Health & Fitness

Νέα θεραπεία «άλμα προς τα εμπρός» στην προσαρμοσμένη ιατρική για τον καρκίνο

Πώς λειτουργεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα θεραπεία «άλμα προς τα εμπρός» στην προσαρμοσμένη ιατρική για τον καρκίνο
Κύτταρα © National Cancer Institute/Unsplash

Καρκίνος: Νέα πειραματική θεραπεία αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα

Μία νέα πειραματική θεραπεία που περιελάμβανε μόνο 16 ασθενείς χαρακτηρίστηκε «άλμα προς τα εμπρός» στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, καθώς τα άτομα με μη θεραπεύσιμους καρκίνους κατάφεραν να επανασχεδιάσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να επιτίθεται στους δικούς τους όγκους.

Κάθε άτομο είχε μια θεραπεία που αναπτύχθηκε μόνο για αυτό, η οποία στόχευε τα συγκεκριμένα αδύναμα σημεία στον όγκο του.

Η μελέτη επικεντρώνεται σε ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Τ-κύτταρα, τα οποία περιπολούν το σώμα και επιθεωρούν άλλα κύτταρα. 

Πώς λειτουργεί η νέα θεραπεία για τον καρκίνο

Οι ερευνητές έψαξαν το αίμα του ασθενούς για σπάνια Τ-κύτταρα που είχαν ήδη υποδοχείς που μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν άλλα Τ-κύτταρα που δεν μπορούσαν να βρουν τον καρκίνο και τα επανασχεδίασαν. Οι αρχικοί υποδοχείς τους, οι οποίοι μπορεί να βρουν άλλα προβλήματα ή λοιμώξεις, αντικαταστάθηκαν με αυτούς από τα κύτταρα Τ που αναζητούν καρκίνο. Τέλος, αυτά τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα τοποθετήθηκαν ξανά στον ασθενή για να αναζητήσουν τον όγκο. Ο μετασχηματισμός των Τ-κυττάρων σε μια μορφή που μπορεί να κυνηγήσει τον καρκίνο απαιτεί σημαντικό γενετικό χειρισμό για να αφαιρεθούν οι γενετικές οδηγίες για την κατασκευή των παλαιών υποδοχέων τους και να τους δοθούν οι οδηγίες για τους νέους.

Έτσι, κατέστη δυνατό χάρη στην τεράστια πρόοδο της τεχνολογίας γονιδιακής επεξεργασίας Crispr, που επιτρέπει στους επιστήμονες να χειρίζονται το DNA.

Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το Crispr κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας το 2020.

Η ιδέα της θεραπείας είναι να αυξήσει τα επίπεδα αυτών των Τ-κυττάρων που εντοπίζουν τον καρκίνο να προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, καθώς κάθε όγκος είναι μοναδικός.

Στη δοκιμή συμμετείχαν άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού ή του πνεύμονα που είχαν αποτύχει να ανταποκριθούν σε άλλες θεραπείες.

Ο Δρ Manel Juan, επικεφαλής της υπηρεσίας ανοσολογίας στο Clinic Hospital στη Βαρκελώνη, είπε ότι ήταν «εξαιρετική δουλειά» και «αναμφίβολα μια από τις πιο προηγμένες στον τομέα».

Και πρόσθεσε: «Ανοίγει την πόρτα στη χρήση αυτής της εξατομικευμένης [προσέγγισης] σε πολλούς τύπους καρκίνου και ενδεχομένως σε πολλές άλλες ασθένειες».

Σημειώνεται πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ενώ είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.