Health & Fitness

Παγκόσμια βραβεία Humanizing Health από την Teva

Το Καρκινάκι, είναι κάθε παιδί & έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα

Σοφία Νέτα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εργαζόμενοι της Teva βραβεύουν για τρίτη χρονιά το Καρκινάκι, που είναι κάθε παιδί & έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η φαρμακευτική εταιρεία Teva, μέσα από το πρόγραμμα Humanizing Health, βράβευσε έξι Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, για τη δράση και το έργο τους στον τομέα της υγείας. Τους νικητές ανέδειξαν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι της Teva, οι οποίοι ψήφισαν τα προγράμματα που επιβραβεύτηκαν με το ποσό των 5.000 ευρώ, ανά περίπτωση.

Ο θεσμός αυτός, αποτελεί μια κοινωνική πρωτοβουλία της Teva που αναγνωρίζει, προωθεί και επιβραβεύει νέες δράσεις στον τομέα της υγείας, οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023, ο κος Nikolay Hadjidontchev, Γενικός Διευθυντής της Teva Ελλάδας δήλωσε:

«Στόχος της Teva και όλων των εργαζομένων μας, ήταν, είναι και θα είναι η βελτίωση της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Περίπου διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε εξήντα χώρες επωφελούνται καθημερινά από τα προϊόντα της Teva. Τα Παγκόσμια βραβεία Humanizing Health είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας προσπάθειας, πέρα από την φαρμακευτική αγωγή, στης οποίας το επίκεντρο βρίσκεται ο ασθενής και διοργανώθηκαν στην Ελλάδα για 3η συνεχόμενη χρονιά».

Στη συνέχεια η κ. Ιωάννα Καρώνη, Communication & Patient Support Manager Teva, ανέφερε σχετικά με το θεσμό:
«Πριν από τρία χρόνια η Teva πήρε μια κοινωνική πρωτοβουλία και έδωσε μια υπόσχεση απέναντι στον άνθρωπο: Να στέκεται έμπρακτα δίπλα σε κάθε ασθενή, να υποστηρίζει και να προσφέρει στον δύσκολο αγώνα των συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους. Αυτή μας την υπόσχεση να συνδράμουμε, έστω και λίγο, στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών συνεχίζουμε να τηρούμε και υλοποιούμε σήμερα για 3η συνεχόμενη χρονιά».

«Φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες, επιστημονική κοινότητα, πολιτεία, είμαστε όλοι κάθε μέρα, δίπλα στις ευάλωτες ομάδες που μας χρειάζονται. Μάλιστα, η Teva Greece για τρίτη συνεχομένη χρονιά εταιρείας τιμάει με το βραβείο Humanizing Health την ΑμΚΕΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, στηρίζοντας έτσι μια σειρά δράσεων για τα παιδιά και τους εφήβους που νόσησαν με καρκίνο, καθώς και τις οικογένειες τους», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο η κ. Μένια Κουκουγιάννη Co Founder του «Καρκινάκι», η οποία μας μίλησε για το πρόγραμμα του φορέα που βραβεύτηκε του στόχους και το έργο τους.

-Ποιο είναι το «Καρκινάκι» το οποίο οι εργαζόμενοι της Teva επιλέγουν να βραβεύσουν για τρίτη χρονιά;
Το «Καρκινάκι», είναι κάθε παιδί και έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και εμείς, οι οικογένειες τους, να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθειά της, ώστε ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύμμαχοι ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.

-Ποιο είναι το πρόγραμμα για το οποίο βραβεύτηκε ο φορέας σας;
Η πρόταση μας, που βραβεύτηκε και φέτος, στα Teva Humanizing Awards, αφορά στη δημιουργία του πρώτου ενημερωτικού portal στην Ελλάδα για τα θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο. Το portal αυτό είναι η 3η δράση ενός προγράμματος που σχεδιάσαμε πριν 3 χρόνια και που στήριξε η εταιρεία Teva μέσω της επιλογής μας από τους εργαζόμενούς της.

Οι δράσεις είναι:
Οι εκπαιδευτικές ομάδες για θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο (2021)
Ο Πρακτικός Οδηγός για θέματα επιβίωσης των παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο (2022)
Το ενημερωτικό portal για θέματα επιβίωσης των παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο (2023)

-Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους;
Ο καρκίνος στην παιδική και εφηβική ηλικία προσβάλλει άτομα στην κρισιμότερη αναπτυξιακή φάσης της ζωής τους. Η θεραπεία για τον καρκίνο είναι συχνά επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες. Στην Ελλάδα νοσεί περίπου ένα παιδί την ημέρα. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι έχουμε 500.000 επιβιώσαντες από τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία. Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα ζωής αποτελεί μία ασαφήέννοια, στην οποία ο καθένας, είτε ασθενής και ο φροντιστής του, είτε ιατρός ή ψυχολόγος μπορεί να δώσει ένα διαφορετικό ορισμό.

Εμείς, οι γονείς αυτών των παιδιών που νόσησαν, χρειαζόμαστε την ενημέρωση, την επικοινωνία, την κοινότητα για τα θέματα που αφορούν τα παιδιά μας μετά το τέλος της θεραπείας τους και για την υπόλοιπη ζωή τους. Και αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι, ως νεαροί ενήλικες, έχουν τις ίδιες ανάγκες και κυρίως να νιώσουν την ομάδα και το αγκάλιασμα της κοινότητας μας. Για εμάς, αυτό το portal είναι και ένα ακόμη χρήσιμο «εργαλείο», να μειώσουμε τις ανισότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειες τους, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της θεραπείας τους.

-Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πόσοβοήθησε και βοηθάει το «Καρκινάκι» αυτή η βράβευση;
Μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, σπάμε το ταμπού και στηρίζουμε την παιδιατρική ογκολογική κοινότητα. Η έγκυρη ενημέρωση μπορεί πραγματικά να μειώσει τις ανισότητες, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των «πρώην ασθενών» μας. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, κάθε οικογένεια και κάθε έφηβος και νεαρός ενήλικας που νόσησε με καρκίνο, θα ενημερώνονται για τα σημαντικά αυτά θέματα, θα μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις, ανάγκες, θα μπορούν να βοηθήσουν και κάθε οικογένεια που περνάει την πόρτα μιας παιδοογκολογικής κλινικής.

-Πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό των 5.000 ευρώ;
Θα φτιάξουμε, για πρώτη φορά στην χώρα μας, το  ενημερωτικό portal για τους επιβιώσαντες από καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η συλλογική εμπειρία των τελευταίων χρόνων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Καρκινάκι» και έχοντας την εμπειρία από την δημιουργία του πρώτου στην χώρα μας ενημερωτικού portal για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, το karkinaki.gr, μας έκανε να σχεδιάσουμε και ένα ενημερωτικό portal για «Μετά τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας» και για όλα αυτά τα θέματα, ιατρικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, που αφορούν δυστυχώς πολλές οικογένειες καθημερινά. Και να τονίσω ότι θεσμοί, σαν αυτόν της Teva Greece, ενισχύουν το όραμα όλων μας.