Health & Fitness

Νέα έρευνα σχετίζει την κατάθλιψη με τη μειωμένη έκκριση σεροτονίνης

Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mind-544404_1280

Έρευνα δείχνει την σύνδεση της έλλεψης σερετονίνης με την κατάθλιψη

Τα ευρήματα μιας μελέτης απεικόνισης εγκεφάλου αναζωπυρώνουν την πεποίθηση της ύπαρξης ουσιαστικής σχέσης μεταξύ της σεροτονίνης και της κατάθλιψης. Η τελευταία αναφορά, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, προτείνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη παρουσιάζουν μειωμένη απόκριση σεροτονίνης.

Η αρχική υπόθεση της σεροτονίνης προέκυψε με βάση στοιχεία από μεταθανάτιους εγκεφάλους και δείγματα αίματος που αποδείκνυαν ότι το έλλειμμα σεροτονίνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η θεωρία βασίζεται και στον τρόπο με τον οποίο η κύρια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης δρουν αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία ότι οι ανωμαλίες στην έκκριση της σεροτονίνης είναι η υποκείμενη αιτία της κατάθλιψης, ενώ η απάντηση του ερωτήματος θεωρείται κρίσιμη για την παροχή καλύτερων θεραπειών. Η πιο πρόσφατη εργασία πάντως, ενισχύει την άποψη ότι η σεροτονίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και παρουσιάζει μια νέα τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη κατανόηση της αιτίας για την οποία τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποτυγχάνουν να βελτιώσουν την κατάσταση του 30% των ασθενών.

Η καθηγήτρια Κάθριν Χάρμερ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα, το περιέγραψε ως σημαντικό εύρημα, την ίδια στιγμή που άλλοι επιστήμονες όπως η Τζοάνα Μόνρκιφ και η Έικον Φράιεντ εξέφρασαν τη δυσπιστία τους απέναντι στα νέα συμπεράσματα.

Μια άλλη μελέτη προ μηνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ουδεμία σχέση αποδεικνύεται ανάμεσα στην έλλειψη σεροτονίνης και την κατάθλιψη. «Η μελέτη μας θέτει σε αμφισβήτηση την βασική ιδέα που βρίσκεται πίσω από την χρήση των αντικαταθλιπτικών», δήλωναν οι ψυχίατροι Τζοάνα Μόνκριφ και Μαρκ Χόροβιτζ, στην ιστοσελίδα The Conversation.
 
Τι είναι η σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που έχει πολλαπλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται κυρίως στον εγκέφαλο, στο έντερο και στα αιμοπετάλια και παίζει ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη.

Τι γίνεται αν έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης;

Όταν τα επίπεδά της σεροτονίνης είναι πολύ χαμηλά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών, νευρολογικών και μεταβολικών παθήσεων. Επιπλέον αυξάνεται και το ποσοστό εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, άσθματος ή ημικρανίας.Η σεροτονίνη έχει επίσης αντίκτυπο στο έντερο. Για παράδειγμα όταν η παραγωγή αυτής της ορμόνης μειώνεται, υπάρχει αύξηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε εάν έχετε ανεπάρκεια σεροτονίνης είναι, άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, παρορμητικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνία, απώλεια όρεξης ή αυξημένη πείνα, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, κόπωση, αύξηση βάρους, ναυτία και έμετος, πεπτικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, γαστρεντερικά προβλήματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.