- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η αξία της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης στην ψωρίαση
Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με πάνω από 100 εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο
Ψωρίαση: Η Μαρία Πολίτου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος μιλάει στην ATHENS VOICE για την αξία της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική νόσος που εκτός από το δέρμα, επηρεάζει και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Η εμφάνιση της είναι ιδιαίτερα συχνή με άγνωστη αιτιολογία. Η κληρονομικότητα φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο, καθώς περίπου ένας στους τρεις ασθενείς αναφέρει οικογενειακό ιστορικό.
Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με τους ασθενείς να υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Μόνο στη χώρα μας απασχολεί περίπου 200.000 συνανθρώπους μας που πάσχουν από τη νόσο.
H Μαρία Πολίτου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, 1η Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός» μιλάει στην ATHENS VOICE για την αξία της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης.
Η νόσος εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα. Έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα γιατί, πέρα από το δέρμα, επηρεάζεται και η εν γένει ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ψωρίασης περιλαμβάνουν την πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, τον κνησμό και το ερύθημα, δηλαδή την επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος, που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή «πλακών». Οι ψωριασικές βλάβες, εκτός από τις συνηθισμένες εντοπίσεις (αγκώνες, γόνατα), μπορεί να εμφανιστούν και σε δύσκολες ανατομικά περιοχές όπως το τριχωτό κεφαλής, οι παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια, αλλά και να επεκταθούν ακόμη και πέρα από το δέρμα, προσβάλλοντας αρθρώσεις και άλλα συστήματα. Άρα, η επίδραση που έχει η ψωρίαση στην υγεία αλλά και στην ψυχική σφαίρα των ασθενών είναι μείζονος σημασίας για τους ασθενείς που συμβιώνουν με το νόσημα.
Η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και εκδηλώσεων της νόσου και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι ασθενείς θα πρέπει με την πρώιμη εμφάνιση των συμπτωμάτων να απευθύνονται στον δερματολόγο τους και να συζητούν για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και έχουν αναπτυχθεί θεραπευτικές επιλογές, με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης, που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες του ασθενούς να επιτύχει πλήρη δερματική κάθαρση, μειώνοντας δραστικά τον αντίκτυπο που επιφέρει η ψωρίαση στη ζωή τους.
Όπως σε όλα τα χρόνια νοσήματα, έτσι και στη ψωρίαση, η θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να είναι αδιάλειπτη και χρόνια, και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός πως εκτός από αποτελεσματικές και ασφαλείς επιλογές, πλέον έχουμε στη φαρέτρα μας επιλογές που προσαρμόζονται στην καθημερινότητα του ασθενούς, με αραιά δοσολογικά σχήματα και με εύκολη χορήγηση. Πλέον, με τις καινοτόμες θεραπείες οι ασθενείς μας οδηγούνται σε ύφεση της νόσου τους και μπορούν να ζουν απρόσκοπτα τη ζωή τους χωρίς συμβιβασμούς.
Η έγκαιρη διάγνωση, η άμεση έναρξη στοχευμένης θεραπείας και η συστηματική παρακολούθηση, είναι τα βασικά συστατικά της αντιμετώπισης της ψωρίασης, ώστε να αποφεύγει ο ασθενής τις υποτροπές και να ζει μια φυσιολογική ζωή μακριά από εξάρσεις. Το βασικότερο συστατικό όμως, που ‘δένει τη συνταγή’ της επιτυχημένης αντιμετώπισης της ψωρίασης, είναι η συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα δερματολόγο του, ώστε από κοινού να αναλύουν τις ανάγκες του ασθενούς και να οδηγούνται στη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Τι έδειξε διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχε και Έλληνας ειδικός
Λύσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση της γλυκόζης
Τα 643 εκατομμύρια θα φτάσουν οι διαβητικοί έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια έως το 2045
Πώς δρα η ουσία που ανακουφίζει από την έντονη επιθυμία για νικοτίνη
Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
Από τότε που η κόρη του διαγνώστηκε με διαβήτη 1, αγωνίζεται στους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό
Σκοπός η προώθηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη θεραπευτικών αντισωμάτων
Η Ελένη Τσολάκη πρέσβειρα της καμπάνιας για τη συγκέντρωση πόρων
Από τα υψηλότερα επίπεδα στρες δηλώνει η Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.