- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Spirothérapie: Το πιο απλό μυστικό της μακροζωίας από έναν γάλλο δάσκαλο γιόγκα
Μια συνεδρία βαθιάς αναπνοής οδηγεί σε δαπάνη θερμίδων ισοδύναμη με εκείνη μιας 20λεπτης ποδηλασίας
La Spirothérapie: Αυτή η τεχνική συνίσταται στην αργή αναπνοή για να ζήσετε περισσότερο και στην εξάλειψη των λιπών και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Έχετε ακούσει για την Spirothérapie; Εγώ ομολογώ πως όχι. Μάλιστα, προσπαθώντας να βρω την ετυμολογία της στα ελληνικά έπεφτα στο κενό. Η τεχνική αυτή συνίσταται στην «αργή αναπνοή για να ζήσετε περισσότερο, καθώς και στην εξάλειψη των λιπών και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κάθε φορά που επιβραδύνουμε συνειδητά την αναπνοή μας, προσθέτουμε μερικά λεπτά ζωής στην ύπαρξή μας», εξηγεί η Frédérique Verley, διευθύντρια ομορφιάς και ευεξίας της Vogue France.
«Πάρτε σωστές ανάσες», λένε οι γυμναστές όταν αθλούμαστε και το παίρνουμε ως δεδομένο. Και όμως, άλλο η αναπνοή και άλλο η σωστή αναπνοή. Με λίγη δουλειά, η αναπνοή είναι το πιο πρακτικό και αποτελεσματικό εργαλείο 1) για την εξάλειψη του λίπους, 2) την αλλαγή του pH του σώματος, 3) τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή 4) την επανεξισορρόπηση του μικροβιόκοσμου- δεν είναι και λίγα.
Στο βιβλίο του La Spirothérapie (εκδόσεις Solar), ο Samuel Ganes, δάσκαλος γιόγκα και θεραπευτής χαλάρωσης, μας δείχνει όλα τα μυστικά της ελεγχόμενης, συνειδητής αναπνοής, με πολλές πρακτικές ασκήσεις στο τέλος του βιβλίου. Καθώς το βιβλίο είναι στα γαλλικά, για τους μη γαλλομαθείς αναγνώστες μας παραθέτουμε κάποια σημαντικά στοιχεία.
«Η ηλικία μας δεν καθορίζεται από τον αριθμό των ετών από τότε που γεννηθήκαμε, αλλά από τον αριθμό των αναπνοών που έχουμε πάρει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Όσο πιο αργά και βαθιά αναπνέουμε, τόσο πιο αργά γερνάμε», αναφέρει ο Samuel Ganes. Για να παραμείνουμε ζωντανοί, καταναλώνουμε 400 λίτρα αέρα την ώρα (280 όταν κοιμόμαστε, 1.000 όταν περπατάμε, 2.600 όταν κολυμπάμε). Από όλες τις βλαστικές λειτουργίες του σώματος (μαζί με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, την πέψη και την κυκλοφορία του αίματος), η αναπνοή είναι η μόνη που μπορούμε να επηρεάσουμε.
Ανάμεσα στα οφέλη της συνειδητής αναπνοής, η οποία αυξάνει την πνευμονική μας χωρητικότητα από 20-30% σε 80-90%, ο Samuel Games αποκαλύπτει τρία:
Μείωση της φλεγμονής με πέντε λεπτά βαθιάς αναπνοής
Το 80% του λίπους και των τοξινών που αποβάλλει το σώμα μας κάθε μέρα είναι σε αέρια μορφή και προέρχονται από την εκπνοή. Πέντε λεπτά βαθιάς αναπνοής είναι αρκετά για να αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να μειώσουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, επιτρέποντας στο pH να γίνει ξανά αλκαλικό για τις επόμενες 4 ώρες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση της φλεγμονής. Μια συνεδρία βαθιάς αναπνοής οδηγεί σε δαπάνη θερμίδων ισοδύναμη με εκείνη μιας 20λεπτης ποδηλατοβόλτας.
Εικπνοή έναντι εισπνοής για άμεση χαλάρωση
Οι δύο αυτές αναπνοές προφανώς δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Μάλιστα, μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δρουν επίσης διαφορετικά σε όλα τα όργανα, στην ψυχική μας κατάσταση και στη συμπεριφορά μας.
Η εισπνοή διεγείρει το συμπαθητικό σύστημα και οδηγεί σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της εγρήγορσης, σε μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, λιπόλυση, έκκριση αδρεναλίνης και προσαρμογή της μακρινής όρασης.
Η εκπνοή διεγείρει το παρασυμπαθητικό σύστημα, με αποκορύφωμα την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, την έκκριση ινσουλίνης, ενδορφινών, ωκυτοκίνης και μελατονίνης, τη διέγερση της πέψης και τη βελτίωση της κοντινής όρασης.
