Health & Fitness

Εμβόλιο γρίπης: Οι 10 κατηγορίες που πρέπει να το κάνουν

Όλα όσα προβλέπει η εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εμβόλιο γρίπης - Οι 10 κατηγορίες που πρέπει να προχωρήσουν σε αντιγριπικό εμβολιασμό - Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας - Τι ισχύει με τον κορωνοϊό

Στη γρίπη και στον αντιγριπικό εμβολιασμό στην Ελλάδα αναφέρεται η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας.

Στην «Επικαιροποίηση οδηγιών για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 - Αντιγριπικός Εμβολιασμός» παρουσιάζονται οι 10 κατηγορίες που καλούνται να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη.

Με τη γρίπη και τις ιώσεις στην Ελλάδα να βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα, «αποδεκατίζοντας» ολόκληρες τάξεις σε σχολεία και ρίχνοντας στο κρεβάτι ηλικιωμένους, ειδικοί συστήνουν να γίνει άμεσα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, καθώς ο χειμώνας έχει ξεκινήσει και αναμένεται κορύφωση το πρώτο δίμηνο του 2023.

Αντιγριπικός εμβολιασμός - Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: α) Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. β) Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή γ) Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) δ) Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών ε) Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) στ) Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα ζ) Χρόνια νεφροπάθεια η) Χρόνιες παθήσεις ήπατος θ) Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα ι) Σύνδρομο Down.
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  9. Άστεγοι.
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ποιοι κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή - Όλες οι κατηγορίες

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορούν να κάνουν χωρίς συνταγή οι ακόλουθες κατηγορίες ενήλικου πληθυσμού:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και
  • Ενήλικες που κατά δήλωσή τους πληρούν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  1. Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  2. Χρόνια καρδιακά νοσήματα
  3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  4. Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  7. Χρόνια νεφροπάθεια
  8. Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  9. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα - Σύνδρομο Down
  10. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  11. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
  12. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  13. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.
  14. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  15. Άστεγοι.
  16. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους, οι οποίες αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.81839/29-12-2021 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας με θέμα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων» 2022 (ΑΔΑ :Ψ7ΦΥ465ΦΥΟ-47Φ).

Αντιγριπικός εμβολιασμός και εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Τι ισχύει

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Βασική προϋπόθεση να γίνονται σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και πριν και μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ισχύουν οι ακόλουθοι χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη από κορωνοϊό:

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να σταματήσει η συμπτωματολογία της νόσου.

Σημειώνεται ότι διαθέσιμα στα φαρμακεία είναι πλέον τα διπλά τεστ για γρίπη και κορωνοϊό: