Αλλεργική Ρινίτιδα – Ιγμορίτιδα: Τα πλέον κοινά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα
Ο μόνος αρμόδιος να εντοπίσει το πρόβλημα και να υποδείξει ενδεδειγμένη θεραπεία είναι ο ΩΡΛ
Εποχιακές αλλεργίες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Αλλεργική Ρινίτιδα - Ιγμορίτιδα και την αντιμετώπισή της
Σύμφωνα με το ημερολόγιο, βρισκόμαστε ήδη στη άνοιξη, την εποχή όπου πάρα πολύς κόσμος υποφέρει είτε από αλλεργική ρινίτιδα είτε από αλλεργίες του κατώτερου αναπνευστικού. Ο αριθμός των ατόμων που τέτοια εποχή ταλαιπωρούνται έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής, του τρόπου ζωής, των αλλαγών που αφορούν στη διατροφή, στην άσκηση, στα ίδια τα σπίτια μας. Κάποιος μπορεί να μη γεννηθεί αλλεργικός, αλλά να εμφανίσει ξαφνικά συμπτώματα όταν εκτίθεται στα κοινά αλλεργιογόνα, όπως στη γύρη, στα ακάρεα της σκόνης, στη μούχλα, στις χημικές ουσίες των καθαριστικών που χρησιμοποιούμε, στα επιθήλια των κατοικίδιων ζώων. Έτσι, είτε είμαστε γνωστοί αλλεργικοί είτε όχι, καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους ή στη φύση τις μέρες που φυσάει. Γιατί αν εκτεθούμε σε ερεθιστικούς παράγοντες, και αλλεργικοί να μην είμαστε, μπορεί να αναπτύξουμε αυτό που λέγεται «αλλεργική υπεραντιδραστικότητα».
Ειδικά τις μέρες αυτές, οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ή από βρογχικό άσθμα, είναι σίγουρα πολύ πιο αυξημένου κίνδυνου για να νοσήσουν και να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως αναφέρει η Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, Ανατολή Παταρίδου.
Αλλεργική ρινίτιδα
Οι αλλεργίες δεν είναι μόνο εποχιακές και η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα χρόνιο νόσημα το οποίο θέλει συστηματική παρακολούθηση και θεραπεία. Προκαλεί έντονο μπούκωμα, εύκολη κόπωση, βαρύ κεφάλι (θολούρα), καταρροή, φτάρνισμα και αυτό μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στα μάτια και φαγούρα, ευπάθεια στο να κολλήσουμε εύκολα λοιμώξεις του αναπνευστικού. Γι’ αυτό και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα απλό κρύωμα, το οποίο ήρθε τυχαία και θα φύγει μόνο του.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα έχουν ως αποτέλεσμα να γίνεται κάποιος πολύ πιο ευάλωτος σε οποιαδήποτε ίωση και να εμφανίζει επιπλοκές από τα παραρρίνια και την ανάπτυξη χρόνιων φλεγμονών από τα γύρω όργανα, όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, ακόμη και πνευμονία, που οδηγούν σε κακή ποιότητα ζωής. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.
Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και ο ειδικός γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη αγωγή ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν από τη διάγνωση. Συνήθως η θεραπεία συμπεριλαμβάνει πλύσεις, αποσυμφορητικά σπρέι και αντιισταμινικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι πολύ σημαντική, καθώς αν την αγνοήσουμε μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα.
Ιγμορίτιδα
Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους, τα τελευταία χρόνια. Ένας βασικός, παράγοντας για τα αυξημένα περιστατικά ιγμορίτιδας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Και είναι οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής μαζί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισής της.
Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής που συνεπάγεται των αλλεργικών συμπτωμάτων, μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής καθώς προκαλούν κούραση και μειωμένη ευεξία.
Οπότε, η επίσκεψη και εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο είναι επιβεβλημένη, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να εντοπίσει το πρόβλημα και να υποδείξει την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και να περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι. Ενδέχεται όμως να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία, όταν ενδείκνυται, πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.