Είναι λοιπόν εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, «διπλασιάζοντας τον χρόνο που αφιερώνετε στην εκπνοή σε σχέση με την εισπνοή, δημιουργείτε μια κατάσταση άμεσης χαλάρωσης», καταλήγει ο Samuel Ganes.
Οξυγόνωση του μικροβιόκοσμου
Η καλή αναπνοή βοηθά επίσης στην επανεξισορρόπηση του μικροβιόκοσμου καλύτερα από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στα αερόβια βακτήρια που βοηθούν το υπόλοιπο 99% (που είναι αναερόβια) να ριζώσει, η καλή, ελεγχόμενη αναπνοή καταπολεμά την εντερική δυσβίωση, η οποία προκαλεί φλεγμονή και πρήξιμο του στομάχου. Ταυτόχρονα, προάγει την έκκριση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, ενός πολύτιμου πρόδρομου της σεροτονίνης και της μελατονίνης που παράγονται από το έντερο. Επιπλέον, γνωρίζουμε πλέον πόσο σημαντικό είναι να έχουμε έναν ισορροπημένο μικροβιόκοσμο για ένα άριστα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Εύκολες τεχνικές αναπνοής για να δοκιμάσετε
Στο τέλος του βιβλίου του, ο Samuel Ganes περιγράφει λεπτομερώς περισσότερες από 50 διαφορετικές αναπνευστικές ασκήσεις, τόσο αρχαίες όσο και πιο σύγχρονες, απλές και σύνθετες. Αυτές οι τέσσερις, οι οποίες είναι αρκετά εύκολες για τους αρχάριους, σύμφωνα με τους γνώστες του είδους δίνουν αρκετά γρήγορα αποτελέσματα:
Το πιο χαλαρωτικό: Sama Vritti. Ή συνειδητή αναπνοή σε παρόμοιους παλμούς: εισπνεύστε από τη μύτη σας σε 4 παλμούς, κρατήστε την αναπνοή σας σε 4 παλμούς σε γεμάτους πνεύμονες, εκπνεύστε σε 4 παλμούς, κρατήστε την αναπνοή σας σε 4 παλμούς σε άδειους πνεύμονες. Στη συνέχεια μπορείτε να τις επιμηκύνετε σε 5 ή 6 παλμούς. Η εναλλακτική λύση: Visama Vritti, κατά την οποία διπλασιάζετε τον χρόνο που εκπνέετε σε σχέση με τον χρόνο που εισπνέετε.
Η πιο συναισθηματική: Hridaya Anahata. Ή αλλιώς καρδιακή αναπνοή. Χρησιμοποιήστε τους χτύπους της καρδιάς σας ως μετρονόμο. Εισπνεύστε πάνω από 4 παλμούς, εκπνεύστε (χωρίς κατακράτηση) πάνω από 4 παλμούς, 3 έως 5 φορές, και στη συνέχεια επαναλάβετε πάνω από 5 παλμούς, και στη συνέχεια αυξήστε σε 6 παλμούς. Στη δεύτερη φάση, εισπνεύστε στους 6 παλμούς και εκπνεύστε στους 8, 10 και 12 παλμούς.
Η πιο ολοκληρωμένη: Dirgha. Ή βαθιά αναπνοή σε όλα τα επίπεδα για ένα εσωτερικό μασάζ όλων των οργάνων. Εισπνεύστε αργά, 1) φουσκώνοντας την κοιλιά, 2) ανοίγοντας τους πνεύμονες, 3) ανυψώνοντας τις κλείδες. Εκπνεύστε αργά, αδειάζοντας κάθε ζώνη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάντε 5 σειρές των 5 κύκλων αναπνοής.
Η πιο εξισορροπητική: καρδιακή συνοχή. (Λείπει ένα επίσης «πιασάρικο» όνομα). Με ρυθμό 6 αναπνοές ανά λεπτό (5 δευτερόλεπτα η εισπνοή και 5 δευτερόλεπτα η εκπνοή) για 5 λεπτά, 3 φορές την ημέρα, εξισορροπείτε ολόκληρο το αυτόνομο σύστημά σας και επαναφέρετε την ισορροπία του σώματός σας. Αυτός ο ρυθμός αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη συχνότητα επανασυγχρονισμού του ανθρώπινου μεταβολισμού.
Μήπως τελικά είναι τόσο απλό το μυστικό της μακροζωίας; Μπορείτε να αναβάλλετε τη μετακίνηση για Ικαρία- τουλάχιστον για την ώρα.
Περισσότερα για την τεχνική, δείτε εδώ.
Πληροφορίες από Vogue France.