Health & Fitness

«Γρίπη της Καμήλας»: Τι πραγματικά ισχύει με τον ιό MERS

Στο προσκήνιο λόγω Μουντιάλ

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαστήριο - Επιστήμη
© Unsplash/ Julia Koblitz

«Γρίπη της καμήλας»: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Μέτρα προφύλαξης και συμπτώματα

Καμιά σύσταση για περιορισμό ταξιδιών ή διακίνησης προϊόντων για τις χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχει εκδοθεί ποτέ εξαιτίας του ιού MERS ή της λεγόμενης «Γρίπης της καμήλας».

Παράλληλα, δεν έχει παρασκευασθεί εμβόλιο, καθώς είναι περιορισμένη η διασπορά του ιού και δύσκολη η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, που η μικροεπιδημία, την οποία προκάλεσε αυτός ο ιός άμα τη εμφανίσει του στην Αραβική Χερσόνησο, έσβησε πολύ σύντομα και έθεσε τέρμα στις προσπάθειες ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών να δοκιμάσουν σε κλινικές μελέτες πειραματικά εμβόλια κατά του MERS.

Είναι προφανές ότι μόνο υπεύθυνη και συνετή δεν είναι η παρούσα, πάντα περιθωριακή, ευτυχώς, ενασχόληση ορισμένων με τον MERS, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και με προωθητική ουσία την ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα υγείας, την οποία μας «κληρονόμησε» η επέλαση της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη μας.

Τι είναι η «Γρίπη της Καμήλας»

Πρόκειται για ένα στέλεχος κορωνοϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κορωνοϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κορωνοϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο.

Ο κορωνοϊός MERS-CoV απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.

Δείτε τον πίνακα με τα δηλωθέντα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης και θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό (MERS-CoV) (Σεπτέμβριος 2012 – 29 Φεβρουαρίου 2016/ 2 Μαρτίου 2016):

pinakas1
pinakas2

Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.