Ζώντας με τον καρκίνο του προστάτη: Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου
«Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», η νέα εκστρατεία της Janssen Ελλάδος
Janssen Ελλάδος: Η νέα εκστρατεία «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε» μας ενημερώνει και μας ευαισθητοποιεί για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό, καθώς προσβάλλει έναν στους έξι άνδρες. Στα «θετικά» της νόσου είναι ότι εμφανίζεται, συνήθως, σε μεγάλες ηλικίες, εξελίσσεται αργά, ενώ εάν εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί αποτελεσματικά.
Γι’ αυτό οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις είναι σημαντικές καθώς η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο καθιστά τον καρκίνο του προστάτη ιάσιμο σε ποσοστό 95%. Δυστυχώς, όμως, έρευνες της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι τα ποσοστά των Ελλήνων που κάνουν ετήσιο προληπτικό έλεγχο είναι χαμηλά, αν σκεφτούμε το υψηλό ποσοστό των ανδρών που θα διαγνωστούν κάποια στιγμή της ζωής τους με καρκίνο του προστάτη.
Γι’ αυτό και ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να σταθεί καθοριστικός παράγοντας. Αυτό είναι το μήνυμα που περνά η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», μια πρωτοβουλία της Janssen Ελλάδος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι).
«Η ευαίσθητη φύση της νόσου και ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού μπορεί να οδηγήσουν είτε στην αποφυγή αναζήτησης ιατρικής βοήθειας και διενέργειας προληπτικών εξετάσεων, είτε στην αποφυγή συζήτησης του ζητήματος με τους οικείους, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας, των φίλων και των επαγγελματιών υγείας» επισημαίνει η κα Καίτη Αποστολίδου Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου στους άντρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας το 17% περίπου των νέων διαγνώσεων, ενώ ευθύνεται για το 5,5% των συνολικών θανάτων από καρκίνο και στα δύο φύλα. Παρά τη μεγάλη συχνότητά του, μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο για τα συμπτώματα ή τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και αποφεύγει να συζητήσει σχετικά με αυτό με τους γιατρούς του ή να κάνει τακτικά προληπτικές εξετάσεις.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλει την ουρήθρα και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Mε την ηλικία διογκώνεται και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ούρηση. Η διόγκωση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, θεωρείται φυσιολογική και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αγωγή.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, αναπτύσσονται στον προστάτη καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν έναν κακοήθη όγκο. Η ακριβής αιτιολογία για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστή. Γνωρίζουμε όμως κάποιους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του, όπως η ηλικία, η φυλετική και εθνική καταγωγή αλλά και το οικογενειακό ιστορικό.
Οι επιπτώσεις της νόσου στην ποιότητα ζωής των ασθενών
Είναι γεγονός ότι η διάγνωσή για καρκίνο προκαλεί τεράστιο σοκ και αναστάτωση στη ζωή των ατόμων που νοσούν και του περιβάλλοντος τους. Πόσο μάλλον όταν αφορά έναν άνδρα και αυτός είναι καρκίνος του προστάτη, ενός αδένα που συνδέεται με την αναπαραγωγική και γενικότερα «ανδρική λειτουργία». Όσοι έχουν ανθρώπους που νόσησαν, στο κοντινό ή το ευρύτερο περιβάλλον τους, γνωρίζουν πολύ καλά τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχική υγεία του ασθενούς και κατά συνέπεια στην οικογένεια του, στις ερωτικές σχέσεις αλλά και την αντιμετώπιση από την κοινωνία και το εργασιακό του περιβάλλον.
Τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία βιώνει ο άνδρας όταν μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη, μπορούν μέχρι και να καθυστερήσουν την επιτυχία της θεραπευτικής διαδικασίας.
Το σοκ και η αγωνία που προκαλεί μία θετική διάγνωση, η αντιμετώπιση των συναισθημάτων, η αποδοχή της ασθένειας, το γεγονός ότι η ζωή του αλλάζει μετά την εμφάνιση της νόσου, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Άνθρωποι που νοσήσαν αναφέρθηκαν στην αβεβαιότητα, την αίσθηση μειονεξίας, τη διαφοροποίηση της ερωτικής τους ζωής και τον στιγματισμό ως «ανίκανου» άνδρα, πλέον. Για το λόγο αυτό και η πλειοψηφία δεν επιθυμεί και δεν νοιώθει καθόλου ανετά να συζητά για το συγκεκριμένο πρόβλημα με κάποιον, εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Εκτός από κάποιον ειδικό, η στήριξη επιζητείται κυρίως από το οικογενειακό και ερωτικό περιβάλλον, καθώς δημιουργείται ανάγκη τόνωσης του ηθικού και επιβεβαίωση της ανδρικής τους υπόστασης. Έτσι για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό στην ψυχική υγεία που θα μπορεί να έρθει σε επαφή και να στηρίξει ουσιαστικά ασθενείς που πάσχουν από οποιασδήποτε μορφής καρκίνο.
Όλη αυτή η αλλαγή στη ζωή του ασθενούς έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας, στις φιλικές σχέσεις, στις κοινωνικές επαφές και στο εργασιακό περιβάλλον.
Γι’ αυτό με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε! Χρειάζεται εγρήγορση και επικοινωνία με τον γιατρό γιατί η πρόληψη «σώζει» και είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία.
«Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε»
Η νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού από τη Janssen Ελλάδος, για τον καρκίνο του προστάτη, έχει στόχο να παροτρύνει τους άνδρες να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους και ανησυχίες αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να τους παρακινήσουν, να προβούν, στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη.
Η δημιουργική προσέγγιση της εκστρατείας «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε» στηρίζεται στο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, έχοντας ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον γνωστό κωμικό κ. Αλέξανδρο Τσουβέλα, ο οποίος καλεί με το δικό του τρόπο τους άνδρες να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς τους, αλλά και τις γυναίκες να ενθαρρύνουν τους άνδρες, ενόψει της εξέτασης.
Η ιστοσελίδα «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε» αποτελεί ένα από τα οχήματα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, δίνοντας σε όλους πρόσβαση σε εμπεριστατωμένο ενημερωτικό υλικό, συμβουλές και καθοδήγηση. https://www.janssenwithme.gr/el-gr/initiatives/prostate-cancer/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.