- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μπορεί ο τρόπος που περπατάμε να αποκαλύψει τον χρόνο ζωής μας;
Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης για μελλοντικούς θανάτους ήταν σωστά κατά 76% σε βάθος ενός χρόνου και 73% σε βάθος πέντε χρόνων
Βρετανο-αμερικανική έρευνα προφητεύει πόσα χρόνια έχουμε μπροστά μας ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίον περπατάμε
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τον κίνδυνο θνησιμότητας του κάθε ατόμου έως και πέντε χρόνια αργότερα. Έγιναν μετρήσεις με αισθητήρες κίνησης που φοριούνται στον καρπό –τεχνολογία wearable– οι οποίες ερευνούν, καταγράφουν και στέλνουν σε smartphone τα δεδομένα της υγείας των ανθρώπων χωρίς να χρειάζονται προσωπικές επισκέψεις στους γιατρούς. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό PLOS Digital Health, διεξήχθη με δείγμα πάνω από 100.000 Βρετανούς από την τεράστια τράπεζα δεδομένων UK Biobank, η οποία άρχισε να συλλέγει στοιχεία υγείας και βιομετρικές πληροφορίες από συμμετέχοντες ήδη από το 2006. Θα τους παρακολουθεί, με τη συναίνεσή τους φυσικά, για 14 χρόνια ακόμα. Από μια εβδομάδα μετρήσεων των δεδομένων μέσω αισθητήρων καρπού, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Urbana-Champaign σχεδίασαν ένα μοντέλο που εκτιμά σε τι κατάσταση βρίσκεται το άτομο ενώ βαδίζει επί 6 λεπτά: γίνεται μέτρηση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων ενώ εκτιμάται η συνολική φυσική κατάσταση του ατόμου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν, μέχρι τώρα, εντυπωσιακά: οι προβλέψεις για μελλοντικούς θανάτους που έγιναν από το μοντέλο των ερευνητών ήταν σωστές κατά 76% σε βάθος ενός χρόνου και 73% σε βάθος πέντε χρόνων. Παρόμοιο ποσοστό ακριβείας είχε και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι η οποία ανέλυε το ίδιο σύνολο δεδομένων αλλά χρησιμοποιούσε ώρες, αντί για λεπτά, δεδομένων. Αυτή η νέα μελέτη είναι μία πιο πολλά υποσχόμενη επίδειξη τεχνολογίας παθητικής παρακολούθησης η οποία ωστόσο, χρησιμοποιεί μια απλή ιδέα: ο τρόπος με τον οποίον περπατάμε αντανακλά την κατάσταση της υγείας μας, σωματικής και ψυχικής. Οι αισθητήρες απλώς μάς ξεμπροστιάζουν σε περίπτωση που υποκρινόμαστε σταθερό βάδισμα γεμάτο αυτοπεποίθηση – κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να επιτύχουμε επί πολλή ώρα όταν η υγεία μας είναι κλονισμένη. Η καταγραφή όλων τα δεδομένων κατά τη βάδιση ίσως αποκρύπτει ποιο είναι το άτομο, την προσωπικότητά του, τον χαρακτήρα του, αλλά, όπως λέει ο Bruce Schatz από Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, φανερώνει όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εκφυλιστικά νοσήματα, τη γήρανση των κυττάρων: η ευστάθεια είναι, για παράδειγμα, ένα ζωτικό χαρακτηριστικό το οποίο όσο χάνεται τόσο αυξάνει τη θνησιμότητα του ατόμου. Η ταχύτητα, ο ρυθμός της αναπνοής, η οξυγόνωση, η στάση του σώματος κατά το βάδισμα δίνουν επίσης πληροφορίες για το πόσα χρόνια ζωής έχει μπροστά του ο κάθε άνθρωπος.