- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μπορείς να χάσεις κιλά με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό;
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή δίαιτα, το Noom ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές διατροφής και συμπεριφοράς για να ζήσουν πιο υγιεινά
Noom: Η εφαρμογή που υπόσχεται αδυνάτισμα και τα στατιστικά της επιτυχίας της
Το Noom είναι μια συνδρομητική εφαρμογή που παρακολουθει την πρόσληψη τροφής και τις συνήθειες σωματικής άσκησης ενός ατόμου. Η εφαρμογή, που ήδη κατηγορείται ότι προωθεί τα πρότυπα ομορφιάς τα οποία μπορούν να προκαλέσουν body bashing, δίνει έμφαση στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην ψυχική ευεξία έναντι 60 δολαρίων τον μήνα ή 199 τον χρόνο.
Κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του ο κάθε χρήστης καλείται να δώσει πληροφορίες για το βάρος του, το ύψος του και την ηλικία του, για τον τρόπο ζωής του, τους στόχους και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, οι χρήστες καταγράφουν τι τρώνε και πώς ασκούνται, ενώ η εφαρμογή σχολιάζει αυτά τα στοιχεία με διάφορους τρόπους: αλγοριθμικά, μέσω ανθρώπου-προπονητή, με συμβουλές από άλλους χρήστες, άρθρα και κουίζ. Η Νoom έχει αξιολογηθεί από εφημερίδες όπως η Chicago Tribune και η USA Today, καθώς κι από περιοδικά lifestyle όπως το Good Housekeeping. Το 2016, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και βασίστηκε σε δεδομένα 36.000 χρητών Noom —78% γυναίκες, 22% άνδρες— διαπίστωσε ότι το 78% των χρηστών ανέφεραν ότι έχασαν βάρος με τη βοήθεια της εφαρμογής. Τα δεδομένα συνελέγησαν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 και ο μέσος αριθμός ημερών που οι χρήστες ανέφεραν το βάρος τους ήταν 267 ή περίπου 9 μήνες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο χρήστες που κατέγραφαν το βάρος τους τουλάχιστον δύο φορές το μήνα για 6 συνεχείς μήνες. Η συχνότητα εισαγωγής δεδομένων συσχετίστηκε θετικά με την απώλεια βάρους. Παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων: οι άνδρες χρήστες ανέφεραν κατά μέσο όρο υψηλότερο αρχικό σωματικό βάρος και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Έκτοτε η εφαρμογή εξελίχθηκε εκθετικά. Το 2017, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναγνώρισαν τη Noom ως πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη —ήταν η πρώτη εφαρμογή για smartphones που πέτυχε κάτι τέτοιο— και φέτος ανακοίνωσε ότι έχει πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες.
H Noom κατασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2008. Δύο φίλοι, ο Artem Petakov — μηχανικός λογισμικού στην Google και ο Saeju Jeong— αποφάσισαν να συνδυάσουν την τεχνολογία με την ψυχολογία. Το 2020, η Noom απέφερε έσοδα 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τον Απρίλιο του 2021, απασχολεί 3.000 άτομα, εκ των οποίων 2.700 είναι προπονητές, και γυμναστές. Το 2019, ως αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με τη δανέζικη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk, οι διαβητικοί που δοκίμασαν το σκεύασμα Saxenda απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στη Noom για ένα χρόνο.
Οι κριτικές δεν έλειψαν. Τον Αύγουστο του 2020, το Better Business Bureau (ένα είδος Υπηρεσίας Προστασίας του Πολίτη) προειδοποίησε τους καταναλωτές σχετικά με τα τέλη συνδρομής της Noom. Πολλοί πελάτες ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να ακυρώσουν συνδρομές μετά από τη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο, καθώς και να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση για να λάβουν επιστροφή χρημάτων. Αλλά η σοβαρότερη κριτική είναι ότι η Noom προωθεί τις δίαιτες και τη σωματική άσκηση με τρόπους που μπορούν να ευνοήσουν διατροφικές διαταραχές και έμμονες ιδέες για το τέλειο σώμα. Έτσι κι αλλιώς, η Noom είναι πλέον μια μεγάλη βιομηχανία που παράγει βιβλία με συνταγές μαγειρικής, οδηγούς καλής διατροφής, μπλουζάκια και ειδη ρουχισμού. H επιτυχία της οφείλεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα ότι 70 εκατομμύρια Αμερικανοί - 35 εκατομμύρια άνδρες και 35 εκατομμύρια γυναίκες— είναι παχύσαρκοι, ενώ 100 εκατομμύρια είναι υπέρβαροι (55 εκατομμύρια άνδρες και 45 εκατομμύρια γυναίκες). Με λίγα λόγια, γύρω στο 40% των Αμερικανών δεν έχουν φυσιολογικό βάρος.