- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί εμφανίζονται ρυτίδες λαιμού ακόμη και σε εφήβους;
Οι πιο αποτελεσματικές επιλογές για σφριγηλό δέρμα
Ο λόγος της εμφάνισης ρυτίδων στο λαιμό και οι τρόποι αντιμετώπισής τους
Το δέρμα στο λαιμό τείνει να είναι λεπτότερο, πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπές στις ρυτίδες, συγκριτικά με του προσώπου. Με το πέρασμα του χρόνου η εμφάνισή τους επιδεινώνεται ταχύτατα, δεδομένου ότι η φυσική διαδικασία της γήρανσης συμβάλλει στην απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης και στη χαλάρωση των μυών.
Η κατάσταση επιταχύνεται ακόμα περισσότερο από τη λανθασμένη στάση του κεφαλιού. Η συνεχής κάμψη του αυχένα και η αναδίπλωση του δέρματος στο λαιμό γίνεται αιτία ρυτίδων και διπλοσάγονου.
Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται όμως μόνο στα άτομα προχωρημένης ηλικίας όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά και σε ενήλικες κάτω των 35 ετών, ακόμα και σε πολύ νεαρότερους, εξαιτίας της … τεχνολογίας! Οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα και τα tablet έχουν γίνει απαραίτητα τα τελευταία χρόνια, γιατί πράγματι προσφέρουν πολλά στους χρήστες τους. Και οι μεγαλύτεροι fan τους είναι άτομα από 16 έως 35 ετών, οι οποίοι περνούν ώρες σκυμμένοι πάνω σε αυτά, επικοινωνώντας, δουλεύοντας ή παίζοντας. Η έρευνα δείχνει ότι ο μέσος άνθρωπος περνάει πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα στις κινητές συσκευές του. Συνολικά πάνω από 5 χρόνια από τη ζωή του ξοδεύονται μόνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Κατά την ενασχόληση με τα smartphones, τα laptop και τους φορητούς υπολογιστές υποχρεώνουμε το περίπου 10 κιλών κεφάλι μας να βρίσκεται σε κάμψη, ασκώντας υπερβολική πίεση στα οστά και τους μυς γύρω από το λαιμό, ο οποίος δεν έχει τις προδιαγραφές για να τα αντέχει. Το φαινόμενο είναι γνωστό στο εξωτερικό ως "text (ή tech) neck" και περιγράφει τόσο τις συνέπειες στο μυοσκελετικό σύστημα του λαιμού όσο και των οριζόντιων ρυτίδων που σχηματίζονται κατά μήκος αυτού, συνηθέστερα στη μέση», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.
Οι ρυτίδες του λαιμού εμφανίζονται ακόμα και σε εφήβους!
Με την πάροδο του χρόνου αυτές γίνονται πιο βαθιές και εντονότερες, εξαιτίας της χαλάρωσης του δέρματος, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση. Οι αισθητικές ατέλειες του λαιμού δεν είναι οι μόνες που παρατηρούνται, αλλά συν τω χρόνω «εμπλουτίζονται» με χαλάρωση του δέρματος, αύξηση του λιπώδους ιστού, που προκαλεί διπλοσάγονο ή ανεπαρκώς καθορισμένα όρια σαγονιού. Φυσικά, οι κινητές συσκευές δεν είναι οι μόνες υπεύθυνες για την αισθητική υποβάθμιση του λαιμού. Οποιοσδήποτε λόγος υποχρεώνει στην πολύωρη και καθημερινή κάμψη του αυχένα, όπως το διάβασμα ή κάποια χειρωνακτική εργασία έχει τις ίδιες επιπτώσεις.
