- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Συμβουλές μακροζωίας από τον γηραιότερο περιπατητή της Θεσσαλονίκης
Είναι σχεδόν 100 ετών και καλύπτει 4 χιλιόμετρα καθημερινά
Εκατοντάχρονος από τη Θεσσαλονίκη περπατά καθημερινά 4 χιλιόμετρα στην παραλία - «Η ζωή είναι πολύ γλυκιά και πρέπει να τη γευόμαστε», δηλώνει.
Ο Ηλίας Τσαπακίδης σε τρεις μήνες συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και δικαίως του ανήκει ο τίτλος του γηραιότερου καθημερινού περιπατητή της παραλίας στη Θεσσαλονίκη.
Κάθε πρωί, γύρω στις 7, φοράει τα αθλητικά του παπούτσια, τις φόρμες και το καπέλο του, παίρνει το μπαστοόνι του και διασχίζει χιλιόμετρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τη ζωή.
«Κάθε μέρα περπατάω τα τελευταία τριάντα χρόνια! Τα πρώτα χρόνια έκανα μεγάλες αποστάσεις, ενώ τώρα τέσσερα χιλιόμετρα καθημερινά», αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και εκμυστηρεύεται πως είναι λάτρης της ζωής. «Η ζωή είναι πολύ γλυκιά και πρέπει να τη γευόμαστε, να την αγαπάμε και να τη χαιρόμαστε όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούμε», λέει χαρακτηριστικά.
Ο σχεδόν αιωνόβιος άνδρας, όταν το επέτρεπαν οι δυνάμεις του, ήταν δεινός σκιέρ -από τους καλύτερους στη χώρα, όπως λέει- και έχει καταφέρει να ανέβει στον Όλυμπο, μέχρι την ψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα πάνω από δέκα φορές. Το περπάτημα είναι για αυτόν τρόπος ζωής και τον βοηθάει πολύ και όπως τον συμβουλεύει και ο γιατρός του, κάνει καλό στην καρδιά του. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα στην καρδιά και γενικά δεν έχω σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως προσέχω και πάρα πολύ τη διατροφή μου. Την καρδιά πρέπει να την αφήνουμε να κάνει και λίγο "ρελαντί", να ξεκουράζεται, γι' αυτό και εκτός από τον καθημερινό περίπατο, το βράδυ δεν τρώω ποτέ, ένα γιαουρτάκι το απόγευμα στις 6, και μετά τίποτα. Αφήνω την καρδιά μου δίχως να την ταλαιπωρώ και να την πιέζω», εξομολογείται και αποκαλύπτει πως αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Ο Ηλίας Τσαπακίδης έζησε 20 χρόνια στο Παρίσι και ήταν αντιπρόσωπος μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα δυο απο τα πέντε αδέλφια του. Όπως επισημαίνει, γνώριζε παρά πολύ κόσμο. Κάποιοι από τους γνωστούς του μάλιστα, όταν τον βλέπουν να περπατάει, του λένε, «καλά έφτασες τόσα χρόνια και ακόμα περπατάς δεν κουράζεσαι;». Αυτός, όμως, τους απαντά με χαμόγελο: «Πώς να κουραστώ αφού το περπάτημα μου δίνει ζωή; Όταν περπατάω αισθάνομαι ελεύθερος, ζωντανός, βλέπω κόσμο, αλλάζει η διάθεση μου και νιώθω υγιέστατος».
«Εγώ θέλω να τιμώ τη ζωή που ζω. Μου αρέσει να φοράω το κοστούμι και να βγαίνω στη Θεσσαλονίκη. Πηγαίνω στο στέκι, στο καφε-μπαρ της γειτονιάς μου κάθε ημέρα και οι φίλοι μου, μου λένε πως με ζηλεύουν, γιατί είμαι πάντα περιποιημένος, όμορφα ντυμένος και χαμογελαστός. Όταν μάλιστα αργώ λίγο να πάω με ψάχνουν. γιατί τους φτιάχνω τη διάθεση», λέει, χαριτολογώντας.
Οι όμορφες κουβέντες και το καθημερινό χαμόγελο που εισπράττει, κάθε πρωί, από τους υπόλοιπους περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο, όπως λέει ο 99χρονος άνδρας, του δίνουν οξυγόνο και τονώνουν, ακόμα περισσότερο, την αγάπη του για τη ζωή. Όσο τον κρατούν τα πόδια του, θα συνεχίσει αυτή την αγαπημένη του συνήθεια, που τον συντροφεύει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Άλλωστε, όπως εξομολογείται, από αυτή τη μεγάλη βόλτα που διαρκεί σχεδόν ένα αιώνα, συμπέρανε πως «η ζωή είναι πολύ γλυκιά και πρέπει να τη γευτείς όσο μπορείς περισσότερο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.