Health & Fitness

Πέθανε ο δεύτερος ασθενής που είχε λάβει μόσχευμα από καρδιά χοίρου

Ο 58χρονος άνδρας από το Μέρυλαντ άντεξε 6 εβδομάδες, μέχρι που η υγεία του άρχισε να καταρρέει

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο δεύτερος ασθενής που είχε λάβει μόσχευμα από καρδιά χοίρου, πέθανε μετά από 6 εβδομάδες

Το δεύτερο άτομο που έλαβε μόσχευμα καρδιάς από χοίρο πέθανε, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την άκρως πειραματική χειρουργική επέμβαση, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του πανεπιστημίου του Μέρυλαντ.

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο έγινε πέρσι στο Μέρυλαντ © Πανεπιστήμιο Μέρυλαντ

Ο 58χρονος Lawrence Faucette, ταλαιπωρούνταν από καρδιακή ανεπάρκεια και η περίπτωσή του δεν ήταν κατάλληλη για παραδοσιακή μεταμόσχευση καρδιάς. Η μόνη λύση ήταν να λάβει μία γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου, με την εγχείρηση να λαμβάνει χώρα στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ, η καρδιά φαινόταν υγιής τον πρώτο μήνα, αλλά άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης τις τελευταίες ημέρες. Ο Faucette τελικά άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το νοσοκομείο, η σύζυγός του, Ann, είπε ότι ο Lawrence «ήξερε ότι ο χρόνος του μαζί μας ήταν λίγος και ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα επιβίωνε τόσο καιρό».

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο έγινε πέρσι στο Μέρυλαντ

Η ομάδα του Μέρυλαντ πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση καρδιάς από ένα γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Ο David Bennett επέζησε δύο μήνες πριν το μόσχευμα απορριφθεί, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς, αν και αργότερα εντοπίστηκαν σημάδια ιού χοίρου μέσα στο όργανο. Τα διδάγματα από αυτό το πρώτο πείραμα οδήγησαν σε αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ελέγχου ιών, πριν από τη δεύτερη προσπάθεια.

«Η τελευταία επιθυμία του Faucette ήταν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά που μάθαμε από την εμπειρία μας», δήλωσε ο Dr Bartley Griffith, ο χειρουργός που τέλεσε τη μεταμόσχευση.

Γενετικά τροποποιημένα μοσχεύματα είναι πιο συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό

Οι προσπάθειες για μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώο σε άνθρωπο - που ονομάζονται ξενομοσχεύματα - αποτυγχάνουν εδώ και δεκαετίες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων καταστρέφει αμέσως τον ξένο ιστό. Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν ξανά να χρησιμοποιήσουν γενετικά τροποποιημένους χοίρους για να κάνουν τα μοσχεύματα πιο συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Faucette, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού και πατέρας δύο παιδιών, είχε απορριφθεί για παραδοσιακή μεταμόσχευση καρδιάς λόγω προβλημάτων υγείας και χωρίς άλλες επιλογές εξέφρασε την επιθυμία να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο με η οικογένειά του.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το νοσοκομείο είπε ότι ο Faucette μπόρεσε να σταθεί όρθιος και κυκλοφόρησε βίντεο που τον δείχνει να κάνει φυσικοθεραπεία για να μπορέσει να περπατήσει.