- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αιτία προβλημάτων το τσιγάρο σε μία σχέση σύμφωνα με νέα έρευνα
Το 28,5% των Ελλήνων καπνίζει, δηλαδή περίπου 2.250.000 άτομα
![sofia-neta.jpg sofia-neta.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/sofia-neta.jpg)
![tsigaro tsigaro](/images/1074x600/jpg/files/2022-11-01/tsigaro.jpg)
Σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις δημιουργεί το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα της Marc για την Παπαστράτος
Μία νέα έρευνα της Marc για το κάπνισμα δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με αυτό, όπως πόσο συχνά γίνεται το τσιγάρο αιτία προβλημάτων και διαφωνιών μέσα σε μια σχέση; Σε πόσα σπίτια «δεν επιτρέπεται» το κάπνισμα; Τι αντίκτυπο έχει στη σχέση των καπνιστών με την οικογένεια και τους φίλους τους; Και, τελικά, πόσοι από τους καπνιστές αισθάνονται ότι είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις εναλλακτικές επιλογές τους;
Στην έρευνα αυτή που διεξήγαγε τον Ιούνιο του 2022 η Marc για λογαριασμό της Παπαστράτος συμμετείχαν 1.200 νοικοκυριά. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, σήμερα, από τους Θωμά Γεράκη - Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc, Αναστάσιο Σταλίκα - Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Λένα Πλαΐτη - Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος.
«Οι σταθερές τάσεις»
Σταθερό παραμένει και φέτος το ποσοστό των καπνιστών τσιγάρου στη χώρα μας. Το 28,5% των Ελλήνων καπνίζει - περίπου 2.250.000 άτομα - εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άνδρες στις ηλικίες 45-65 ετών. Από το σύνολο των καπνιστών, το 84% ανησυχεί για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του, θέτοντας την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση στην κορυφή των κινήτρων για τη διακοπή του. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, οι απαιτητικές συνθήκες της ζωής εμποδίζουν τη διακοπή του καπνίσματος.
«Οι νέες και αξιοσημείωτες τάσεις»
#Notsocool στις διαπροσωπικές σχέσεις το τσιγάρο. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως υπάρχει μία σαφής αποστροφή του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας απέναντι στο κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα παραμένει υψηλό. Επτά στους δέκα Έλληνες (72%) θεωρούν το τσιγάρο μία ξεπερασμένη συνήθεια. Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2021, οι ενστάσεις και η πίεση του κοινωνικού περιβάλλοντος καταγράφονται εντονότερες και η κοινωνική ανοχή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Έξι στους δέκα καπνιστές (59%) ανέφεραν πως το κάπνισμα ενοχλεί τον/τη σύντροφο-μη καπνιστή και δημιουργεί διαφωνίες και τσακωμούς με τον/τη σύντροφό τους, ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με το 52% και 49% αντίστοιχα της περσινής έρευνας. Πέρα από τις συντροφικές σχέσεις των καπνιστών φαίνεται, επίσης, να επηρεάζονται αρνητικά και οι οικογενειακές και φιλικές τους σχέσεις, με την πλειονότητα των μη καπνιστών (66%) να ενοχλούνται από το γεγονός ότι ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο καπνίζει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες (45%) δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι τους.
Η κοινωνική απαίτηση για ενημέρωση «κλειδί» για τη διαχείριση του καπνίσματος
Και η φετινή έρευνα αναδεικνύει μια σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος. Μόλις ένας στους δέκα (11%) ερωτηθέντες ενήλικες δηλώνει επαρκώς ενημερωμένος, ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2021. Η έλλειψη πληροφόρησης καταγράφεται σημαντική και στους καπνιστές. Από όσους καπνίζουν, μόνο το 22% δηλώνει πως έχει την πληροφόρηση που χρειάζεται για να μεταβεί από το τσιγάρο σε μια καλύτερη εναλλακτική. Υπάρχει μία καθολική άποψη (87%) πως οι καπνιστές θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλό ποσοστό (63%) εκείνων που συμφωνούν με την άποψη πως ο βαθμός βλαπτικότητας ενός καπνικού προϊόντος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά την φορολόγησή του, όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε άλλους κλάδους, π.χ. ενέργεια, αυτοκίνηση.
Η κα. Λένα Πλαΐτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, σημείωσε: «Για 2η συνεχή χρονιά παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc για το τσιγάρο, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία τόσο από τη μεριά των καπνιστών όσο και από εκείνη των μη καπνιστών για μία συνήθεια που παρότι θεωρείται ξεπερασμένη συνεχίζει να υιοθετείται από 1 στους 4 Έλληνες. Δέσμευση που ακολουθεί κάθε πράξη μας στην Παπαστράτος είναι να μειώσουμε τους καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατομμύριο μέχρι το 2025. Με όχημα την επιστήμη εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές, καινοτόμες λύσεις για όσους επιμένουν να καπνίζουν, θεωρώντας, πάντα τη διακοπή του καπνίσματος ως την καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέσα από τη δική της εμπειρία δίνει το μήνυμα της πρoληπτικής εξέτασης γονιμότητας σε γυναίκες κάθε ηλικίας
Οι γενετικοί παράγοντες και τα αυτοάνοσα νοσήματα
Υπάρχουν νεοπλασίες στις οποίες τα ποσοστά ίασης υπερβαίνουν το 90%
Έρευνα για τη σύνδεση σωματικής και ψυχικής υγείας - Οι συχνότερες ασθένειες
«Όταν ένα παιδί νοσεί από καρκίνο, νοσεί όλη η οικογένεια»
Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας
Οι σύγχρονες τεχνικές και οι μη επεμβατικές εναλλακτικές
Το βάρος του διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο - Ήταν μόλις εννέα ετών όταν πέθανε
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Joao Breda, γράφει για τη Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών 2025-2030
Ας μιλήσουμε λίγο για τους dark empaths, που τους βλέπετε παντού ως χαρακτηρισμό, αλλά ίσως δεν φαντάζεστε πώς λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι
Τι αναφέρουν πρόσφατες μελέτες για την πιο διάσημη δίαιτα των τελευταίων ετών
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (ECDC)
H διατροφή το κλειδί για τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών
Προσκεκλημένος ο καθηγητής καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος
Ιδιαίτερη προσοχή για όσους διαμένουν σε χώρους με υψηλό συνωστισμό
Ποιος από τα δίδυμα αδέλφια Τέρνερ έχασε περισσότερα κιλά και ποιος κέρδισε ενέργεια και ευεξία;
Οι εναλλακτικές οδοί σίτισης
Αναγνώριση των στρατηγικών για το ανθρώπινο δυναμικό
Έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία
10 συμβουλές για το σήμερα ώστε για να έχουμε καλύτερη όραση στο μέλλον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.