- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Τέλη Φεβρουαρίου η κορύφωση της γρίπης», λέει η Αθηνά Λινού
Η ανησυχία των ειδικών για το «κοκτέιλ» ιώσεων
Γρίπη - Αθηνά Λινού: Τέλη Φεβρουαρίου η κορύφωση - Αναμένονται έως 200.000 κρούσματα την ημέρα
Χωρίς μέτρα προστασίας και 2-3 ιούς σε έξαρση είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στα 200.000 κρούσματα την ημέρα, είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis στην ΕΡΤ.
Το «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού ανησυχεί τους ειδικούς, με την κα Λινού να αναφέρει ότι υποθέτει πως στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται κορύφωση της γρίπης, ανάλογα όμως με το πότε θα εντοπιστεί η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» στην Ελλάδα, που «καπλάζει» στις ΗΠΑ.
Ερωτηθείσα για τη νέα παραλλαγή XBB.1.5 του κορωνοιού που εντοπίστηκε σε 15 χώρες στην Ε.Ε. είπε:
«Αυτή η μορφή του κορωνοϊού είναι απλά μια παραλλαγή της Όμικρον», οπότε τα μέτρα δεν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν, δήλωσε χαρακστηριστικά η κ. Λινού, προσθέτοντας ότι η «Κράκεν» εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη μεταδοτικότητα αλλά και ως προς την παράκαμψη των εμβολίων ή και προηγούμενης νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας αλλά και το κλείσιμο των σχολείων η κ. Λινού υποστήριξε πως δεν είναι υπέρ του κλεισίματος, διότι αυτή η «εμπειρία ανέδειξε πιο έντονα τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Υπήρχαν παιδιά με λάπτοπ στο σπίτι και ίσως έναν γονέα να τα βοηθάει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλα παιδιά, όμως, δεν είχαν καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο».
«Ουδέποτε η Ελλάδα είχε επαρκή αριθμό κλινών ή και ΜΕΘ, εκτός από τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας», είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τον κορωνοϊό που προέκυψε η ανάγκη για χρήση μάσκας, δεν υπήρξε αύξηση των παιδιατρικών ΜΕΘ εκτός Αθηνών».
Μαγιορκίνης: Μας απασχολεί κυρίως η γρίπη Α - Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό
Νωρίτερα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην έξαρση της τριδημίας (γρίπη, ιώσεις, Covid-19) που έχει μολύνει μεγάλη μερίδα του κόσμου. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Απλώς αυτή την στιγμή είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση» , σημείωσε και επισήμανε ότι «είναι ένας επιπλέον ιός που θα τον έχουμε συνέχεια μαζί μας και δεν προβλέπεται εξαφάνισή του».
Mιλώντας για τις ιώσεις, ο βιοπαθολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι επειδή κυκλοφορούν φέτος πιο έντονα έχουν μπει σε κάθε σπίτι.
«Είναι πολλοί οι ιοί της γρίπης και το εμβόλιο μέσα έχει πολλά στελέχη. Αυτή που μας απασχολεί κυρίως είναι η γρίπη Α» είπε. Σχολιάζοντας την εμφάνιση της μετάλλαξης kraken, που το όνομά της που παραπέμπει σε μυθικό θαλάσσιο τέρας και προκάλεσε τρόμο στον κόσμο διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την επικινδυνότητά της ενώ δεν έχει καταγραφεί πίεση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.
«Κάθε φορά που θα βγαίνει μια νέα μετάλλαξη θα ακούμε ότι ξεφεύγει από την ανοσία ή τον εμβολιασμό και ότι είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία γι’ αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.