- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η επιστήμη υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο τον χειμώνα
Για ποιους λόγους είναι ωφέλιμο να κοιμόμαστε νωρίτερα τους πιο σκοτεινούς και ψυχρούς μήνες
Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ύπνο τον χειμώνα - Γιατί είναι αναγκαίο να προσαρμόζονται οι συνήθειες ανάλογα με την εποχή.
Για όσους πασχίζουν να αποχωριστούν το κρεβάτι τους τον χειμώνα, οι όποιοι χαρακτηρισμοί περί «τεμπελιάς» θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι άστοχοι.
Νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, δείχνει ότι παρότι οι άνθρωποι δεν πέφτουμε σε χειμερία νάρκη, μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο κατά τους ψυχρότερους μήνες.
Η ανάλυση των ατόμων που υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κοιμούνται μεγαλύτερο διάστημα σε στάδιο REM τον χειμώνα.
Ενώ ο συνολικός χρόνος ύπνου φαινόταν να είναι περίπου μία ώρα μεγαλύτερος τον χειμώνα από το καλοκαίρι, αυτό το αποτέλεσμα δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό.
Το στάδιο REM και η σημασία του για την ποιότητα ύπνου
Ωστόσο, ο ύπνος REM – που είναι γνωστό ότι συνδέεται άμεσα με το κιρκάδιο ρολόι, το οποίο επηρεάζεται από την αλλαγή του φωτός – ήταν 30 λεπτά διαρκέστερος τον χειμώνα από ό,τι τη θερινή περίοδο.
Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και σε αστικούς πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν διαταραγμένο ύπνο, οι άνθρωποι βιώνουν μεγαλύτερο ύπνο REM το χειμώνα από το καλοκαίρι και λιγότερο βαθύ ύπνο το φθινόπωρο.
Οι ερευνητές λένε ότι εάν τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να αναπαραχθούν σε άτομα με υγιή ύπνο, αυτό θα παρείχε τα πρώτα στοιχεία για την ανάγκη προσαρμογής των συνηθειών ύπνου ανάλογα με την εποχή, όπως για παράδειγμα το να κοιμόμαστε νωρίτερα τους πιο σκοτεινούς και ψυχρότερους μήνες.
Γιατί θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται η ρουτίνα ύπνου τον χειμώνα
Ο Δρ. Ντίτερ Κουντς, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Κλινική Ύπνου και Χρονοφαρμακευτικής του νοσοκομείου Σεντ Χέντγουϊκ της Γερμανίας, είπε: «Η εποχικότητα είναι μεταβλητή για όλα τα έμβια όντα του πλανήτη».
»Αν και εξακολουθούμε να αποδίδουμε τον χειμώνα, η ανθρώπινη φυσιολογία ρυθμίζεται προς τα κάτω, βιώνοντας μια αίσθηση “αδειάσματος” τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
»Γενικά, οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόσουν τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και του χρόνου ανάλογα με την εποχή, ή να προσαρμόσουν το πρόγραμμα του σχολείου και της εργασίας στις εποχιακές ανάγκες ύπνου».
Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται και οι άνθρωποι μπορεί να ονειρεύονται. Ο κανονικός ύπνος ξεκινά με τρία στάδια ύπνου προ-REM αρχικά, ακολουθούμενα από μια σύντομη περίοδο ύπνου REM.
Ενώ οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν σε άτομα χωρίς προβλήματα ύπνου, οι εποχιακές αλλαγές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε έναν υγιή πληθυσμό.
Στη μελέτη, η ομάδα επιστημόνων στρατολόγησε 292 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μελέτες ύπνου που ονομάζονται πολυ-υπνογραφίες. Τέτοιου είδους έρευνες γίνονται τακτικά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που σχετίζονται με τον ύπνο. Τους ζητείται να κοιμηθούν φυσικά σε ειδικό εργαστήριο χωρίς ξυπνητήρι και μπορεί να παρακολουθείται η ποιότητα και το είδος του ύπνου τους, καθώς και η διάρκειά του.
Αφού έγιναν οι απαραίτητες εξαιρέσεις για τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα που επηρεάζουν τον ύπνο, για τεχνικά λάθη και για εκείνους που μπορεί να έχουν παρακάμψει το πρώτο στάδιο REM, 188 ασθενείς παρέμειναν στη νέα μελέτη.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.