Health & Fitness

Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα

Ο Dr. João Breda απαντάει για την «Ανάπτυξη και Εφαρμογή ενός Πλαισίου για την Ποιότητα της Φροντίδας»

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Dr. João Breda είναι Eπικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα

Τι είναι το  project Health-IQ;
Το HEALTH-IQ είναι ένα έργο για την «Ανάπτυξη και Εφαρμογή ενός Πλαισίου για την Ποιότητα της Φροντίδας» που αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας στην  Ελλάδα, μέσω της παροχής υγειονομικής φροντίδας που θα είναι ασφαλής, βασισμένη σε επιστημονικές ενδείξεις, ανθρωποκεντρική και βιώσιμη, καθώς και στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία αποτελείται από τρία Θεματικά Πακέτα Εργασίας. Το πρώτο πακέτο αφορά στο Πλαίσιο για την Ποιότητα και Ενδυνάμωση των Ικανοτήτων και Δυνατοτήτων του Προσωπικού στο Τομέα της Υγείας, το δεύτερο πακέτο στην Πλατφόρμα Πληροφορικής για την Ποιότητα της Φροντίδας και το τρίτο στην Πιλοτική Εφαρμογή. Tο HEALTH-IQ θα υλοποιηθεί από τον ΠΟΥ/Ευρώπης, μέσω του Γραφείου της Αθήνας για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Γραφείο ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, με βάση και τους στόχους που έχουν τεθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας 2020-2025 «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη».

Τι αλλαγές αναμένεται να φέρει στην υγεία στην Ελλάδα η έναρξη του project Health-IQ;
Το HEALTH-IQ σχεδιάζει να εισαγάγει πρότυπες διαδικασίες για την αυτοματοποίηση της διασφάλισης της ποιότητας όσον αφορά στην φροντίδα υγείας στη χώρα μας. Στόχος του προγράμματος είναι να διευκολύνει τα διοικητικά στελέχη των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας στη λήψη αποτελεσματικών και άμεσων αποφάσεων που να βασίζονται σε πλήρως μετρήσιμα και αξιολογήσιμα δεδομένα, να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τέλος, να βελτιώσει το βαθμό ικανοποίησης ασθενών και λοιπών ενδιαφερόμενων στους οποίους θα παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ποια θα είναι η διάρκεια του έργου και πως επιλέχθηκε η Ελλάδα;
Η πανδημία της νόσου COVID–19 και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και η επακόλουθη κρίση υγείας, ανέδειξαν επιτακτικά την ανάγκη  για  την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ετοιμότητας των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο.  Ειδικότερα, στην Ελλάδα διαπιστώθηκε έλλειψη αξιόπιστων προτύπων ποιότητας, διαδικασιών και μετρήσεων ποιοτικής απόδοσης όσον αφορά στη φροντίδα των ασθενών και την παροχή περίθαλψης.  Επομένως, η έλλειψη αξιόπιστων μέσων μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας της φροντίδας υγείας, καθώς και των υπηρεσιών που παρέχονται από φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, αποτελεί εμπόδιο για την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων για τη βελτίωση της υγείας στη χώρα. Παράλληλα, η ίδια αυτή έλλειψη εμποδίζει τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ως απάντηση στα παραπάνω προβλήματα0 και με στόχο να δημιουργήσουν ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, ο ΠΟΥ/Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, εμπνεύστηκαν και υλοποιούν το πρόγραμμα HEALTH-IQ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Εκτός από νοσοκομεία και κέντρα υγείας από ποιες άλλες πηγές θα συλλεχθούν στοιχεία για το έργο;
Πέρα από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, δεδομένα θα συλλεχθούν από φορείς παροχής μακροχρόνιας φροντίδας, από οργανισμούς που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία, τη ψυχική υγεία και τον εθισμό, καθώς και από συλλόγους ασθενών. Στη συλλογή δεδομένων θα συμβάλλουν επίσης και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας καθώς και εξωτερικοί φορείς, οι οποίοι διαθέτουν χρήσιμα δεδομένα για τον υπολογισμό δεικτών για τη μέτρηση και την αξιολόγηση της ποιότητας της φροντίδας.

Πότε θα υπάρχουν τα πρώτα σαφή δείγματα για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας;
Τα πρώτα σαφή δείγματα που αφορούν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα ή θα γίνουν εμφανή μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής μιας σειράς ειδικών δεικτών, προσαρμοσμένων για κάθε τομέα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, από τη μακροχρόνια φροντίδα έως τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Η πιλοτική φάση του εν λόγω προγράμματος προγραμματίζεται να αρχίσει εντός των πρώτων μηνών του 2025 και αναμένεται να διαρκέσει περίπου εννέα μήνες.

Πόσο γρήγορα αναμένεται να αποτυπωθεί η βελτίωση της ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα;
Η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, μέσω της εφαρμογής του HEALTH-IQ, θα γίνει σταδιακά αισθητή, με τις πρώτες θετικές ενδείξεις να είναι ορατές προς το τέλος του έργου. Για να αξιολογηθεί πλήρως η επίδραση του προγράμματος, απαιτείται μια πιο εκτενής χρονική περίοδος, ώστε να ληφθούν υπόψη οι μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην ποιότητα της φροντίδας και την ικανοποίηση των χρηστών των υπηρεσιών παροχής φροντίδας. Η δέσμευση στη συνεχή βελτίωση και η προσαρμογή στις αναδυόμενες ανάγκες και προκλήσεις είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

Το project Health-IQ σε ποιες άλλες χώρες εκτελείται και πώς θα αξιοποιηθούν τα συνολικά αποτελέσματα;
Το έργο HEALTH-IQ υλοποιείται μόνο στην Ελλάδα και θα την αναδείξει ως χώρα-πρότυπο στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους απώτερους στόχους του HEALTH-IQ είναι η διάχυση των προτύπων μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας της φροντίδας, που θα προκύψουν μέσω του έργου, σε άλλα κράτη μέλη του ΠΟΥ/Ευρώπης που αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις με την Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκτός από την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ποια άλλα οφέλη θα υπάρξουν;
Η ολοκλήρωση του προγράμματος HEALTH-IQ θα βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της υγείας πέρα από την βελτίωση της ποιότητας. Κάποια μόνο από τα οφέλη που θα έχει το σύστημα υγείας αφορούν:

  1. Στην ανάπτυξη ενός τεκμηριωμένου μεθοδολογικού οδηγού που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματική λήψη και αξιολόγηση των τι σημαίνει  από τους ασθενείς όσο και την αναγνώριση της συμμετοχής των ασθενών και των οικογενειών τους στη λήψη αποφάσεων.
  2. Στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, καθώς και άλλων φορέων που διαθέτουν χρήσιμα δεδομένα για τον υπολογισμό δεικτών που αφορούν στην αξιολόγηση της ποιότητας της φροντίδας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  3. Στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των επαγγελματιών υγείας και των φροντιστών των ασθενών, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας σε όλα τα επίπεδα.
Dr. João Breda