- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΝΗS: Προς εξάλειψη του HIV μέχρι το 2030
Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) εκτιμά ότι θα αποτρέψει όλα τα νέα κρούσματα του ιού HIV έως το 2030 μετά την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών για να διασφαλίσει ότι τα νέα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε όλη την Βρετανία για να τερματιστούν οι περιφερειακές ανισότητες.
Τα άτομα με HIV έχουν πρόσβαση σε ενέσιμες μορφές καμποτεγκραβίρης και ριλπιβιρίνης, ενώ τα άτομα με ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις θα μπορούν να λαμβάνουν φοστεμσαβίρη μετά την έγκρισή της την περασμένη εβδομάδα. Η καμποτεγκραβίρη, η οποία χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό με τη ριλπιβιρίνη, εγκρίθηκε για χρήση τον Ιανουάριο και χρειάζεται μόνο ένεση κάθε δύο μήνες, σε αντίθεση με τα χάπια που πρέπει να λαμβάνονται κάθε μέρα και μπορεί να χάσουν μόνιμα την αποτελεσματικότητά τους εάν παραλείπονται οι δόσεις.
Η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για τον HIV σημαίνει ότι υπάρχει μηδενικός κίνδυνος να μεταδώσει τον HIV όποιος λαμβάνει σταθερά τη θεραπεία, γεγονός που, σύμφωνα με το NHS England, θα το βοηθήσει να γίνει το πρώτο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο που θα φτάσει σε μηδενικά νέα κρούσματα του ιού.
Ο καθηγητής Stephen Powis, ο εθνικός ιατρικός διευθυντής του NHS England, δήλωσε: «Έχουμε τώρα μια πραγματική ευκαιρία να επιτύχουμε να μην υπάρχουν νέες μολύνσεις από τον ιό HIV, χάρη στις απαράμιλλες προσπάθειες του προσωπικού του NHS και στην ικανότητά μας να δίνουμε αποτελεσματικά φάρμακα στα χέρια των ανθρώπων που πρόκειται να επωφεληθούν»
Μεταξύ 2014 και 2019, ο αριθμός των μεταδόσεων μειώθηκε κατά 34%, γεγονός που σύμφωνα με το NHS οφείλεται στην καλύτερη θεραπεία και την καλύτερη πρόσβαση σε προληπτικά φάρμακα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 επιστήμονες στη Βρετανία - μεταξύ των οποίων δύο ελληνικής καταγωγής- επιβεβαίωσαν, έπειτα από μακρόχρονη παρακολούθηση, τη θεραπεία ενός δεύτερου ανθρώπου από τον ιό HIV του AIDS, του λεγόμενου «ασθενούς του Λονδίνου». Η περίπτωση ύφεσης και πιθανής θεραπείας του είχε γίνει γνωστή στο 2019.
Ωστόσο, το National Aids Trust προειδοποίησε πέρυσι ότι υπήρχαν σημαντικές ανισότητες στην πρόσβαση στη φροντίδα για τον HIV, ιδίως για όσους βρίσκονται εκτός Λονδίνου και για τα άτομα με μαύρη αφρικανική και ασιατική καταγωγή.
Ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων με μη διαγνωσμένο HIV μειώθηκε από 5.560 το 2019 σε 4.660 το 2020, ενώ σχεδόν διπλάσιος αριθμός ατόμων εκτιμάται ότι δεν έχει διαγνωσθεί εκτός Λονδίνου, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. Ο αριθμός των ατόμων με HIV που δεν είχαν εξεταστεί για περίθαλψη είχε διπλασιαστεί σε 4.980 έως 6.960.
Οι ακτιβιστές λένε ότι η πρόσβαση στη θεραπεία του HIV ήταν καλύτερη στο Λονδίνο, όπου ζει περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων με HIV.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.