 24 πόλεις του κόσμου, βάζοντας και την χώρα μας πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των εξελίξεων.

Ποιες περιπτώσεις αφορά

«Αφορά παιδιά στα οποία, για ιατρικούς λόγους, η σπερματογένεση δεν ολοκληρώνεται και ενώ μπορεί να θεραπευτούν από το όποιο νόσημα και να συνεχίσουν φυσιολογικά τη ζωή τους, υπάρχει η πιθανότητα να έχουν αδυναμία γονιμότητας. Ωστόσο, η διατήρηση των βλαστοκυττάρων του όρχι αποτελεί τη μοναδική ελπίδα τεκνοποίησης στις περισσότερες περιπτώσεις - παρόλο που η χρήση τους βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ακόμη - καθώς η επιστήμη όπως αποδεικνύεται, εξελίσσεται ραγδαία και δίνει λύσεις σε πολλά και ουσιαστικά ζητήματα», σημειώνει η Δρ Θεοδοσία Ζεγκινιάδου βιολόγος αναπαραγωγής και υπεύθυνη του προγράμματος.

Δημιουργείται η πρώτη τράπεζα γονιμότητας για αγόρια στην προεφηβεία © andrologylab.gr
Η Δρ Θεοδοσία Ζεγκινιάδου βιολόγος αναπαραγωγής

Κανένα παιδί να μη στερηθεί μια ευκαιρία μελλοντικά

Η διαδικασία δεν απαιτεί υψηλό κόστος, απαιτεί όμως τη συνεργασία εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, όπως και εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνικές μεθόδους. Βάσει των στατιστικών στοιχείων ο αριθμός των παιδιών που νοσούν από τα προαναφερθέντα νοσήματα είναι μικρός και ο αριθμός των παιδιών που θα χάσουν τη γονιμότητά τους ακόμα μικρότερος.

«Παρόλο που τα περιστατικά είναι λίγα - και ευτυχώς - ως επιστήμονας θεώρησα σημαντικό να ανοίξω τον δρόμο για τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο, ώστε κανένα παιδί να μη στερηθεί μια ευκαιρία μελλοντικά, εάν και εφόσον οι επιστημονικές εξελίξεις το επιτρέψουν», τονίζει η κυρία Ζεγκινιάδου.

Με πληροφορίες από το ygeiamou.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.