Health & Fitness

Το 15% των εφήβων εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης - Σοκαριστική έρευνα της Unicef

Έκκληση για να τερματιστεί το στίγμα της ψυχικής υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμπτώματα κατάθλιψης έχει το 15% των Ισπανών εφήβων, σύμφωνα με έρευνα της Unicef που παρουσιάστηκε με αφορμή τη 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Στο 10,8% τοποθετεί η έρευνα της Unicef το ποσοστό των εφήβων που σκέφτηκαν έστω και μια φορά την αυτοκτονία © Unsplash

Συμπτώματα κατάθλιψης έχει το 15% των Ισπανών εφήβων, σύμφωνα με έρευνα της Unicef που παρουσιάστηκε με αφορμή τη 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας γύρω από την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε νέους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Unicef σε δείγμα 40.000 εφήβων, τοποθετεί στο 10,8% τους εφήβους που σκέφτηκαν έστω και μία φορά την αυτοκτονία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η ΕΡΤ, στην ηλικία των 14 ετών ξεκινούν τουλάχιστον οι μισές διαταραχές, το 75% αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 24 ετών, αλλά οι περισσότερες μένουν απαρατήρητες, δεν ανιχνεύονται και επομένως δεν αντιμετωπίζονται.

Το 15% των Ισπανών εφήβων έχει «σοβαρά ή μέτρια σοβαρά» συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που ετοίμασε η Unicef ​​Ισπανίας με το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10).

Ο γενικός διευθυντής της Unicef Ισπανίας Χοσέ Μαρία Βέρα υποστηρίζει ότι είναι άμεση η ανάγκη επένδυσης σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού για να τερματίσει το στίγμα της κατάθλιψης. Εκτιμά δε, ότι είναι σημαντική η επένδυση στην ψυχική υγεία που προβλέπεται στους τελευταίους Γενικούς Προϋπολογισμούς του Κράτους και την έναρξη της τηλεφωνικής γραμμής αυτοκτονίας 024, αλλά τονίζει την ανάγκη παροχής περισσότερων πόρων για το Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2022-24 για την παιδική και την εφηβική ηλικία.

Επιμένει επίσης να σπάσει το στίγμα που υπάρχει γύρω από την ψυχική υγεία και αναγνωρίζει ότι, παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια, «εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικές πεποιθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να μην ζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται».

Η Unicef ​​προτρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των σχολείων μέσω του συντονιστή πρόνοιας και προστασίας, μια φιγούρα που άρχισε να λειτουργεί εφέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς . Ο συντονιστής αυτός θα ελέγχει τις περιπτώσεις μπούλινγκ στα σχολεία.

Εντωμεταξύ ο Σύλλογος Ψυχολόγων της Μαδρίτης καταγγέλλει την έλλειψη ψυχολόγων σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, υπηρεσίες υγείας και σχολείων και ζητά την ενσωμάτωση 7.900 ακόμη κλινικών ψυχολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να επιτευχθεί αναλογία 20 ψυχολόγων ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως επισημαίνουν, ένας στους τρεις Ισπανούς αντιμετωπίζει πιθανή περίπτωση άγχους και ένας στους τέσσερις κατάθλιψης, αλλά και περίπου 400.000 άτομα, κατά προτίμηση παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και ένας στους δέκα μαθητές έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Με αυτά τα στοιχεία, ο Σύλλογος Ψυχολόγων απαιτεί μια πολιτική δημόσιας υγείας που να εξετάζει την ψυχική υγεία με αυστηρό και ολοκληρωμένο τρόπο και υποστηρίζει ότι η αύξηση του προϋπολογισμού σε αυτόν τον τομέα αντιπροσωπεύει μια σαφή επένδυση μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.