Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω στον γυναικολόγο;
Οι έμπειροι γυναικολόγοι του instaDoctor μας απαντούν
instaDoctor: Όλες οι απαντήσεις σχετικά με το πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο μας
Αν και οι γυναίκες είναι αυτές που φροντίζουν για την υγεία των γύρω τους, και τους υπενθυμίζουν για την προληπτική διενέργεια όλων των απαραίτητων εξετάσεων, πολλές φορές αμελούν τη δική τους. Η επίσκεψη στον γυναικολόγο αποτελεί μια από αυτές τις επισκέψεις που συχνά αμελείται από μια γυναίκα, είτε επειδή αυτή δεν γνωρίζει κάθε πότε θα πρέπει να τον επισκέπτεται, είτε επειδή αισθάνεται άγχος.
Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι γυναικολόγοι του instaDoctor, κάθε πότε θα πρέπει να πραγματοποιείται η επίσκεψη στον γυναικολόγο, σύμφωνα με την κάθε ηλικιακή ομάδα, καθώς και τι περιλαμβάνει η κάθε επίσκεψη.
Πότε πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο;
Γενικότερα, μια γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο την περίοδο που θα ξεκινήσει να είναι σεξουαλικά ενεργή και θα έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες της σεξουαλικές επαφές. Η ηλικία αυτή διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως περιλαμβάνει τις ηλικίες μεταξύ 15-21 ετών.
Με την επίσκεψη στον γυναικολόγο, όχι μόνο θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, αλλά την ίδια στιγμή θα συζητήσει με αυτόν για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προστασίας από αυτά, για τις μεθόδους αντισύλληψης, ενώ θα μπορέσει να λύσει και πιθανές απορίες γύρω από την σεξουαλική επαφή. Μάλιστα, συστήνεται από τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν και τεστ ΠΑΠ έπειτα από τις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές.
Επίσκεψη στον γυναικολόγο σε νεαρή ηλικία
Μάλιστα, είναι εξαιρετικά χρήσιμο μια νεαρή γυναίκα να επισκεφθεί τον γυναικολόγο πριν ακόμη ξεκινήσει να έχει σεξουαλικές επαφές, ή όταν βρίσκεται στην έναρξη της εφηβείας, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 13-15 ετών. Το διάστημα αυτό αποτελεί την περίοδο που παρατηρούνται οι περισσότερες αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Με την επίσκεψη αυτή, μια νεαρή γυναίκα θα μπορέσει να συζητήσει για όλες τις απορίες που έχει σχετικά με αυτές τις αλλαγές, καθώς και να λάβει την απάντηση σε όλους τους προβληματισμούς της γύρω από την έμμηνο ρύση. Την ίδια στιγμή, ο γυναικολόγος θα μπορέσει να κρίνει για πιθανές ανωμαλίες γύρω από τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Ακόμη κι αν μια γυναίκα δεν έχει αποκτήσει κάποια σεξουαλική συμπεριφορά, θα πρέπει να επισκεφθεί μια φορά τον γυναικολόγο έως και την ηλικία των 21 ετών. Στην περίπτωση αυτή, πραγματοποιείται πυελική εξέταση, καθώς και η καταγραφή ιατρικού ιστορικού.
Επίσκεψη στον γυναικολόγο στην αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας
Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας, η επίσκεψη στον γυναικολόγο θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, ιδιαίτερα αν έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους και να πραγματοποιεί και τεστ ΠΑΠ.
Σκόπιμο είναι να αναφερθεί πως η γυναικολογική εξέταση δεν πραγματοποιείται μόνο για τον έλεγχο της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, πραγματοποιείται και εξέταση των μαστών, καθώς και έλεγχος του θυρεοειδούς για την ανίχνευση πιθανών όγκων ή οζιδίων.
Επισκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά την εγκυμοσύνη, οι επισκέψεις στον γυναικολόγο είναι τακτικές. Η συχνότητα τους ποικίλλει σύμφωνα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, καθώς και τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, για μια εγκυμοσύνη η οποία εξελίσσεται με ομαλούς και φυσιολογικούς ρυθμούς, η επίσκεψη για τις πρώτες 28 εβδομάδες θα πρέπει να είναι μηνιαία, ενώ έως τις 36 εβδομάδες θα πρέπει να διεξάγεται περίπου δύο φορές τον μήνα. Για το επόμενο διάστημα έως και τον τοκετό, είναι απαραίτητη η εβδομαδιαία επίσκεψη.
Επισκέψεις την περίοδο της εμμηνόπαυσης
Η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι δύσκολη για μια γυναίκα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Αν και πολλές γυναίκες νομίζουν πως οι επισκέψεις θα πρέπει να μειώνονται, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ασθενειών είναι αυξημένος σε αυτή την ηλικία, ακόμη κι έπειτα από την εμμηνόπαυση. Μάλιστα, οι γυναίκες που συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργές, δε θα πρέπει να σταματήσουν τις ετήσιες γυναικολογικές τους επισκέψεις έως την ηλικία των 70 ετών.
Κάθε πότε θα πρέπει να πραγματοποιείται το τεστ ΠΑΠ;
Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί την πιο διαδεδομένη γυναικολογική εξέταση, η οποία ανιχνεύει πιθανές δυσπλασίες, καθώς, προκαρκινικές καταστάσεις, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αποτελεί μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, για την οποία απαιτείται η λήψη δείγματος κυττάρων από το εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου από γυναικολόγο. Η εξέταση του δείγματος πραγματοποιείται στη συνέχεια από κυτταρολόγο.
Όσον αφορά τη συχνότητα τους, το τεστ θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε έναν χρόνο από την πρώτη σεξουαλική επαφή, ενώ θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου μια φορά τον χρόνο. Ωστόσο, οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, έχουν σταθερό σεξουαλικό σύντροφο, ή οι γυναίκες οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα στο παρελθόν μπορούν να πραγματοποιούν την εξέταση ανά δύο χρόνια. Σε περίπτωση που η εξέταση ΠΑΠ ανιχνεύσει κάποιο πρόβλημα, η εξέταση επαναλαμβάνεται στους έξι περίπου μήνες.
Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφθώ πιο σύντομα τον γυναικολόγο;
Αν και συνήθως το διάστημα για την επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι σταθερό, υπάρχουν μερικά σημάδια τα οποία προμηνύουν πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πιο άμεσα σε σχέση με την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη. Ανάμεσα σε αυτά τα σημάδια ανήκουν:
● Διαταραχές στην έμμηνο ρύση, τόσο στη συχνότητα, όσο και στη ροή
● Εμφάνιση αιμορραγίας εκτός του κύκλου της περιόδου
● Ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή
● Μεταβολές στα κολπικά υγρά, καθώς και εμφάνιση δυσάρεστων οσμών
● Ενοχλήσεις ή έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς
● Επώδυνες σεξουαλικές επαφές
● Τεστ εγκυμοσύνης που βγήκε θετικό
Η εξέταση από τον γυναικολόγο για πολλές γυναίκες θεωρείται μια άβολη διαδικασία. Ωστόσο, οι έμπειροι γυναικολόγοι του instaDoctor.gr θα σας εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και θα σας απαλλάξουν από κάθε περιττό άγχος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.