- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Αλτσχάιμερ μεταδόθηκε σε ορισμένους ανθρώπους μέσω αυξητικής ορμόνης
Η σχέση με την νόσο των «τρελών αγελάδων»
Αλτσχάιμερ: Μετάδοση σε ανθρώπους μέσω αυξητικής ορμόνης
Η νόσος του Αλτσχάιμερ μεταδόθηκε σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν αυξητικές ορμόνες που εξήχθησαν από ανθρώπινες σορούς, ανέφεραν Βρετανοί επιστήμονες.
Πέντε άνθρωποι πιστεύεται ότι ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ αφού τους χορηγήθηκε αυξητική ορμόνη. Η εν λόγω ορμόνη δόθηκε σε περισσότερα από 1.800 παιδιά μικρού αναστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1959 και 1995 πριν αποσυρθεί όταν αποδείχθηκε ότι πυροδοτούσε τη νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD) (νόσος των τρελών αγελαδών).
Τώρα, επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσαν ότι η ίδια παρτίδα που ευθύνεται για τα κρούσματα της CJD προκάλεσε και τη νόσο Αλτσχάιμερ σε ορισμένους ασθενείς. Ο νεότερος εμφάνισε συμπτώματα άνοιας σε ηλικία μόλις 38 ετών.
«Κανένας λόγος ανησυχίας»
Ο καθηγητής Τζον Κούλιτζ, διευθυντής του Ινστιτούτου Prion Diseases του UCL και σύμβουλος νευρολόγος στο UCLH, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Δεν υπονοούμε ούτε για μια στιγμή ότι μπορείτε να κολλήσετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν μπορείτε να την κολλήσετε με το να είστε φροντιστής ή να ζείτε με σύζυγο ή σύζυγο που πάσχει από τη νόσο. Ωστόσο, η αναγνώριση της μετάδοσης σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις θα πρέπει να μας οδηγήσει στην επανεξέταση των μέτρων για την πρόληψη της τυχαίας μετάδοσης μέσω άλλων ιατρικών ή χειρουργικών διαδικασιών, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον».
Ωστόσο, ο Άντριου Ντόιγκ, καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προειδοποίησε επίσης ότι στη μελέτη συμμετείχαν μόνο οκτώ ασθενείς, ορισμένοι από τους οποίους δεν είχαν γενετικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για διαφορετικά στελέχη του αμυλοειδούς βήτα.
«Ενώ ο νέος τύπος Αλτσχάιμερ που αναφέρεται εδώ παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτει έναν νέο τρόπο εξάπλωσης της νόσου, δεν υπάρχει λόγος να τον φοβόμαστε, καθώς ο τρόπος με τον οποίο προκαλείται η νόσος έχει σταματήσει πριν από 40 χρόνια», δήλωσε ο Ντόιγκ.
Τυχαία ανακάλυψη
Οι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη αυτή, ενώ μελετούσαν τους εγκεφάλους οκτώ ανθρώπων που πέθαναν από CJD μετά από ένεση ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Απροσδόκητα, τέσσερις από τους ασθενείς είχαν τεράστια επίπεδα πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα - μια κολλώδη εναπόθεση που σχηματίζεται μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και τα εμποδίζει να επικοινωνούν σωστά μεταξύ τους στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αν και κανένας από αυτούς δεν είχε αναπτύξει άνοια, οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιθανό να είχαν αναπτύξει, αν ζούσαν περισσότερο.
Οι ερευνητές εντόπισαν στη συνέχεια την αρχική αυξητική ορμόνη που είχε αποθηκευτεί από το Υπουργείο Υγείας και διαπίστωσαν ότι όντως περιείχε τις πρωτεΐνες αμυλοειδούς βήτα που ενοχοποιούνται για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όταν έκαναν ένεση της απαγορευμένης ορμόνης στους εγκεφάλους ποντικών, τα ζώα άρχισαν να εμφανίζουν τα σημάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πέντε άτομα που έλαβαν θεραπεία με την ορμόνη ανέπτυξαν τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ παρά το γεγονός ότι ήταν ηλικίας μόλις 38 έως 55 ετών. Κανείς τους δεν διέτρεχε γενετικό κίνδυνο για την πάθηση.
Πηγή: Telegraph
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.