- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ελένη Θεολόγου εξηγεί τα πάντα για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) στη Θεσσαλονίκη
Γιατί το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) είναι ελκυστικός προορισμός για όσους θέλουν να εργαστούν στους τομείς της τεχνολογίας, της ψηφιακής υγείας και της καινοτομίας;
Συνέντευξη με την Ελένη Θεολόγου, PX Lead for Center for Digital Innovation at Pfizer in Thessaloniki
- Γιατί το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) είναι ελκυστικός προορισμός για όσους θέλουν να εργαστούν στους τομείς της τεχνολογίας, της ψηφιακής υγείας και της καινοτομίας;
Όσα έχουν συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κάνει, νομίζω, ξεκάθαρη στον καθένα τη συμβολή της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της ψηφιακής υγείας στην καθημερινότητα και στην ποιότητα της ζωής όλων μας. Ταυτόχρονα, έχουν ενισχύσει και το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με αυτούς τους τομείς να διοχετεύσουν τις γνώσεις και την δημιουργικότητά τους στο έργο που συντελείται πλέον με πολλαπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με το παρελθόν.
Το CDI της Pfizer –η οποία έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων– είναι συνυφασμένο με την καινοτομία και την τεχνολογία, την ίδια ώρα όμως η δουλειά που κάνουμε εδώ έχει και μια πολύ ανθρώπινη διάσταση, αφού στόχος μας είναι μέσα από καινοτόμες ψηφιακές λύσεις να οδηγούμαστε σε καινοτομίες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.
Αυτός ο στόχος κινητοποιεί τους χιλιάδες ανθρώπους που εκφράζουν ενδιαφέρον να δουλέψουν μαζί μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότιέχουμε λάβει και αξιολογήσει περισσότερα από 20.000 βιογραφικά στα περίπου δυόμισι χρόνια λειτουργίας του Κέντρου.
- Ποιο είναι το προφίλ των εργαζόμενων στο CDI;
Αυτή τη στιγμή το CDI έχει περισσότερους από 400 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, που απασχολούνται σε περισσότερα από 200 διεθνή έργα στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων, στην επιτάχυνση των κλινικών ερευνών, στον μετασχηματισμό της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά. Το 35% των εργαζομένων είναι γυναίκες και το 75% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, με το 87% να προέρχεται από τους κλάδους της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, τους λεγόμενους κλάδους STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Στόχος και προτεραιότητά μας είναι πάντα να προσελκύουμε κορυφαία ταλέντα και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός μας για την περαιτέρω στελέχωση του CDI. Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε ότι η λειτουργία του Κέντρου την περίοδο 2020-2030 θα υποστηρίξει συνολικά 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 15% των εργαζομένων μας επέστρεψαν στην Ελλάδα για να εργαστούν στο CDI!
- Άρα το CDI λειτουργεί ως πόλος έλξης για Έλληνες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν φύγει από τη χώρα; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κερδίζει το στοίχημα του λεγόμενου brainregain;
Σίγουρα! Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε ανθρώπους που είχαν φύγει από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια να επιλέγουν να επιστρέψουν για να εργαστούν μαζί μας, θεωρώντας ότι η παρουσία του CDI έχει αλλάξει τα δεδομένα για τη χώρα στον κλάδο της έρευνας και της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία –και όχι μόνο. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους προέρχονται από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που βρίσκονται ψηλά στο επίπεδο του ανταγωνισμού διεθνώς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το CDI προσελκύει αυτό το επίπεδο συνεργατών και φυσικά χαιρόμαστε γιατί η επιστροφή τους αποτελεί κέρδος και για την Ελλάδα.
- Αυτό όμως δεν δίνει πλεονέκτημα σε όσους προέρχονται από χώρες με πιο ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα από την Ελλάδα;
Ένας από τους βασικούς λόγους που η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του CDI είναι οι σπουδαίες δυνατότητες και τα σπουδαία ταλέντα που υπάρχουν στο πεδίο της καινοτομίας τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες μας με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα έως σήμερα επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση και δικαιώνουν την επιλογή μας. Η Ελλάδα πάντα διέθετε εξαιρετικά ταλέντα και αυτοί οι άνθρωποι που, όπως λέτε, βρέθηκαν σε ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα και ξεχώρισαν, από την Ελλάδα προέρχονται. Άλλωστε μία βασική αρχή που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του CDI είναι ο συγκερασμός των διαφορετικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων που εργάζονται στο Κέντρο, αγκαλιάζοντας την διαφορετικότητα, διασφαλίζοντας την ισότητα και υποστηρίζοντας την ενσωμάτωση. Έτσι καταφέρνουμε όλοι οι συνεργάτες μας να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια ισχυρή ομάδα, σε μια μεγάλη οικογένεια με 79.000 μέλη σε όλο τον κόσμο!
- Ποια είναι η «συγκολλητική ουσία» που ενώνει όλα αυτά τα άτομα μέσα στο CDI;
Είναι ακριβώς αυτή η κουλτούρα της ομάδας, η ποιότητα των σχέσεων μας που καθορίζει και την ποιότητα της δουλειάς μας. Δεν συνυπάρχουμε απλώς μέσα σε μία εταιρεία – συναποτελούμε την εταιρεία και εξελισσόμαστε μαζί της. Το CDI επενδύει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ανθρώπων του με βάση τρεις αρχές: Ακολουθούμε τους ταχείς ρυθμούς της Επιστήμης, απλοποιούμε τις διαδικασίες εστιάζοντας σε όσα έχουν πραγματικά σημασία, πιστεύουμε στον σκοπό μας και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Το δικό μας κοινό όνειρο είναι να δημιουργούμε καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που οδηγούν σε ανακαλύψεις που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών –και αυτό είναι πολύ σήμαντικό για να δουλεύουμε ως μια ομάδα.