Health & Fitness

Γρίπη: Αρχίζει ο εμβολιασμός χωρίς συνταγή στα φαρμακεία

Ποιες κατηγορίες μπορούν να το κάνουν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός απόψε ή αύριο χωρίς συνταγή στα φαρμακεία

Από σήμερα το βράδυ, ή το αργότερο από αύριο, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου το πρωί, αναμένεται να είναι έτοιμοι οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα προσέλθουν στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας για να λάβουν χωρίς συνταγή και απολύτως δωρεάν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Αυτό διευκρινίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, ενώ, σε δική του ανακοίνωση, την οποία διένειμε μόλις πριν από λίγη ώρα, ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής σχετικά:

«Την Παρασκευή 16.12.22 παρουσιάσθηκε σε εκπροσώπους του Π.Φ.Σ., του ΕΟΠΥΥ , της ΚΜΕΣ και της εταιρίας UNISYSTEM, από την ΗΔΙΚΑ η εφαρμογή
της διάθεσης, διενέργειας και καταχώρησης των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή, παρουσία και των εκπροσώπων των εταιριών κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων.

Ζητήθηκε και αποφασίσθηκε για την ορθή λειτουργία της εφαρμογής, να γίνουν βελτιώσεις στο σύστημα για επιμέρους ζητήματα που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης.

Επίσης ζητήθηκε πριν την έναρξη της εφαρμογής να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για να έχουν γνώση της λειτουργίας της εφαρμογής. Πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Συγχρόνως οι εταιρίες κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη διασύνδεση της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ με τα προγράμματα των φαρμακείων, πράγμα που κατά τη δήλωσή τους, απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αναμένουμε την υλοποίηση των ανωτέρω».

Εμβόλιο γρίπης: Οι κατηγορίες που πρέπει να το κάνουν

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: α) Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. β) Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή γ) Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) δ) Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών ε) Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) στ) Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα ζ) Χρόνια νεφροπάθεια η) Χρόνιες παθήσεις ήπατος θ) Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα ι) Σύνδρομο Down.

  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

  9. Άστεγοι.

  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ποιοι κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή - Όλες οι κατηγορίες

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορούν να κάνουν χωρίς συνταγή οι ακόλουθες κατηγορίες ενήλικου πληθυσμού:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και
  • Ενήλικες που κατά δήλωσή τους πληρούν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  1. Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  2. Χρόνια καρδιακά νοσήματα
  3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  4. Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  7. Χρόνια νεφροπάθεια
  8. Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  9. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα - Σύνδρομο Down
  10. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  11. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
  12. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  13. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.
  14. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  15. Άστεγοι.
  16. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους, οι οποίες αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.81839/29-12-2021 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας με θέμα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων» 2022 (ΑΔΑ :Ψ7ΦΥ465ΦΥΟ-47Φ).