Health & Fitness

Ποια είναι η «ορμόνη της αγάπης» που επουλώνει κυριολεκτικά πληγωμένες καρδιές

Ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία για την πολύτιμη οξυτοκίνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ορμόνη της αγάπης»: Η oξυτοκίνη ίσως μπορεί να θεραπεύσει κυριολεκτικά πληγωμένες καρδιές, αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.
Νέα ευρήματα πειραμάτων έδειξαν ότι η οξυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του καρδιακού ιστού © Unsplash

Έρευνα για την «ορμόνη της αγάπης»: Η oξυτοκίνη και η αναγέννηση του καρδιακού ιστού 

Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του οργασμού και κατά τα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης, και για τον λόγο αυτό και αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης».

Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Frontiers in Cell and Development Biology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Τμήματος Βιοιατρικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ παρουσιάζουν τα ευρήματα πειραμάτων που πραγματοποίησαν με την οξυτοκίνη.

Τα πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα (ψάρια ζέβρες) και σε ανθρώπινα κύτταρα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οξυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του καρδιακού ιστού που έχει υποστεί κάποια βλάβη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψή τους σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν προσπάθειες ανάπτυξης μεθόδων χρήσης της οξυτοκίνης ως θεραπείας σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στην καρδιά τους.

Η καρδιά έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα να επιδιορθώνει ή να αντικαθιστά κατεστραμμένο ή νεκρό ιστό, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεσή τους. Ωστόσο, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι μετά από έναν τραυματισμό, όπως μια καρδιακή προσβολή, ένα υποσύνολο κυττάρων στην εξώτατη μεμβράνη της καρδιάς, που ονομάζεται επικάρδιο, αποκτά μια νέα ταυτότητα.

Αυτά τα κύτταρα μεταναστεύουν προς τα κάτω στο στρώμα του καρδιακού ιστού όπου βρίσκονται οι μύες και μετατρέπονται σε κύτταρα που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μετατραπούν σε διάφορους τύπους καρδιακών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιομυοκυττάρων.

Τα πειράματα που έγιναν στην καρδιά των ψαριών ζέβρα έδειξαν ότι η οξυτοκίνη κατάφερε να αναγεννήσει τραυματισμένα ή ακόμη και νεκρά καρδιοκύτταρα. Τα πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι η ορμόνη έχει παρόμοια επίδραση σε κύτταρα της ανθρώπινης καρδιάς που έχουν υποστεί ζημιές αν έρθει σε επαφή με αυτά στον σωστό χρόνο και στη σωστή δοσολογία.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα το επόμενο βήμα της που θα είναι πειράματα με χορήγηση οξυτοκίνης σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα.

(Mε πληροφορίες από το LiveScience)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.