Health & Fitness

Κονδυλώματα: Γιατί αναμένεται έξαρση φέτος το καλοκαίρι;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι έχουμε 374 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις

Σοφία Νέτα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Αναστασία Τζούμα μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα κονδυλώματα

Πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα μολύνονται καθημερινά σε όλον τον κόσμο από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι έχουμε 374 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις. Δυστυχώς, από τα 8 πιο διαδεδομένα νοσήματα μόνο τα 4 θεραπεύονται πλήρως σήμερα. Τα άλλα 4 είναι ανίατα. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που προκαλούν. 

Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στους νέους και γενικότερα στα άτομα με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Το καλοκαίρι οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω έξαρση, γιατί είναι η εποχή που οι άνθρωποι χαλαρώνουν, κοινωνικοποιούνται και εξερευνούν περισσότερο τη σεξουαλικότητά τους. Αλλά και διότι βρισκόμαστε στη μεταπανδημική εποχή που λόγω της άρσης όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού, θεωρείται ότι πια είναι ασφαλής για κοινωνικοποίηση, ιδίως από τους νέους ηλικίας 15-24 ετών, που είχαν επί μακρόν περιοριστεί. 

Τι είναι και πως μεταδίδονται τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα 
«Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι λοιμώξεις που περνούν από το ένα άτομο στο άλλο κατά τις σεξουαλικές συνευρέσεις, μέσω του κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ, χωρίς να απαιτείται οπωσδήποτε διεισδυτική επαφή. Ορισμένα μπορούν να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους, όπως από την έγκυο μητέρα στο βρέφος. Προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα, με τον αριθμό των νοσημάτων που προκαλούν να ξεπερνά τα είκοσι. 

Τα πιο συνηθισμένα είναι η σύφιλη, η γονόρροια, οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, η ηπατίτιδα Β και οι ιοί HIV, HSV και HPV. Κάποια από αυτά τα νοσήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως τύφλωση, νευρολογικές εκδηλώσεις και στειρότητα», μας εξηγεί η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Αναστασία Τζούμα, ιδρύτρια της πρότυπης δερματολογικής κλινικής Tzouma Clinic. 

Το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα οφείλεται στον ιό HPV. Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά είναι μια ομάδα ιών, υψηλής μεταδοτικότητας. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 200. Κάποιοι προκαλούν τις γνωστές μυρμηγκιές ή θηλώματα που μοιάζουν με μικρές ελίτσες στο δέρμα. 

Κάποιοι από αυτούς μεταδίδονται σεξουαλικώς και προσβάλλουν την περιγεννητική περιοχή -κυρίως το αιδοίο, τον κόλπο και το πέος, το εφήβαιο, την περινεϊκή και την περιπρωκτική περιοχή- αλλά και τα χείλη, το στόμα και τον φάρυγγα προκαλώντας οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες, μήνες ίσως και χρόνια μετά από την επαφή με το μολυσμένο άτομο. Γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο σεξουαλικός σύντροφος που μετέδωσε τον ιό. Χωρίζονται δε, σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. 

«Τις περισσότερες φορές η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, ή υποκλινική, δηλαδή οι βλάβες δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Προκαλεί ορατές βλάβες, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενισμένο και δεν μπορεί να αμυνθεί. Τα ανάγλυφα στην ψηλάφηση οζίδια που προκαλεί ο ιός είναι μαλακά και έχουν διάφορες μορφές. Άλλοτε είναι λεία ή τραχιά, άλλοτε μοιάζουν σαν μικροσκοπικά κουνουπίδια. Μπορεί να έχουν μίσχο ή να είναι επίπεδα και το χρώμα τους να είναι ανοιχτό ή σκούρο», διευκρινίζει η δρ Τζούμα. 

Ο εντοπισμός τέτοιων βλαβών θα πρέπει να κινητοποιεί τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης από τον δερματολόγο του, προκειμένου να τίθεται έγκαιρα η διάγνωση και να δίδεται η κατάλληλη αγωγή. Για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν τοπικά φάρμακα, αλλά και θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο, όπως διαθερμοπηξία και κρυοθεραπεία. Μπορεί επίσης να αφαιρεθούν χειρουργικά ή με λέιζερ. Η επιλογή ή ο συνδυασμός της θεραπευτικής προσέγγισής τους εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών. 

© istock

Θεραπευτική αντιμετώπιση 
«Η πλέον ενδεδειγμένη, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος είναι τα λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 ). Αυτά εκπέμπουν μια αόρατη δέσμη φωτός η οποία προκαλεί θερμική βλάβη στα κύτταρα που στοχεύει, και τα οποία τελικά εξαχνώνει. Όταν οι βλάβες δεν είναι εκτεταμένες, αρκεί μία μόνο συνεδρία για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Διαφορετικά, μπορεί να συστηθούν περισσότερες ή συνδυασμός του λέιζερ με κάποιο τοπικό φάρμακο. Στα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνεται το καλό αισθητικό αποτέλεσμα και ο χαμηλότερος κίνδυνος υποτροπών», τονίζει η ειδικός.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να επανεξετάζεται κατά διαστήματα από τον θεράποντα ιατρό του, για να εντοπίζονται και να θεραπεύονται νέες ή υπολειμματικές βλάβες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι δυσάρεστη ή στρεσσογόνα για τον ασθενή αλλά είναι και απαραίτητη. 

Το στίγμα της νόσου 
«Ο ψυχολογικός αντίκτυπος του HPV είναι σημαντικός και το άγχος μία από τις πιο συχνές επιπτώσεις του ιού. Εντονότερο είναι το άγχος στους ανθρώπους με ελλιπή πληροφόρηση και χαμηλή ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτόν. Ξεκινά με τις αρχικές εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου και τους συντροφεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και των επανεξετάσεων. 

Βιώνουν, επίσης, έκπληξη, θυμό, αμηχανία, αβεβαιότητα, φόβο, σεξουαλική δυσφορία, απροθυμία να αποκαλύψουν ότι πάσχουν από κονδυλώματα σε άλλους και ντροπή. Η σεξουαλικά, δε, μεταδιδόμενη φύση του ιού, νοιώθουν ότι τους στιγματίζει. 

Κι όμως δεν θα έπρεπε, αφού το 80% των ανθρώπων θα «κολλήσουν» HPV μέχρι τα 45 τους χρόνια και κυρίως οι νέοι. Ο ιός HPV είναι συνηθισμένος και διαχειρίσιμος. 

Πρόληψη 
«Η ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπευτικών εργαλείων, δεν μειώνει καθόλου τη σημασία της πρόληψης. Είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση όλων των σεξουαλικά ενεργών ομάδων, ο εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων, όπως και η συστηματική χρήση προφυλακτικού ακόμη και για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί», καταλήγει η δρ Αναστασία Τζούμα.