Επιστήμονες εντόπισαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που μας ωθούν να τρώμε ζάχαρη και λιπαρά
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών κατά της παχυσαρκίας
Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο τα λιπαρά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα: Επιστημονική έρευνα στη Νέα Υόρκη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί ραγδαία καθιστώντας την έναν από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Η παχυσαρκία των ενηλίκων είναι πιο συχνή από τον υποσιτισμό και πολλοί επιστήμονες μιλούν πλέον για παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Αν και έχει πολλαπλές πιθανές αιτίες, πιστεύεται ότι προκαλείται από κακές διατροφικές επιλογές, δυσπροσαρμοστική διατροφική συμπεριφορά όπως η ηδονική κατανάλωση φαγητού, δηλαδή όταν το κίνητρο πίσω από την κατανάλωση φαγητού είναι η ευχαρίστηση και όχι η πείνα, και έλλειψη σωματικής άσκησης.
Η παχυσαρκία, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με τον θερμιδικό περιορισμό και μια ρουτίνα άσκησης, καθώς σε αυτή την περίπτωση, ο μεταβολισμός του σώματος συχνά εξισορροπεί και αποκαθιστά το προηγούμενο σωματικό βάρος.
Οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αν και πολλές από αυτές που είναι διαθέσιμες σήμερα, προκαλούν σημαντικές παρενέργειες λόγω των οδών στις οποίες δρουν.
Επομένως, η έρευνα για τον εντοπισμό εγκεφαλικών δικτύων που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές και τον αυτοέλεγχο, είναι κρίσιμη για την κατανόηση των μηχανισμών και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την παχυσαρκία.
Πρόσφατα, ερευνητές στο Cold Spring Harbor Laboratory στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακάλυψε ότι μια ομάδα νευρώνων στην αμυγδαλή -ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων- μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την ηδονική κατανάλωση φαγητού.
«Ο εντοπισμός των νευρωνικών υποστρωμάτων που πυροδοτούν υπερκατανάλωση τροφής θα μπορούσε να προσφέρει νέους μοριακούς στόχους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας», δήλωσε στον ιστότοπο Medical News Today ο Αλεσάντρο Φουρλάν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Karolinska Institutet της Σουηδίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο τα λιπαρά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όταν τα τρωκτικά κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά, τα επίπεδα δραστηριότητας ορισμένων νευρώνων σε ένα τμήμα της αμυγδαλής γνωστό ως IPAC (interstitial nucleus of the posterior limb of the anterior commissure), ήταν υψηλότερα. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ορισμένοι νευρώνες μπορεί να ενεργοποιούνται μετά την κατανάλωση εύγευστης τροφής και όχι απαραίτητα μετά από έλλειψη ενέργειας.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν στη συνέχεια ένα πείραμα για να δουν αν η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων θα οδηγούσε σε υπερφαγία. Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν καθώς διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων έκανε τα τρωκτικά να φάνε και να πιούνε περισσότερο. Η δε απενεργοποίηση των συγκεκριμένων νευρώνων οδήγησε στη συνέχεια σε λιγότερη κατανάλωση φαγητού.
Τέλος, οι ερευνητές διερεύνησαν αν η αναστολή των νευρώνων του IPAC θα μπορούσε να αποτρέψει την παχυσαρκία. Για τον σκοπό αυτό, ανέστειλαν τη δραστηριότητα του IPAC σε ορισμένα ποντίκια και στη συνέχεια τα τάισαν με παχυντικές τροφές για αρκετές εβδομάδες. Μετά από 6 εβδομάδες, τα ποντίκια που τρέφονταν με παχυντικές τροφές είχαν γίνει παχύσαρκα, ενώ τα άλλα παρέμειναν αδύνατα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα τρωκτικά με ανασταλμένη δραστηριότητα IPAC είχαν υψηλότερο ρυθμό οξείδωσης των λιπιδίων– την ταχύτητα με την οποία καίγεται το λίπος- υψηλότερες ενεργειακές δαπάνες και ασκούνταν περισσότερο. Τα ποντίκια με αναστολή του IPAC είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τα ποντίκια ελέγχου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρώνων του IPAC προστατεύει από την παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα υγείας, προωθώντας μεταβολικές αλλαγές που ωφελούν την ενεργειακή δαπάνη.
(Με πληροφορίες από το ertnews και το Medical News Today)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.