- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γυμναστική μετά από ίωση: Πότε και πώς να επιστρέψεις στη ρουτίνα σου
Αρκεί να νιώσεις καλύτερα για να φορέσεις τα παπούτσια του τρεξίματος ή να ολοκληρώσεις εκείνα τα 10 σετ;
Γυμναστική μετά από μια ίωση: Οι ενδεδειγμένες οδηγίες για την επιστροφή στην άσκηση μετά από μια ασθένεια
Ζώντας την εποχή των «μουσώνων», το φετινό φθινόπωρο δεν λέει να μας απαλλάξει από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ υποπαραλλαγές της Covid-19 εμφανίζονται η μία μετά την άλλη. Βουλωμένη μύτη, πονόλαιμος, πυρετός, πονεμένες αρθρώσεις, αδυναμία. Ευτυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτά τα συμπτώματα δεν σε ταλαιπωρούν πολλές μέρες και με την κατάλληλη αγωγή νιώθεις γρήγορα καλύτερα και ανυπομονείς να επιστρέψεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, κομμάτι της οποίας είναι και η σωματική άσκηση.
Όταν το ανοσοποιητικό σου βρίσκεται αντιμέτωπο με λοίμωξη μπαίνει σε μια φάση υπερ-λειτουργίας για να την καταπολεμήσει, καταναλώνοντας αντίστοιχα σημαντικά μεγέθη ενέργειας. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ακόμη και η πιο ήπια, υπονομεύει τις προσπάθειες του να σε «κάνει καλά», με αποτέλεσμα να παρατείνονται τα ενοχλητικά συμπτώματα ή ακόμη και να επιδεινωθούν, με το ρίσκο εμφάνισης πιο σοβαρών προβλημάτων. Επιπλέον, αυτή η εντατική λειτουργία του ανοσοποιητικού σημαίνει έξτρα καταπόνηση. Θα περάσει, θα πεις. Και θα νιώσεις όντως καλύτερα κάποια στιγμή. Είναι άραγε οι καλές σου προθέσεις αρκετές; Πώς θα βεβαιωθείς πως έχεις αναρρώσει πλήρως; Το ίδιο το σώμα θα σου δώσει την απάντηση, αρκεί να το ακούσεις.
Γυμναστική μετά από ίωση: Τι πρέπει να προσέξεις
Ο πυρετός και ο ύπνος είναι σημάδι της κατάστασης του οργανισμού
Αυτό που αρχικά θα σου δείξει αν το σώμα σου είναι έτοιμο ή όχι να επιστρέψει στο γυμναστήριο, είναι ο πυρετός. Ο πυρετός, ακόμη κι αν δεν είναι υψηλός, είναι το πρώτο, ίσως κυριότερο σημάδι πως ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Ο πυρετός που επιμένει, σημαίνει πως μάλλον δεν έχεις ξεμπερδέψει ακόμα ή σε ταλαιπωρεί κάτι διαφορετικό από την αρχική διάγνωση. Βεβαιώσου ότι δεν έχεις πυρετό για τουλάχιστον 48 ώρες. Θα πρέπει επίσης να έχεις κοιμηθεί «καλά» τουλάχιστον δύο τρία βράδια, χωρίς δηλαδή να νιώθεις πόνους κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να σε ταλαιπωρεί βήχας και βουλωμένη μύτη.