Παρότι η τεχνολογία φταίει συχνότερα για την κατάσταση αυτή, αυτή η ίδια είναι που ωθεί στην ανάγκη αισθητικής βελτίωσης του δέρματος και στην αναζήτηση λύσεων. Η παρατήρηση των φωτογραφιών που βγάζουν σε καθημερινή σχεδόν βάση και ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση των μη επεμβατικών θεραπειών στους νεότερους και των επεμβατικών στους μεγαλύτερους, διότι όλοι θέλουν να δείχνουν αψεγάδιαστοι. Η αισθητική κοσμετολογία και η πλαστική χειρουργική μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ρυτίδες και τη χαλάρωση στο λαιμό και να χαρίσουν στο δέρμα σφριγηλότητα και νεανική όψη. Σύμφωνα με τον κ. Βελημβασάκη, πέραν της περιποίησης του δέρματος με ενυδατικές κρέμες που αποτελεί καθημερινή ρουτίνα, οι πιο αποτελεσματικές επιλογές που υπάρχουν είναι:
Botox και fillers: Το botox χαλαρώνει τους μυς του λαιμού και τα fillers γεμίζουν τις οριζόντιες ρυτίδες, ενυδατώνουν την περιοχή και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου, καθιστώντας τες λιγότερο εμφανείς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι δύο αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις όταν συνδυάζονται έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποδοτικές, με αποτελέσματα που διαρκούν, διότι στοχεύουν σε διαφορετικούς παθογενετικούς παράγοντες των οριζόντιων ρυτίδων του λαιμού. Από άποψη χρόνου και οι δύο είναι ιδανικές να εφαρμοστούν λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, αφού το μεν botox φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα μέσα σε 2-3 μέρες και τα τελικά σε 14 μέρες και το υαλουρονικό οξύ αμέσως.
Microneedling ή μεσοθεραπεία κολλαγονογένεσης με μικροβελόνες: Όπως προδίδει και το όνομά της, η μέθοδος αυτή πραγματοποιεί ελεγχόμενους μικροτραυματισμούς στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος που γίνονται με μια πολύ κομψή συσκευή που μοιάζει με στυλό, το Dermapen.
Στόχος είναι η ενεργοποίηση του φυσικού μηχανισμού επούλωσης και ηπαρότρυνση του οργανισμού να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ στην περιοχή που εφαρμόζεται. Χρειάζονται μόλις 5 λεπτά θεραπείας και τα αποτελέσματα είναι ορατά προτού περάσουν 24 ώρες, οπότε αποτελεί ιδανική λύση ακόμα και για όσους ψάχνουν λύση στο… παρά πέντε.
Νήματα: Άμεσα είναι και τα αποτελέσματα που προσφέρει η τοποθέτηση νημάτων στη γνάθο, το λαιμό και το ντεκολτέ. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για τη σύσφιξη του δέρματος και την αντιμετώπιση του διπλοσάγονου. Τα νήματα που χρησιμοποιούνται για σύσφιξη είναι χωρίς άγκιστρα και τοποθετούνται κάτω από το δέρμα σε σχήμα πλέγματος, ενώ για τις πιο ώριμες επιδερμίδες υπάρχει η επιλογή νημάτων με άγκιστρα που ανορθώνουν το δέρμα. Η τοποθέτησή τους έχει διπλό όφελος, καθώς ταυτόχρονα διεγείρεται και η παραγωγή κολλαγόνου.
«Εξαιρετικά είναι και τα αποτελέσματα που προσφέρουν οι χειρουργικές επεμβάσεις. Η αφαίρεση του περιττού λίπους στο λαιμό αποτρέπει την αναδίπλωση του δέρματος, αλλά δεν ενδείκνυται για όσους έχουν ταυτόχρονα έντονη χαλάρωση. Γι’ αυτούς τους ασθενείς υπάρχει η επιλογή του συνδυασμού λιποαναρρόφησης με lifting στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει αμέσως ρυτίδες, χαλάρωση και διπλοσάγονο. Είναι η απόλυτη θεραπεία, που όμως δεν αποτελεί λύση πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι απαιτεί περισσότερο χρόνο τόσο για την πραγματοποίησή της όσο και για την αποθεραπεία», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.