- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Συνεργασία του CDI της Pfizer με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Για την εγκυρότητα της ενημέρωσης σε θέματα υγείας
Στρατηγική συνεργασία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων
Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, διευρύνοντας τις στρατηγικές συνεργασίες του με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας για την υγεία, ανακοινώνει συμφωνία συνεργασίας με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στη σταθερή επένδυση του CDI στη συνεργασία με εταίρους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει ξεχωριστή σημασία καθώς εστιάζει σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο πεδίο, αυτό της Επαλήθευσης Γεγονότων (Fact Checking) γύρω από την υγεία.
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αναδυόμενο πεδίο έρευνας γύρω από τη διακίνηση κατασκευασμένων, ψευδών ειδήσεων (fake news) και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο που δυσχεραίνουν ή απειλούν την ικανότητα ιατρών και ασθενών να λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά και των παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών να εκτελούν πρωτόκολλα και πολιτικές υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο θα αναπτύξει μία συλλογή ευφυών ψηφιακών εργαλείων, τα οποία υπόσχονται να μετρούν την πιστότητα των πληροφοριών και των πηγών τους στο διαδίκτυο, αλλά και να παρέχουν αντίστοιχες, έγκυρες πληροφορίες ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ενισχυθεί η κατανόηση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων χρηστών των πληροφοριών για θέματα υγείας, η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών γύρω από την υγεία τους και, τελικά, η ενδυνάμωσή τους.
Η κα Ευαγγελία Πιτουρά, Καθηγήτρια του Τμήματος, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων (ΕΚΔΕΔ) και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτήν τη συνεργασία μας με το CDI σε ένα θέμα που είναι στο κέντρο της ερευνητικής μας δραστηριότητας, αυτό της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας της πληροφορίας που διακινείται σε online δίκτυα. Ειδικά όταν αυτή η πληροφορία αφορά θέματα υγείας, η επαλήθευση της είναι κρίσιμη ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Στα πλαίσια του έργου, η ομάδα μας θα αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία για το χαρακτηρισμό της εγκυρότητας των αναρτήσεων και τη στοχευμένη διάδοση έγκυρης πληροφορίας ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση».
O κ. Παναγιώτης Τσαπάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος, μέλος του εργαστηρίου ΕΚΔΕΔ και αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος δήλωσε: «Η πρόσφατη πανδημία κατέδειξε το εύρος και το βάθος του προβλήματος της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σε ιατρικά θέματα και τους κινδύνους που ενέχει για την δημόσια υγεία. Με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκινάμε τη συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάδοσης ψευδών ιατρικών ειδήσεων, ένα πρόβλημα που είναι στην αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας και αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό για να παρακολουθούν, να φιλτράρουν και να αντικρούουν ψευδείς ειδήσεις. Θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες Επιστήμης Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης για να παράγουμε λύσεις που είναι καινοτόμες επιστημονικά και αποτελεσματικές στην πράξη».
Από την πλευρά του, ο Nico Gariboldi, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας δήλωσε: δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διευρύνουμε το δίκτυο συνεργασιών με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Το 2022 κάναμε την αρχή χτίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Παραμένοντας προσηλωμένοι στο σκοπό μας να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στο χώρο της ψηφιακής υγείας.» Ο Θάνος Σταυρόπουλος, Technology and Innovation Senior Manager στο CDI, συμπλήρωσε ότι «η νέα συνεργασία, με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με εξαιρετική εμπειρία στην έρευνα στον τομέα του διαδικτύου, αφορά ένα σημαντικό και επίκαιρο θέμα για όλους: την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε θέματα υγείας. Στόχος του CDI είναι οι καινοτόμες ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών και σε αυτή την προσπάθεια οι σωστά και έγκυρα ενημερωμένοι ασθενείς είναι πολύτιμοι σύμμαχοι που φέρνουν πιο κοντά το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.