6 βιταμίνες που βοηθούν στην απώλεια βάρους
Δεν υπάρχουν σούπερ δίαιτες και μαγικές συνταγές. Υπάρχει όμως ισορροπημένη διατροφή που σημαίνει τροφές που προσφέρουν στο σώμα απαραίτητα στοιχεία και βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του
Bιταμίνες και απώλεια βάρους: Πώς βοηθάνε οι βιταμίνες Β, C και D, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος
Δεν υπάρχουν σούπερ δίαιτες και μαγικές συνταγές, ούτε μαγικά χάπια που θα κάνουν τη βελόνα της ζυγαριάς να κινηθεί αντίστροφα, δυστυχώς. Υπάρχει όμως ισορροπημένη διατροφή που σημαίνει τροφές που προσφέρουν στο σώμα απαραίτητα στοιχεία και βιταμίνες για τη σωστή του λειτουργία. Κάποιες από αυτές, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, τη διαχείριση του άγχους, τη μείωση των θερμίδων με μικρότερες μερίδες και άλλες «υγιεινές» συνήθειες, εκτός από πολύτιμες για τον οργανισμό, αποδεικνύονται αξιόπιστοι σύμμαχοι στην προσπάθειά σου να χάσεις τα λίγα (ή τα περισσότερα) κιλά που θέλεις και κατ’ επέκταση να διατηρείσαι στο ιδανικό σου βάρος:
Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό των τροφών στην ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να «υποστηρίξει» καθημερινές δραστηριότητες, ενισχύοντας τη διαδικασία επεξεργασίας των θρεπτικών συστατικών. Σε αυτές τις βιταμίνες ανήκουν οι:
- Θειαμίνη (βιταμίνη Β1)
- Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)
- Νιασίνη (βιταμίνη Β3)
- Παντοθενικό οξύ
- Βιταμίνη Β6
- Βιοτίνη (βιταμίνη Β7)
- Φυλλικό οξύ και φολικό οξύ
- Βιταμίνη Β12
Η Β2 (ριβοφλαβίνη), για παράδειγμα, βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται και να μεταβολίζει τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, ενώ η Β1 (θειαμίνη) είναι σημαντική για την υγεία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου, και επιπλέον βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την ενέργεια που παράγουν τα κύτταρα.
Ως υδατοδιαλυτές, ωστόσο, το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες αφού σημαντικό μέρος τους αποβάλλεται από τον οργανισμό. Φρόντισε λοιπόν να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες για να ωφελείσαι από τα πολλαπλά τους οφέλη.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, οι φακές και τα φασόλια, το σπανάκι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, προϊόντα σόγιας όπως το τόφου, το χοιρινό κρέας, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, και τα αυγά.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, αλλιώς και βιταμίνη του «ήλιου», είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύει και δυναμώνει τα οστά, τους μύες και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Φαίνεται δε, ότι η βιταμίνη D και η απώλεια βάρους συνδέονται. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία εμφανίζουν συχνά χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης. Και ενώ η σχέση βιταμίνης D και παχυσαρκίας δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον ρόλο της στις τιμές αρτηριακής πίεσης και γλυκαιμικού δείκτη, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της λιπώδους μάζας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι: Τα λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα και ο σολομός, τα μανιτάρια, το τόφου, τα γαλακτοκομικά, το γάλα σόγιας, ενώ η παραμονή στον ήλιο βοηθά επίσης στην αύξηση των επιπέδων της.
Ασβέστιο
Η βιταμίνη D βοηθά επίσης τον οργανισμό να απορροφήσει το ευεργετικό ασβέστιο, ένα μέταλλο που συμβάλλει στην υγεία των οστών και υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Και αποδεικνύεται πως η βιταμίνη D και το ασβέστιο πηγαίνουν χέρι χέρι όταν πρόκειται και για απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία τα οποία λάμβαναν συμπληρώματα ασβέστιο και βιταμίνη D, έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος σε μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων από ό,τι εκείνα που δεν έπαιρναν κανένα συμπλήρωμα.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: τα γαλακτοκομικά όπως τα κίτρινα τυριά και το γιαούρτι, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και τα φασόλια σόγιας.
Βιταμίνη C
Η δύναμή της γνωστή και τα οφέλη της πολλαπλά. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το ανοσοποιητικό, αποτρέπει καρδιαγγειακές παθήσεις, δίνει ενέργεια στο σώμα, φροντίζει για την υγεία του δέρματος, αναδομεί και διατηρεί τα κύτταρα υγιή, ενώ πιστεύεται ότι δρα ενάντια στο στρες. Αποδεικνύεται όμως και σημαντική στη διατήρηση ιδανικών κιλών. Η επαρκής ποσότητα συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και «λεπτότερη» μέση, ενώ μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικών δυσλειτουργιών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Η έλλειψή της, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και ατονία, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η διάθεση και η «κινητικότητα», με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σιλουέτα.
Καλές πηγές βιταμίνης C είναι: τα πορτοκάλια, το γκρέιπ φρουτ, το λεμόνι, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι γλυκοπατάτες κ.ά.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που ενισχύει την παραγωγή ενέργειας, υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Και είναι αυτός ο ρόλος του στην παραγωγή ενέργειας που το τοποθετεί στη λίστα των σημαντικότερων θρεπτικών στοιχείων για την απώλεια βάρους και τον μεταβολισμό. Μελέτες διαπιστώνουν πως η λήψη μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) και της περιφέρειας της μέσης.
Σημαντικές πηγές μαγνησίου είναι: τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το αβοκάντο, τα φασόλια, η κολοκύθα, οι πατάτες και ο σολομός.
Σίδηρος
Η σχέση του σιδήρου με το βάρος, αν και έμμεση, είναι καθοριστική. Ο σίδηρος συμβάλλει στην παροχή οξυγόνου στους μύες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξή τους και ενισχύοντας τη λειτουργία τους. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών συνδετικών ιστών. Στην αντίθετη πλευρά, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σημαίνει χαμηλή ενέργεια και κόπωση, άρα και αδυναμία να ακολουθείς ένα τακτικό πρόγραμμα γυμναστικής.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: το κόκκινο κρέας, τα οστρακοειδή, τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη και η κινόα, οι φακές και τα φασόλια, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως το βερίκοκο και τα δαμάσκηνα, το σπανάκια και τα μανιτάρια.
Να θυμάσαι: Είναι προτιμότερο να λαμβάνεις τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες από τις τροφές και όχι από συμπληρώματα. Εάν θέλεις να ενισχύσεις τη διατροφή σου με συμπληρώματα βιταμινών, συμβουλέψου τον γιατρό σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.