Πάνω ή κάτω: Πού εστιάζονται τα συμπτώματά σου
Εάν τα συμπτώματα εστιάζονται από τον λαιμό και πάνω (όπως η βουλωμένη μύτη, η μύτη που τρέχει, ο πονόλαιμος), αλλά δεν σε ταλαιπωρούν ιδιαίτερα, θα μπορούσες να γυμναστείς, ξεκινώντας όμως με ένα ολιγόλεπτο, δοκιμαστικό πρόγραμμα 10 λεπτών. Εάν νιώθεις καλά μετά από αυτά τα 10 λεπτά και εάν ο καρδιακός σου ρυθμός παραμένει στα φυσιολογικά όρια μπορείς να συνεχίσεις ολοκληρώνοντας τη συνηθισμένη σου προπόνηση. Αντίθετα, οποιαδήποτε συμπτώματα νιώθεις από τον λαιμό και κάτω (όπως «βαρύ» στήθος, αρθρώσεις και μύες που πονάνε) υποδεικνύουν πως χρειάζεσαι επιπλέον ξεκούραση και για άσκηση ούτε λόγος…
Έλεγξε τον χτύπο της καρδιάς σου και την αναπνοή σου, πριν ασκηθείς
Μόλις ξυπνήσεις και όντας ακόμη σε πλήρη ηρεμία, μέτρησε τους παλμούς σου. Φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός για έναν ενήλικα είναι 60 με 100 παλμοί το λεπτό, ανάλογα πάντα και με τη γενικότερη φυσική κατάσταση, την ηλικία, το βάρος. Εάν μετράς περισσότερους παλμούς –με βάση το δικό σου ιστορικό– ή εάν ξεκινώντας τη γυμναστική σου νιώθεις να ανεβαίνουν αδικαιολόγητα γρήγορα, το σώμα δεν είναι ακόμη έτοιμο για άσκηση.
Εάν νιώθεις πως «σου κόβεται η ανάσα» ή λαχανιάζεις εκτελώντας δύο καθίσματα, κάνε υπομονή μερικές ημέρες ακόμα. Απόφυγε τη γυμναστική εάν νιώθεις ακόμη το στήθος βαρύ από φλέγμα.
Η αντιβίωση δεν πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση
Ο γιατρός σού έδωσε αντιβίωση για να καταπολεμήσει τα συμπτώματα που επιμένουν και να προλάβει μια ανεπιθύμητη εξέλιξη όπως η βρογχίτιδα ή, ακόμη χειρότερα, μια πνευμονία. Ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα κατά γράμμα και ολοκλήρωσε την αντιβιοτική θεραπεία, πριν επιτρέψεις στον εαυτό σου να «ιδρώσει» λίγο παραπάνω. Μη γυμνάζεσαι ενώ εξακολουθείς να παίρνεις κάποιο αντιβιοτικό. Μπορεί η αντιβίωση να σε κάνει σύντομα να νιώθεις καλύτερα, όμως τα αντιβιοτικά επηρεάζουν γενικότερα τη φυσιολογία του σώματος καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στη ζέστη, ενώ το αφυδατώνουν σημαντικά – δηλαδή ένας επιπλέον βαθμός δυσκολίας, στον οποίο το σώμα δεν είναι ούτε έτοιμο, ούτε διατεθειμένο να ανταποκριθεί.
Κάνει ακόμα ζέστη: Τι να προσέξεις
Η επιστροφή στη fitness ρουτίνα σου μετά από μια ασθένεια πρέπει να γίνεται σταδιακά και με ρυθμούς χαλαρούς. Μην το «πιάσεις» από εκεί που το άφησες. Οι αντοχές σου δοκιμάστηκαν, οφείλεις να ακούσεις το σώμα σου. Ειδικά τις ζεστές μέρες –και αν γυμνάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους– έχεις έναν λόγο παραπάνω:
- Προτίμησε την πρωινή γυμναστική, επωφελήσου από την πρωινή δροσιά, πριν ανέβει ψηλά ο ήλιος και η θερμοκρασία.
- Προτίμησε ένα ελαφρύ σνακ πριν τη γυμναστική που θα σου δώσει ενέργεια χωρίς να αναγκάσει το σώμα να σπαταλήσει τη μισή στην απαιτητική διαδικασία της πέψης, στην οποία παρεμπίπτοντος καθοριστικό ρόλο παίζει η καρδιά.
- Μην ξεχνάς το νερό! Πιες νερό πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου και μην ξεχνάς να δροσίζεσαι με μικρές γουλιές και κατά τη διάρκεια. Εάν η γυμναστική σου διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά, ιδανικά θα αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες και το κάλιο που έχασες με ένα ενεργειακό ποτό.
- Ντύσου ελαφριά, φόρεσε καπέλο.
- Μην ξεπερνάς τα όρια. Κάνε τακτικά διαλείμματα μέχρι να νιώσεις πως το σώμα σου έχει επαναφέρει τη θερμοκρασία και την αναπνοή σε φυσιολογικά επίπεδα.