- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Ακινητοποίηση σπέρματος»: Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες
Πώς θα επηρεάζει τη γονιμότητα
Υγεία: Αντισυλληπτικό γρήγορης και βραχείας δράσης για άνδρες δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ζώα
Επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν και δοκίμασαν με επιτυχία σε ζώα (τρωκτικά) μια ουσία που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αντισυλληπτικού για άνδρες, το οποίο θα δρα γρήγορα και θα διαρκεί μόνο για μερικές ώρες έως μια μέρα το πολύ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλανι Μπόλμπαχ του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell της Νέας Υόρκης και με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», ανέφεραν ότι μελλοντικά μπορεί οι άνδρες να παίρνουν το εν λόγω αντισυλληπτικό λίγο πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα και η γονιμότητα τους θα έχει αποκατασταθεί έως την επόμενη μέρα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ουσία, η TDI-11861, ακινητοποιεί το σπέρμα και εμποδίζει την ωρίμανση του, χωρίς να παρεμβαίνει στη σεξουαλική λειτουργία. Η ουσία απενεργοποιεί προσωρινά ένα ένζυμο (διαλυτή αδενυλική κυκλάση - sAC) που είναι ζωτικό για την ενεργοποίηση της δυνατότητας των σπερματοζωαρίων να "κολυμπούν" και να ωριμάζουν, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν μέσω της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού και να γονιμοποιούν το ωάριο.
Όπως έδειξαν τα πειράματα, μολονότι τα αρσενικά ποντίκια που είχαν πάρει την ουσία, ζευγάρωσαν πολλές φορές με τα θηλυκά, δεν υπήρξε καμία κύηση. Δεν παρατηρήθηκε επίσης καμία παρενέργεια είτε στα αρσενικά είτε στα θηλυκά ζώα. Μετά από τρεις ώρες περίπου, η δράση της ουσίας είχε εξασθενήσει και τα αρσενικά τρωκτικά είχαν ανακτήσει τη γονιμότητα τους.
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι «οι αναστολείς της διαλυτής αδενυλικής κυκλάσης έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα ασφαλές, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, μη ορμονικό και αναστρέψιμο στοματικό αντισυλληπτικό για τους άνδρες».
Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι ανδρικής αντισύλληψης περιορίζονται στη χρήση προφυλακτικού και στη χειρουργική στείρωση μέσω εκτομής του σπερματικού πόρου. Οι έως τώρα προσπάθειες για την ανάπτυξη ανδρικών αντισυλληπτικών σε μορφή χαπιού έχουν συναντήσει εμπόδια λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας, αργής δράσης ή παρενεργειών.
Η νέα ουσία αφήνει περισσότερες υποσχέσεις, αλλά μένει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Η αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή αντισυλληπτικού στα ζώα ήταν 100% για τις πρώτες δύο ώρες μετά τη λήψη του και 91% για τις πρώτες τρεις ώρες. Η επιστροφή της γονιμότητας στα αρσενικά είχε πάντα ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες. Καμία παρενέργεια δεν υπήρξε μετά συνεχή χορήγηση (ενέσιμα ή στοματικά) της ουσίας επί έξι εβδομάδες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.